Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

lördag 15 augusti 2015

Fredagsuppdatering om Vardia och vårat arbeteJag tror att de flesta läsare av Aktieingenjören och Aktiefokus är medvetna om att vi just nu arbetar i syfte att skydda småsparares intressen i Vardia. Men för nytillkomna läsare rekommenderar jag att ni läser de inlägg som Kenny skrivit för att sammanfatta bakgrunden till den nuvarande situationen (här) och vad vi gör för att förbättra situationen (här).

Vardia har en spridd ägarbild och svenska småsparare är via Avanza och Nordnet några av bolagets största ägare. Eftersom en mycket stor andel av dessa ägare följer bloggar finns det här en unik möjlighet att via fullmakt samla småspararkollektivets röst och tillvarata dess intressen. Totalt kontrollerar vi Avanza- och Nordnetsparare över 10 % av rösterna i Vardia och på 2 dygn har jag och Kenny fått ihop en kontaktlista där mer än 2,6 % av rösterna i Vardia har anmält sitt intresse. Vilket innebär att småspararkollektivet redan nu är en av de 10 största aktörerna i Vardia om fullmakterna skickas in.


För att kunna påverka ledningens planer finns det två gränsvärden som är särskilt viktiga att uppnå.
·        10 % av rösterna krävs för att minoriteten ska kunna kräva en oberoende granskning av en närståendeaffär innan den genomförs.
·        En tredjedel av rösterna på bolagsstämman krävs för att blockera en transaktion med närstående. Baserat på vårens bolagsstämma innebär det att ca 13 % av det totala antalet röster i Vardia behöver rösta emot förslaget (länk). Men då en stor del av ledningen är jävig vid omröstningen är det sannolikt att en mindre andel krävs.

Får vi in stöd av ytterligare 2,4 procentenheter av Vardiars röster räcker det alltså med att ytterligare en storägare såsom Öresund eller Lancelot Asset Management agerar för att vi ska kunna driva igenom våra krav på ökad transparens och även utöva ett signifikant ägarinflytande vid en eventuell avknoppning av försäljningsverksamheten.  Men det är viktigt att komma ihåg att vi ännu inte befinner oss i konflikt med Vardias ledning, de har begått misstag och informationen har flera gånger varit bristfällig. Men om problemen kan åtgärdas på ett för alla parter godtagbart sätt så skulle mycket tid och kraft sparas även om vi ändå måste förbereda oss på det värsta (eller som president Teddy Roosevelt formulerade det;   speak softly, and carry a big stick”).

Arbetets nuvarande status

Vår plan bygger på att först utnyttja våra befintliga kontaktnät och därigenom bygga en plattform för vilket nu är en fas som vi framgångsrikt avslutat. Som nästa steg arbetar vi utanför vårt befintliga kontaktnät både för att väcka uppmärksamhet och etablera strategiska kontakter med investerare, Aktiespararna och Aksjonaerföreningen. Här är även våra kära läsare till oerhört stor hjälp då vi får idéer, feedback och hjälp med att väcka uppmärksamhet vilket bidrar till arbetets fortskridande.

Idag har både jag och Kenny intervjuats via telefon av Dagens Industri. Nästa onsdag kommer vi även att ha ett möte med Öresund och Aktiespararnas VD Carl Rosén har på Twitter aviserat att man diskuterar läget inom Aktiespararna.

I helgen kommer jag att fokusera på att ta fram ett material för att kartlägga vilka oklarheter som Vardias ledning behöver besvara och som vi hoppas kunna förankra även hos andra aktieägare. Sedan börjar vi bearbeta nya kontakter och hela tiden även försöka se till att övriga investerare har tillgång till korrekt information om Vardia och hur vårt arbete framskrider. Har ni kontakter ni vill förmedla, idéer att diskutera eller bara önskar hjälpa till att sprida budskapet samt formuläret där intresserade aktieägare skriver upp sitt innehav (denna klickbara länk) så är ni varmt välkomna att göra detta.

12 kommentarer:

 1. Ni lägger ner ett fantastiskt arbete på Vardia som ni kommer att ha nytta av långt framöver. Nya kontakter och nya lärdommar. Hade jag haft Varida aktier eller kapital hade jag stöttat er. Jag hoppas verkligen att ni kommer att få en tillräcklig stor uppslutning att ni kan påverka beslutsfattare i rätt tiktning, det kommer även jag som småsparare ha nytta av.

  SvaraRadera
 2. Håller fullständigt med föregående talare! Hatten av för era insatser!

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack till både dig och Probus för uppmuntran. Negativa står för en mycket liten andel av alla kommentarer och det är skönt med uppmuntran. Även om pengarna är en del av projektet finns det mycket annat också så jag uppskattar att ni bryr er.

   Radera
 3. Bra, Ni har vårt fulla stöd. Spännande att se hur Aktiespararna agerar och exempelvis Dagens Industri som har en hel del läsare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara en liten kommentar kring Di. För min del är det en överdrift att säga att jag blev intervjuad. Det var avsikten men journalisten som jag pratade med blev tvungen att lämna över jobbet till någon annan eftersom han inte skulle hinna klart innan semestern, så vi får se om någon på Di plockar upp bollen under nästa vecka!

   Radera
  2. Trist, mig pratade han mer med men varnade för semesterproblematiken och att någon kanske får plocka upp bollen nästa vecka.

   Radera
 4. Bra jobbat, fortsätt så!

  SvaraRadera
 5. Aktieingenjören och Kenny

  Bra jobbat!

  Eftersom alla ägare i MBO bolaget är jäviga på bolagsstämman så måste ägarna redovisas! Det kan även finnas andra storägare i Vardia som skulle kunna vara delägare i MBO bolaget exempelvis gamla VD i Vardia, Ivar S. Williksen. Han är delägare i Norway Marine Insurance AS 3,4 % av rösterna samt Vikna Eiendom AS 1,76 % av rösterna.

  Williksen är även delägare i Vikna Holding AS och Vikna Invest AS, som eventuellt finns med längre ner på ägarlistan!

  Mvh

  SvaraRadera
 6. Zen,

  skulle gissa att det fungerar så att om man är jävig är man skyldig att meddela detta eller avstå ifrån att rösta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym,

   Ja man tycker att det borde vara så. Fast hur funkar det om vi antar att exempelvis gamla VD Ivar S. Williksen är jävig. Är de bolag han är delägare i också jäviga även om han äger mindre än 50 % av aktierna i bolagen?

   Radera
  2. Tack för sammanställningen av potentiella ägare och definitionen av jävsförhållanden är ett av de områden där vi hoppas att Aksjonaerföreningen ska vara behjälplig.

   Radera