Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

måndag 17 juni 2013

Snabbanalys: Fingerprint cards

Som investerare har jag haft förmånen att ha en relativt billig "inlärningsperiod" där Fingerprint Cards (-20 %) och Questerre (-50 %) får ses som mina rejäla klavertramp.

Förra veckan passerade Fingerprint Cards 70 kr vilket gav mig ett mycket kort anfall av "gud vad mycket pengar jag kunde ha tjänat...". Men i eftertankens kranka blekhet måste jag även ta hänsyn till att jag skulle ha befunnit mig långt utanför min "bekvämlighetszon" redan då aktien passerade 10 kr och alla vinster därefter skulle ha varit helt och hållet beroende på hur snabbt jag skulle ha lyckats sälja mina aktier.

Även om aktien har tokrusat det senaste året så är det alltså till stor del pengar som aldrig någonsin hade kunnat leta sig in på mitt konto och därför ingenting som ger mig nåra större samvetskval.

Just nu handlas aktien dessutom till ett P/S tal på ca 263 och även om årets ambitiösa tillväxtmål med en omsättning på 130-190 Mkr infrias innebär det fortfarande ett P/S tal på över 18. Att tillägga är även att försäljningen 2012 uppgick till 10,3 Mkr, Q1 2013 till 9,1 Mkr och att man i dagsläget har en orderstock på 42,4 Mkr. I Q1 rapporten 2012 räknade man även med en omsättning på över 100 Mkr så historiken för infriade mål är inte strålande.

Det här är även siffror som är något förvirrande då man i Q1 2012 redovisade en rekordorder på 44 Mkr. Man har alltså inte kunnat fakturera den under 2012 och om man inte har upphävt ordern bör den alltså fortfarande utgöra över hälften av den redovisade orderstocken vi ser i dagsläget (tack vare en kommentar har det nu klargjorts att den ordern upphävdes i juli på grund av kopplingar till den insiderbrottsdömde chefen, man gjorde däremot ingen pressrelease utan info finns endast i Q2 rapporten för 2012).

Ett av skälen till att jag sålde av mitt innehav var att jag inte var nöjd med ledningen. En av cheferna åkte dit för insiderbrott  och VD Johan Carlström visade upp en riktig fingertoppskänsla då han ökade innehavet under hösten 2012 och sedan sålde av det vid bolagets toppnotering kring 10 kr då Kina-ordern offentliggjordes. Därefter kraschade kursen och han har återigen börjat köpa aktier samtidigt som incitamentsprogrammen har börjat falla ut. Lönsamheten för VD är med andra ord god och man får väl se det som positivt att han inte har sålt under den senaste toppen. Av ren nyfikenhet passade jag även på att plocka ned data från Finansinspektionen för att undersöka hur framgångsrik Johan Carlström har varit i sin insynshandel.



Huvudsyftet med det här inlägget är däremot inte att visa på farorna med att låta en trading-expert  leda börsbolag. Utan snarare att ge ett praktiskt exempel på varför en person med min kompetens och investeringsinriktning bör undvika bolag som Fingerprint Cards.

Min riktlinje när det gäller små tillväxtbolag är att jag köper dem för ungefär samma värdering som ett stort och stabilt företag med en låg tillväxt och väntar på en uppvärdering när marknadens förtroende ökar för bolaget. Fingerprint Cards har varken vinst eller direktavkastning men vi kan försöka göra en beräkning av rimligt värdering via P/S (börsvärde/omsättning) istället. P/S överstiger mycket sällan 2 för små teknikbolag och med den  värderingen skulle en aktiekurs på ca 6 kr vara rimlig om ledningens aggressiva tillväxtmål på 130-190 Mkr i omsättning verkligen infrias.

Med andra ord fanns det aldrig någon chans för mig att tjäna pengar på Fingerprint Cards så länge jag håller mig till min investeringsstrategi.

Vilken omsättning tror ledningen på?

När jag skrev det här inlägget noterade jag även en graf i Fingerprint Cards årsredovisning 2012 som ger en fingervisning om vad ledningen själv tror på för omsättning.

Man räknar alltså med att man under 2013 kommer att sälja ca 150 miljoner sensorer (antalet sensorer i slutet på året minus antalet installerade sensorer i början av året) medan tillväxtmålen anger en omsättning på 130-190 Mkr. Jag tycker att 1 kr/st för en sensor känns väldigt lite men om siffran är felaktig sinnebär det att Fingerprint Cards brister i den interna samordningen av sina affärsmål. Kan någon erbjuda en mer realistisk siffra så uppskattar jag det.

Som svar på posten har jag redan fått ett snabbt svar via läsare som kontaktat Fingerprint Cards och prislistan finns längst ned i inlägget. Rekordordern från förra året bestod av 400 000 linjesensorer FPC1080A (70-90 cent styck) och resten areasensor FPC1011F (12-15 USD) vilket man kan läsa i en pressrelease. Totalt bör alltså ca 540 000 areasensorer sålts i samband med den storordern.

Jag har korrigerat uträkningen nedanför efter de värden jag fått från Fingerprint Cards. Den här beräkningen bör dock tas med en stor nypa salt eftersom bolaget i sin officiella kommunikation räknar med en omsättning på 130-190 Mkr under 2013. Samtidigt som diagrammet ovanför anger att man borde generera en omsättning på 5 miljarder kronor om man utgår från prislistan.

Ett alternativ är att texten i övra vänstra hörnet är missvisande och att man i diagrammet egentligen räknar på totalmarknaden för fingeravtrycksläsare. Man bör även beakta att Fingerprint Cards misslyckades med liknande mål 2012 då målet var 120 Mkr och utfallet 10 Mkr (2011 var omsättningen 69 Mkr).


Enligt grafen ovanför ska det säljas ca 230 miljoner sensorer under räkenskapsåret 2014. Om vi räknar med att försäljningspriserna ligger i nivå med den nya areasensorn (5-7 USD styck) motsvarar det en omsättning på 7,5 miljarder kronor.

För att uppnå de här försäljningssiffrorna krävs det dock en explosiv tillväxt med en nyrenässans för fingeravtrycksläsare på hårdvara. Under 2012 såldes nämligen 613 miljoner mobiltelefoner med iPhone eller Android och 66 miljoner iPads. Vi skulle alltså behöva gå från nästan 0 % smart phones med fingeravtrycksläsare till en marknadsel på 20-35 % (beroende på tillväxten) för att diagrammet ska få rätt.

Den globala marknaden för enheter där fingeravtrycksläsare kan vara relevanta


Enligt årsredovisningen är Fingerprint Cards mål att erövra 50 % av marknaden för fingeravtryckssensorer.

Om det svarta diagrammet endast beskriver Fingerprint Cards marknadsandel innebär det att 40-70 % av alla mobiltelefoner skulle vara utrustade med fingeravtrycksläsare 2015 och att P/S på nuvarande börsvärde handlas till P/S 0,47.

Om diagrammet beskriver den totala marknaden skulle det innebära ett P/S på 0,93 för Fingerprint Cards och att 20-35 % av alla sålda smartphones skulle ha fingeravtrycksläsare.

Med ett estimerat P/S på 0,93 i den bästa av alla världar (år 2015) känns onekligen uppsidan i Fingerprint Cards mycket begränsad. Men vi kan avsluta inlägget med lite referenssiffror från andra tekniktunga bolag:


Bolag                     P/S                    P/E          Direktavkastning
Axis 2.69 26.44 3.01 %
Höganäs 1.74 16.52 3.12 %
Doro 0.79 12.47 3.67 %
Transmode 2.19 15.89 2.25 %
Atlas Copco 2.29 15.03 3.34 %
Nolato 0.68 11.65 5.42 %


Hela poängen med det här inlägget var från början att skriva minnesanteckningar om varför jag är dålig på att värdera förhoppningsbolag. Men jag hoppas att de här uträkningarna ger ett perspektiv på hur extremt framgångsrikt Fingerprint Cards måste bli för att rättfärdiga dagens värdering. Om de lyckas så är det helt fantastiskt, men till dagens värdering måste Fingerprint Cards förvandlas till en av Sveriges största entreprenörsframgångar för att rättfärdiga aktiepriset.

Prislista


Nu har jag även fått ett klargörande från en handlingskraftig läsare som helt enkelt mejlat Fingerprint Cards och frågat.

Den större areasensorn kostar 12-15 USD, Linjesensorn ca 2 USD, linjesensor chippet 70-90 cent och en kommande liten areasensor kostar 5-7 USD.

Mycket imponerande av både läsaren och Fingerprint som levererat svar på ca 3 h. 

12 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag är också aktieingenjör (bilindustrin), men har kanske följt FPC litet tajtare än du, sen 2009. Saker händer i världen, som påverkar också små företag. Det är min förklaring till dom många vinklingarna på JCs aktieaffärer. Om man siktar längs plankan, så ser man enstaka ojämnheter, men den är på det hela taget väldigt rak, sen JC tog över. Själv stod jag pall i stormen för ett år sen och köpte billigt. Har legat kvar, och har nu 10-dubblat mitt ursprungliga innehav på 500000:- sedan dess.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är det bara att gratulera.

      Har du gjort någon beräkning på hur många sensorer Fingerprint Cards kan tänkas att sälja? Skulle vara intressant att se från någon som följer bolaget tightare.

      Radera
  2. Hallå!

    Nu är det ju dags för pensionsvalet. Har du nån koll på vilket av de alla bolag som det går bäst för ?

    kan välja mellan
    Försäkringsbolag med tradiotionell försäkring
    alecta
    KPA pensionsförsäkring
    Skandia liv
    Länsförsäkringar
    Försäkringsbolag med fondförsäkring
    Danica Pension
    Folksam
    Länsförsäkringar
    SPP liv fondförsäkring ab

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du inte tillgång till AMF?

      Jag väljer alltid Didner & Gerge eller AMF när jag ska välja. Didner & Gerge har bra avkastning och AMF är billigare än snittet men med bra resultat.

      Radera
    2. Nix.. har bara tillgång till de jag listade här ovanför.

      Radera
    3. Då har jag ett mycket enkelt tips.

      Använd Avanzas jämförelseverktyg (https://www.avanza.se/aza/fonder/jamforfonder.jsp) och ta det bolag som visat bäst tillväxt från 2007-2013.

      Då får du med två rejäla finanskriser i analysen vilket borde göra resultatet rättvist med hänsyn till investeringskvalitén.

      Personligen föredrar jag även traditionell försäkring framför fondförsäkring eftersom man har en garanterad avkastning men den traditionella fondförsäkringen kombinerar jag med mitt aktivt förvaltade kapital.

      Radera
  3. Glömde tillägga ang ordern på 45 miljoner förra året så upphävdes den av styrelsen i juli.

    Det antas att den hade koppling till den brottslige insidern som hade fixat den, men att den var bara luft.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det klargörandet!

      Underligt att de varken lämnade pressmeddelande eller tog upp det i årsredovisningen 2012. Däremot står det ganska bra beskrivet i Q2 rapporten.

      Radera
  4. Nu har di.se skrivit en artikel på samma tema, misstänkt likt ditt inlägg.

    http://www.di.se/artiklar/2013/6/18/kommentar-farligt-fingerspel/

    Om bolaget är så övervärderat, är det inte läge att blanka aktien?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det första jag gjorde igår var att leta efter säljwarranter på Fingeprint Cards med det gick inte att köpa. Däremot har Pareto Öhman ställt ut säljwarranter med nästan kriminela villkor.

      Gällande varningar så tror jag att det ligger i tiden. Jag noterade nämligen att Affärsvärlden också publicerade en sådan igår. Just DI.se däremot har med största sannolikhet bara snott det från någon annan vilket jag vill minnas att de fått kritik för tidigare.

      Men jag vill minnas att Dagens PS kritiserat DI för att sno artiklar utan hänvisning.

      Radera
  5. http://www.redeye.se/aktiebloggen/fingerprint-cards/dagens-finger-raknesnurran
    Den här killen skriver väldigt mycket om Fing. Sen får du avgöra om du tycker att det han skriver är relevant.
    Han har ganska bra trackreckord sista halvåret. Det går att se alla hans blogginlägg där också. Men du får nog läsa ett par timmar :)

    /Halle (en som halverat sitt innehav i fing med grym vinst)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ironiskt nog så skriver jag just nu på ett inlägg som är direkt applicerbart på ett halvårs track record :D

      Radera