- Vi har låg korruption inom näringslivet och manipulerade resultaträkningar är relativt ovanliga.
- Svenska bolag är enligt experter bland världens mest välskötta.
- Sverige är ett av världens mest innovativa länder.
- En mycket stor andel av näringslivet är börsnoterat vilket ger god tillgång på bolag.
Dessutom har vi utifrån ett rent svenskt perspektiv flera egenskaper som jag uppskattar eftersom jag främst investerar i lite mindre bolag. Den första är att näringslivet är relativt okomplicerat. I Sverige har vi en tradition av entreprenörsdrivna bolag som växer av egen kraft medan man i länder som USA gärna ser att olika specialister förvaltar bolaget i olika faser. Med tanke på att hela FANG (Facebook, Apple, Netflix och Google) har drivits till världsherravälde under ledning av sina grundare kan det här kanske förändras framöver, men generellt är amerikanska bolag rätt mycket rörigare än svenska bolag. Justerade GAAP (Generally Accepted Accounting Principles) döljer ofta, tillsammans med relevanta justeringar, stora incitamentsprogram för nuvarande ledning som har små egna innehav och det är svårt att avgöra ett bolags egentliga värde. Ägarna och ledningens mål är ofta att förädla ett bolag snabbt och sälja det vidare i värdekedjan vilket innebär att investeringar blir av förhoppningskaraktär snarare än understödda av stabila intäkter.
Den andra parametern som gör att jag föredrar Sverige är att vi är en väldigt liten och öppen marknad. Branschtidningar som Computer Sweden och Ny Teknik ger en god inblick i hur även ganska små bolag utvecklas och man har en helt annan känsla för lokala förhållanden än utomlands. När t.ex. TCO kampanjade för att avskaffa RUT var det ganska enkelt för mig (se analys) att både utvärdera deras påståenden och hur mycket politiskt inflytande de har. I jämförelse är det ganska tidskrävande att försöka identifiera de politiska skiljelinjerna i Macquarie Harbour på Tasmanien som är centrum för mycket av regionens laxodling.
Varför halva min portfölj ändå är utländsk
Som vanligt har jag vissa invändningar mot mitt eget resonemang och det finns två punkter som bidragit till att lite drygt halva min portfölj består av utländska innehav.
- Diversifiering
- Tillgången på bra bolag
Relationen mellan ett bolags lönsamhet och utvecklingen i dess hemland är långt ifrån enkel. Om jag äger aktier i ett amerikanskt bolag och den svenska kronan stärks i förhållande till dollarn innebär det att jag i praktiken förlorar pengar eftersom utdelning/försäljningspris ska konverteras till svenska kronor. Samtidigt kan det faktiskt vara ännu värre att äga aktier i ett svenskt bolag som exporterar mycket till USA om de har stora kostnader i svenska kronor och saknar möjlighet att höga priset gentemot sina kunder. Att dessutom försöka räkna på makroekonomiska effekter ligger utanför min förmåga och därför nöjer jag mig med en väldigt enkel serverkalkyl över Sveriges framtid i kombination med en ganska diversifierad portfölj.
Sedan valet 2014 har den svenska kronan slaktats gentemot euron och dollarn. Som ett handelsberoende högkostnadsland med låg BNP-tillväxt per capita samtidigt som de offentliga kostnaderna ökar på grund av en ohållbar immigrationspolitik och bristande politisk styrning känns det inte jättekul att vara beroende av den svenska ekonomin just nu. Samtidigt innebär kronfallet att utländska bolag redan nu är 15-20 % dyrare än förut och frågan är hur mycket av sämre framtidsutsikter som redan prisats in.
Sedan valet 2014 har den svenska kronan slaktats gentemot euron och dollarn. Som ett handelsberoende högkostnadsland med låg BNP-tillväxt per capita samtidigt som de offentliga kostnaderna ökar på grund av en ohållbar immigrationspolitik och bristande politisk styrning känns det inte jättekul att vara beroende av den svenska ekonomin just nu. Samtidigt innebär kronfallet att utländska bolag redan nu är 15-20 % dyrare än förut och frågan är hur mycket av sämre framtidsutsikter som redan prisats in.
Jag har tidigare använt Norge som "nödutgång" eftersom jag tycker att den svenska börsen blivit väldigt dyr (länk till inlägg) och istället köpt norska aktier i Data Respons, Byggma och RenoNorden. Vilket hittills givit mig en succé med mer än 100 % uppgång, ett okej resultat i Byggma och en rejäl käftsmäll med RenoNorden som jag beskrivit på bloggen och hoppas andra kan dra lärdom av (läs gärna historien här).
Sedan dess har även den norska börsen uppvärderats en hel del och jag är rätt öppen för idéer över hela världen. Inom överskådlig framtid kommer det att vara de nordiska börserna via Börsdata som jag själv bevakar mer aktivt och fokus ligger i dagsläget mer på exportbolag än på bolag som är beroende av den svenska ekonomin som helhet, vilket delvis bidragit till att jag sålt Atea som är noterat i Norge men har Sverige som sin största marknad (länk). Hittar jag lämpliga tips från resten av världen följer jag däremot upp dem och i dagsläget innehåller portföljen både Ubiquiti Networks och brittiska Judges Scientific som Finansnovis skrivit om i Värdepappret.