Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

tisdag 2 juni 2015

Inission och andra aktuella nyemissionerAtt teckna nyemissioner har varit mycket lönsamt på senare tid men den heta marknaden lockar även till sig mindre seriösa aktörer och kan lätt leda till övervärdering. Därför gäller det att vara återhållsam och min plan är att gå igenom alla nyemissioner på Nyemissioner.se och se vilka bolag som är attraktivt prissatta och teckna mig i dessa för lite kortare noteringsspekulationer. Majoriteten är som sagt skräp men det finns en del bolag och idag (14:50) är sista dagen att teckna Inission vilket är ett riktigt trevligt litet bolag.

 Inission

Inission är en totalleverantör av skräddarsydda tillverknings- och logistiktjänster inom avancerad industrielektronik vilket innebär att de tillhör samma bransch som Partnertech, Hanza och Note. Inission utvecklar och tillverkar kompletta lösningar eller komponenter för medicinteknik, fordonsindustri, mätinstrument, marin samt styr- och reglerteknik. Bolaget har verksamhet i Stockholm, Göteborg, Munkfors, Pajala och Tallinn. Inission omsätter ca 250 MSEK och har ca 170 anställda.

Kontraktstillverkare är inte en bransch jag har tittat på tidigare och Inission sticker ut kvalitetsmässigt även om värderingen vid en första anblick inte direkt får mig att höga på ögonbrynen i jämförelse med andra kontraktstillverkare eller börsen som helhet.


Partnertech
Hanza
Note
Inission
BV
439,47
89,05
295,94
120
P/S
0,2
0,1
0,3
0,5
P/E
-8,0
-2,7
12,0
15,2
Bruttomarginal
4,2%
1,2%
10,6%
7,1%
Omsättningstillgångar/Kortfristiga skulder
1,1
0,8
1,4
1,9
Omsättningstillgångar/(Kortfristiga skulder+långfristiga skulder)
1,1
0,7
1,3
1,5
Soliditet
32,3%
25,3%
44,1%
42,0%
Utdelning
0
0
0,5
0
Tillväxt 2014/2013
0,1%
-4,9%
6,4%
0,4%
Tillväxt Q1
14,2%
6,2%
18,2%
15,0%

Det som ändå gör Inission intressant är att 2014 faktiskt var ett ganska dåligt år för Inission där man hade både valutan och marknadsfluktuationer emot sig. Dessutom har man stora avskrivningar vilket innebar att man hade ett kassaflöde på omkring 15 MSEK från det löpande kassaflödet exklusive förändringar i rörelsekapital vilket är 7 MSEK bättre än årets resultat och i nivå föregående års resultat. Inissions resultat för 2014 är alltså ganska ofördelaktigt och tar man istället P/E för 2013 får man en värdering på P/E 8,3. Medan om man extrapolerar marginalerna för årets första kvartal och oförändrad omsättning får ett P/E  på 9,3. Det här i kombination med att balansräkningen är mycket stark och att kassaflödet överträffar resultatet samtidigt som rörelsekapitalbehovet kontinuerligt minskar gör Inission mycket intressant.

Dessutom ligger man bra till med de mjuka värdena då den nuvarande ägar- och ledningskonstellationen har gjort ett fantastiskt arbete sedan man köpte bolaget 2007 (den här artikeln rekommenderas). Men det finns mycket kvar att göra vilket det här examensarbetet av Jonas Arnesson på Karlstads universitet ger en fantastisk bild av och nog även en del nostalgikänslor för oss som jobbat på gamla bruksorter.

Andra nyemissioner som jag tittar på

Nordic Camping (deadline 8 juni): Nordic Camping som Sunda investeringar har skrivit om gör en spridningsemission med 7 % rabatt mot den genomsnittliga kursen. Bolaget är inte direkt billigt med en värdering på 234 MSEK (efter emissionen), en omsättning på 75 MSEK och ett resultat på 10,8 MSEK. Mig personligen avskräcker nyckeltalen men det är ett intressant bolag som hittills har växt med över 20 % per år och som har ett långsiktigt mål att växa över 10 % per år.
Nyckeltal Nordic Camping

P/S
3,12
P/E
21,7
Omsättningstillgångar/Kortfristiga skulder
1,1
Omsättningstillgångar/(Kortfristiga skulder+långfristiga skulder)
0,5
Soliditet
50,2 %
Genomsnittlig ränta
3,5 %

Magnolia AB (deadline 3 juni): Fastighetsutvecklare som jag måste sätta mig in i omedelbart då bolaget framstår som mycket attraktivt vid ett första påseende.

BE Group (deadline 4 juni): Ståldistributör med stora problem som nu gör sin andra nyemission på ett år. Kanske ett deep value bolag men jag tänker inte lägga tid på det.

Emissionner som jag är skeptisk mot


Scandi Dos: Börsnoterade förra året och gör nu en nyemission.

Scandinavian Enviro Systems: Någon form av pyrolys-teknik för återvinning av polymermaterial. Själva metoden är känd sen länge men det verkar vara lite av vår tids alkemi att bygga en kostnadseffektiv process.

LifeAssays: Bolag inriktat på patientnära (point of care) diagnostik. Om instrumenten blir billiga nog kan det fungera men både utveckling och acceptans hos kunden måste utvecklas vilket gör att investeringspotential saknas.

Hybricon buss: Utvecklar elektrifierad kollektivtrafik.

Nanexa: Nanoteknikbolag inriktat på läkemedel. Jag har skrivit vad jag tycker om små läkemedelsutvecklande bolag tidigare (länk).

Pilum: Tillverkar reningsprocesser för industrin med usel historik. Känns som att Absolvent är bolaget som Pilum skulle vilja vara.

Crown Energy: Oljespekulationsbolag.

Medicwave: Utvecklar en software as a service tjänst för masspektrometri. Ett behov som jag aldrig har hört talas om trots att jag jobbar i branschen. Dessutom ska man konkurrera med R som är gratis och enligt mitt perspektiv så kommer man även att ställa till med mer problem (minskad jämförbarhet mellan studier) än man löser.

Hövding: Det är nog får bolag som har fått lika många utmärkelser per såld enhet som Hövding. Bolaget har funnits i 10 år och lanserade den första produkten för 4 år sedan men har trots detta få försäljningsställen och dessutom mellan negativa (engelska Amazon) och mediokra kundrecensioner (tyska Amazon). Min lite buttra syn på bolaget är därför att grundarna gör sig bra i media men att jag är skeptisk till själva produkten.

7 kommentarer:

 1. Mackmyra har en "intressant" nyemission också, där teckningskursen ligger 5-10% över det senaste halvårets aktiekurs. Jag säger tack, men nej tack och hoppas att mer hängivna investerare skjuter till med kapital.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mackmyra har en vansinnig mängd whisky i lager och skulle behöva komma upp i en totalförsäljning som motsvarar the Famous Grouse på Systembolaget för att drivas effektivt.

   Om de gick i konkurs skulle jag vara intresserad av att köpa upp bolaget och bygga om verksamheten men att investera i nuvarande verksamhet är jag mycket svalt inställd till.

   Radera
  2. Instämmer. De sitter på en guldgruva, men det verkar svårt att få ihop den ekonomiska ekvationen ända ut i försäljningsleden. "Underabsorption" är en regelbunden minuspost som jag ställer mig lite skeptisk till, men det kanske är en standard inom dryckesbranschen som jag saknar kunskap inom.

   Jag har ägt Mackmyra i hopp om att det åldrande (och därmed i värde ökande) varulagret skulle ge resultat på sikt, men innehavet är numera sålt.

   Radera
 2. Tack för ett bra inlägg, min IPO-depå är låst för närvarande i väntan på tilldelning men Inission verkar vara helt ok även om det kanske inte blir en raket i närtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lutar åt att sälja något innehav för att öka på volymen jag kan satsa nu i juni, det blir en hektisk period även om jag tror att man bör vara restriktiv när börsen är orolig.

   Radera
 3. Kul och bra med en bloggare i bloggosfären som går igenom alla nyemissioner. Just den jag funderade på, Collector, nämner du inte alls? Någon synpunkt på den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar initiative, jag betade av Avanzas lista i ovanstående inlägg men ska nu gå vidare på nyemissioner.se. Så det kommer i veckan..

   Radera