Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

måndag 29 juni 2015

Infineras inte fullt så förbättrade bud på Transmode

Jag har tidigare analyserat Infineras bud på Transmode och totalsågat både budet och den argumentation som styrelsens oberoende representant använt för att rättfärdiga det (länk). Med anledning av att Infinera nu enligt styrelsen förbättrat budet genom att låta små aktieägare sälja aktien till ännu mer rabatt (länk till pressmeddelande) så har jag uppdaterat analysen. Siffror som förändrats anges med övestruken text och andra tillägg i fet stil.

Transmode har gått fantastiskt sedan min analys då man till punkt och pricka levererat enligt bästa möjliga utfall under Q4 och Q1. Enligt den preliminära rapporten som släppts i samband med budet är omsättningen i det första kvartalet 21 % högre än 3-årssnittet för Q1 och i linje med Q2 2013 som är koncernens bästa kvartal någonsin.
För Transmode som har höga fasta kostnader innebär det här en kraftig ökning av rörelseresultatet som ökar från 21,5 till ca 50 mkr och en rörelsemarginal på 16,1-17,6 % vilket innebär att man är mycket nära marginalerna man hade under 2012 och 2013 (17-20 %). Med en uträkning baserad på rullande tolv månaders omsättning och en vinstmarginal på 14 % (vad man hade 2012-2013) innebär det att vi redan är nere på ett P/E tal på 22 trots att vi räknar med Q2 och Q3 från 2014 som var svaga kvartal med en trög marknad. Räknar vi dessutom med det faktum att Transmode är som störst  Europa där utbyggnadsbehoven för fiberoptik är som störst (se tidigare analys) ser prissättningen på nuvarande aktiekurs (ca 112 kr) alltså ut att vara långt ifrån utmanande trots att den ligger över den egentliga budkursen

I Ny Teknik (länk) har Helena Nordman-Knutson (talesman för den oberoende delen av styrelsen) försökt rättfärdiga det här med att ”Man kan inte värdera ett bolag utifrån siffrorna för ett enda kvartal. Budet är inte heller ett rent kontantbud, utan Aktieägare kan också få del av Transmodes resa framöver genom aktierna i Infinera, säger hon.”. Vilket ärligt talat är ett oerhört ihåligt uttalande. Budet är egentligen endast attraktivt om man fokuserar på Transmodes resultat från Q4 2013 till Q3 2014 då Transmode gick som sämst då Europamarknaden var trög samtidigt som man ännu inte börjat sälja det nya 100g systemet i stor skala. De goda resultaten för Q1 är med andra ord inget enskilt kvartal utan en återgång till historisk lönsamhet och en indikation på att 100g systemen är konkurrenskraftiga inför stora utbyggnader i Europa.

Dessutom är aktiekomponenten i Infinera rena skambudet. Under perioden 2012-2014 har Infinera gjort förlust både 2012 och 2013 medan man för 2014 lyckades uppnå en nettomarginal på 2,04 % (ni kan själva analysera siffrorna på FT.com). Just nu handlas Infinera aktien till 175,9 kr 176,9 kr och Transmodes aktieägare får 0,6492 Infinera aktier för varje Transmode aktie. Vilket motsvarar en värdering på 114,2 kr 116,1 kr om vi antar att värderingen för båda bolagen är korrekt. Därutöver har Infinera nu erbjudit mindre aktieägare ett alternativ att istället få 110 kr per aktie kontant istället för Infinera aktierna.

Problemet är att Infineras värdering är väldigt hög i förhållande till den obefintliga lönsamheten.

Transmode
Infinera
P/S
3,35
3,87
P/E
50,59
189,2
P/B
5,34
5,25
Direktavkastning
1,74%
0

Dessutom har Infineras aktiekurs utvecklats ännu bättre än Transmodes vilket innebär en implicit budpremie om vi använder styrelsens synsätt där man jämför budet med historiska aktiekurser för att få budpremien att se högre ut.

Budpremie
Transmode
Infinera
7 dagar
18%
7%
3 månader
49%
48%
6 månader
90%
117%
9 månader
38%
131%
12 månader
0%
145%
24 månader
44%
186%

Styrelsen förordar alltså utifrån sin egen argumentation en budpremie på mellan 0 och -67 % beroende på vilken tidsperiod vi analysera. Sammantaget innebär det här alltså att man som aktieägare i Transmode erbjuds att lösa in 27,5 % av sina aktier till ett rimligt aktiepris och konvertera resten av sina aktier till aktier i ett Amerikanskt bolag med obefintlig lönsamhet och en exceptionellt hög aktiekurs.
Jag har faktiskt köpt aktier i Transmode eftersom Q1 resultaten visar på att Transmodes nya produktportfölj är oerhört konkurrenskraftig inför den stundande utbyggnaden av fiberoptiknät i Europa (jag skrev om det i ett tidigare inlägg). Däremot kommer jag att tacka nej till Infiteras bud. Därför kommer jag även fortsatt att tacka nej till Infineras bud.

5 kommentarer:

 1. Hej,
  Nu har prospekten dimpt ned i brevlådan. Jag har inte orkat ögna dom ens och är helt inne på din linje.

  Vilka datum gällde för budet?
  Vet vi nånting om hur större ägare resonerar (bortsett från de som redan accepterat skambudet)?

  Tack för en bra blogg,
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du uppskattar bloggen! Jag har inte sett prospektet ännu men ska räkna på Transmodes q2 så fort jag kan.

   Radera
  2. Med prospekt, menade du Q2 rapporten eller finns det ett riktigt prospekt som jag missat?

   Radera
  3. Hej,
   Förra veckan fick jag två rejäla luntor, en "Infineras erbjudande till aktieägarna i Transmode" med svarsblankett/kuvert och en andra "Prospectus" som tycks ha med amerikanska SEC att göra. Dessutom kom ett tillägg/rättelse på den senare.
   /Krögarn

   Radera
 2. Tackar också för bra blogg och dina djuplodade analyser. Intressant att höra vad du kommer fram till gällande Q2. Efter dina analyser känns det lagom lockande att låta Infinera ta över skutan. Men rent affärsmässigt måste väl ledningen i transmode vara oroliga att de inte kommer att klara konkurrensen ensamma utan att de blir starkare tillsammans med infinera. Det som gör det trist är att budet kommer nu när det tuffar på väldigt bra för transmode och deras nya platform säljer bra. Sitter och velar men har än så länge mina aktier kvar.

  SvaraRadera