Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

fredag 13 december 2013

Maria Wetterstrand (mp), nästa verktyg för att lura småsparare (Cortus Energy)?

Redeye som säljer analyser åt bolag som vill marknadsföra sig mot småsparare har även ett aktivt användarcommunity. Det mesta som skrivs där håller en mycket låg kvalitet men ibland kommer det upp guldkorn och oftast står grinig1 bakom dessa. I det här fallet handlar det om ett extremt långt inlägg om olika knep som använts för att blåsa oss aktieägare (läs det här) men delar av inlägget var så spektakulärt att jag tyckte det var en bra marknadsföring för resten av inlägget.

Ett knep som alltid skapar uppmärksamhet i pressen verkar vara att rekrytera en aningslös kändis till att skänk stjärnglans åt styrelsen. Det senaste exemplet på en sådan stjärna är Kajsa Bergkvist som nu fått sitt namn släpat i smutsen av Cefour skandalen men innan dess har bland annat Magnus Hedman (Trig) och Henrik Schyffert (Metromark) gjort bort sig på liknande vis.

I det här fallet har Cortus med Per-Olov Norberg (ej dömd men nödvändig medhjälpare i Trustor) och Ulrik Jansson dragit en riktigt vinstlott då man rekryterat Maria Wetterstrand till styrelsen för clean-tech bolaget Cortus. Även om jag personligen anser att det är minst lika dumt att rösta på Miljöpartiet för att man tycker om miljön, som det är att rösta på Sverigedemokraterna för att man gillar Sverige. Är Maria Wetterstrand med sin bakgrund i Miljöpartiet är en perfekt reklampelare för Cortus. Hon saknar dessutom erfarenhet av arbete inom privat näringsliv vilket kraftigt minskar risken för obehagliga frågor.

Eftersom bedragare sällan nöjer sig med att blåsa småsparare en gång (Eric Forss var t.ex. tidigare i ledningen för Forcenergy) kan grinig1:s inlägg vara av stort intresse för oss aktiesparare.

Bland annat fick Stig Norberg, VD för North Chemicals sig en omgång för oegentligheter i CV:t som jag inte visste om. Att köpa aktier i bolaget vid IPO:n har aldrig varit på tapeten men jag har tänkt att följa det senare och då är det bra att ha koll på alla former av oegentligheter.

8 kommentarer:

 1. Spenatbaserade bantningspreparat.
  ..vet inte om man ska skratta eller gråta. All heder åt grinig1. Den här lagliga korruptionen urholkar ju samhället från grunden. I usa finns ju många bloggar som tillsammans förmodligen gör ett större tillsynsarbete än tillsynsmyndigheterna själva

  Ernesto

  SvaraRadera
 2. Bra uppmärksammat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det gäller att sålla hårt på Redeye men grinig1 ger ganska intressanta överblickar ibland.

   Radera
 3. Mycket intressant. Jag hade inte koll på kopplingen mellan Ulrik Jansson och Cortus energy, jag har mer tänkt på Ulrik i Crown och med bakgrund i PA resources medans det gick åt helvete. Jag hade tanken att Cortus energy kanske kunde vara nåt men nu tänds ju varningslampan istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, då har det har inlägget fyllt sitt syfte =).

   Radera
 4. grinig1 är en av de få användare på Redeye som är värd att fästa lite extra uppmärksamhet på. Hans analyser är oftast väldigt väl underbyggda och andas inte spekulativt hausande som de flesta andra. Värt att notera är att han faktiskt ägnar sig åt att ge sälj/undvik råd och inte bara "köp köp köp 1000% uppsida" vilket verkar vara det som annars figurerar bland bloggarna på den sidan.

  SvaraRadera
 5. Om man vill få mer info om oseriösa småbolag och de personer som står bakom dem så rekommenderar jag Jonas Bernholm som skriver på aktiespararna.se.
  Han har en uppsjö av artiklar med namn och bakgrund på de flesta "skojarbolag" som finns på småbörserna.
  Läs, lär och förundras....
  Besser

  SvaraRadera