Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

tisdag 8 oktober 2013

Att strömlinjeforma min investeringsmetodik


Spartacus sammanfattade väldigt elegant hur jag (och han så klart) ser på olika investeringsstratergier när ha kommenterade på min H&M försäljning med orden Rätt eller fel avgörs ju inte av vad H&Ms kurs är nästa vecka, eller nästa år, utan av vad som är rätt för dig utifrån dina premisser och sätt att hantera risker. Vi kan inte kontrollera eller förfina utfallen bara våra egna beslutsprocesser.. Rent praktiskt kan man säga att min beslutsprocess hittills har byggt på en kombination av vinstintresse och en önskan om att förkovra mig i gott affärsmannaskap.

Vinstintresset har helt klart tillgodosetts i förhållande till indexfonder men jag har samtidigt bytt mycket tid mot kunskap då jag valt att gå extremt djupt i mina analyser av bolag såsom Moberg Derma, Vitec och Diadrom Holding. En oväntad bonus av den här metodiken är att jag i olika sammanhang fått tillfälle att ha mycket givande samtal med skickliga affärsledare såsom Bertil Persson (Beijer Alma), Peter Kollert (Beijer Tech), Karin Friberg och Olov Sandberg  (Vitec) vilket varit enormt spännande.

Under 2013 har det däremot skett en förskjutning då värdet på min tid har ökat samtidigt som marginaleffekten av ökad kunskap har minskat. Därför är det dags att börja effektivisera min investeringsmetodik och gå mot att bli en mer mogen investerare med en mer strömlinjeformad analysprocess.  I princip är det tre förändringar som jag planerar att genomföra för att effektivisera min investeringsmetodik och minska ned på mängden tid som jag spenderar i min lärandeprocess med låg ekonomisk avkastning

Effektivisera bevakningslistanEn välskött bevakningslista är ett ovärderligt verktyg eftersom det ger en bra plattform för att bevaka och utvärdera aktier efter att man med gjort en inledande analys. Hittills har jag inte upprättat en effektiv bevakningslista utan istället samlat på mig en samling analyser samt ett ”superdokument” där nyckeltal för från de olika analyserna har sammanställts i en serie ögonblicksbilder. Metodiken har givit god insikt i många fina bolag. Men för långsiktigt investeringsarbete är metoden ineffektiv då ögonblicksbilder har ett kort bäst före datum och hela tiden måste uppdateras.

Genom att ta fram en mer statisk lista med bedömda långsiktiga värden kan jag bättre följa upp olika investeringsmöjligheter och även använda Avanzas mejltjänst för att automatiskt få information då en aktie når en attraktiv nivå.

Aktivt utnyttja andra bloggare och bra fonderInvesteringar bygger alltid på eget ansvar men i framtiden kommer jag i större utsträckning att använda börsdata.se + en egen marknadsanalys för bolag där det redan finns starka analyser. Det här lär spara tid både i sållningsprocessen och då jag kan fokusera på att läsa ett fåtal årsrapporter istället från att kollationera data från flera rapporter.

Utvärdera andra investeringsmöjligheterJust nu är jag sugen på Didner & Gerges småbolagsfond, Skagen global och Spiltans räntepappersfond. Dessutom bör jag utvärdera hur stor del av kapitalet som kan placeras i låst räntesparande under det närmaste året. Situationen är en aning knivig eftersom kapitalbehoven är direkt beroende på variabler såsom husköp och bilköp, men just nu har vi definitivt för mycket fria likvider i lågräntekonton.

Bloggens framtidDet är osäkert hur bloggen påverkas men rent praktiskt tror jag att det kommer att bli roligare att blogga med kortare och mindre snåriga inlägg. Det ska även bli intressant att se hur lång bevakningslistan kommer att bli. Jag kommer definitivt att skära ned på antalet bolag i mitt nuvarande uppföljningsdokument och målet är att listan inte ska vara allt för lång. Därför att även om jag kan kapa 20-30 % av tidsåtgången med ovanstående åtgärder så kräver en välskött bevakningslista ändå ett rejält arbete för att vara värdefull.

10 kommentarer:

 1. Ser fram emot att se dina bevakningslista så man får en lite mer översiktlig bild av vad du tycker är köpvärt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu väldigt lite :P. Frågan är bara hur mycket tid jag ska lägga på att snygga till den ;-)

   Radera
 2. Håller nog inte med Spartacus i hans analys....
  Resultatet av en aktieinvestering (i t.ex. H&M) är beroende av flera faktorer.
  Självklart risknivå, som kan vara beroende av t.ex portföljandel och kapitaltillgång,
  Naturligtvis beslutsprocessen, som egentligen är den investeringsstrategi man använder och också hur väl man lyckas följa sin egen strategi. (vilket kan vara svårare än man tror!!)
  Sen kommer också "kunskap och erfarenhet" som kanske också är självklart, men den måste också underhållas.
  En viktig faktor som ofta missförstås är "Timing". Det går inte att förutsäga börsen i det korta perspektivet men börsen följer alltid (relativt) regelbundna börscykler.
  Det gäller även H&M, även om just det bolaget haft en fantastisk framgång.
  Men om du går bakåt i tiden så finns det ett stort antal ganska långa perioder där kursen varit både låg och stabil med olika investeringshorisonter.
  Det är naturligtvis då man skall köpa.
  Att förstå och kanske delvis kunna förutsäga var vi är i börscykeln är en av de viktigaste parametrarna i framgångsrika aktieinvesteringar.
  (Googla även Urban Bäckström, (som är ekonomie doktor!!) Dags att köpa aktier?)
  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. På sikt håller jag med dig om att det går att utvärdera men Spartacus citat handlar just om möjligheten att utvärdera på kort sikt så där är vi nog alla överens.

   Radera
 3. Jag går i liknande tankar som du. Viss strömlinjeformning måste man nog uppnå för att åtminstone bli lite tidseffektiv.

  En tanke som jag har är att helt släppa stora, välbevakade företag (utom när värderingen är heltokig som under t.ex. 2008-2009 eller under börsnedgångar som kommer med "jämna mellanrum" en eller två gånger per decennium) och istället helt enkelt köpa en indexfond med jämna mellanrum för att uppnå likvärdiga resultat. Krutet kan man då istället lägga på att aktivt söka mindre och/eller sämre bevakade företag. Impopulära företag ingår också i listan då de kan vara skevt värderade även om de är stora.

  Bevakningslista och andra bloggar är en del i det hela, samt att följa vissa intressanta fonder (Skagen/Didner& Gerge osv.) men jag tror också att det är viktigt att tänka lite utanför boxen och försöka söka bolag själv. Fonder kan inte köpa vissa typer av bolag pga storlek eller annat och dessa bolag vill jag gärna hitta!

  Ett exempel som jag själv har köpt, men grämer mig över att jag inte köpte mer av, är Lollands bank. Banken är på tok för liten för att någon fond ens ska titta åt det hållet. Aktien har gått upp från P/B 0,3 när jag började köpa till P/B 0,5 men P/B 1 eller högre ska inte alls vara orimligt (anser jag vilket jag har framhävt i otaliga inlägg). Sådana bolag hittar man möjligen via bloggar, men inte via fonder.

  Jag har också börjat fundera på investeringar i andra fonder än indexfonder, men är lite kluven. Kanske är det värt att betala avgifter för att någon annan gör jobbet åt en, kanske inte.

  PS. Ser fortfarande fram emot slutet av svaret på den förra kommentaren ;-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var några väldigt bra idéer.

   Slutet kommer men just nu sitter jag på ett hotellrum i Verona och jobbar samtidigt som min fru är för slutkörd för att ha semester... Får se hur länge hon sover =).

   Radera
 4. Klokt inlägg!

  Känner att jag på många vis är lite i samma situation som dig. Du fick mig faktiskt att tänka på den här frågan för lite mindre än ett år sedan när jag analyserade Byggmax. Du undrade varför jag la tid på ett bolag som jag redan tidigt visste att jag inte skulle köpa aktier i, n mycket rimlig fråga. Jag motiverade analysen med inlärning.

  Det kändes rätt då. Men idag hade jag inte analyserat ett Byggmax endast för att bredda min kompetenscirkel om jag inte upplevde chanserna som goda att jag om inte just nu någon gång i framtiden skulle ta in aktien i min portfölj. Detta känns rätt nu. Det gäller nog att på något vis veta var man är i sin "investeringskarriär" och agera därefter.

  Precis som du har jag även också börjat känna mig mer bekväm med att titta på vad andra har gjort för att få idéer där. Typexemplet är Weight Watchers. Hade Geoff Gannon inte skrivit om bolaget hade jag förmodligen aldrig analyserat det. För ett år sedan hade jag nog heller inte tittat på det, då hade jag inte känt mig lika bekväm med andras idéer samt ett stort globalt amerikanskt bolag.

  Net-nets får man dock gräva efter själv, speciellt i Sverige. Det som är otroligt bekvämt med dem är att om man accepterar volatiliteten samt att man kommer ha en del förluster så behöver man inte lägga i närheten lika mycket tid på analyserna. Det går helt enkelt inte. Det finns inga moats att identifiera och marknaden de agerar på är ofta en stor osäker soppa. Det är mycket frågetecken för den typen av aktier och något jag tror man måste acceptera. Man kan inte känna sig lika trygg i ett JLT eller DLH som ett Fenix Outdoor oavsett hur grundlig analys man gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att vi har så likartad investeringsbana med en viss tidsförskjutning =).

   Radera
 5. Hmm, kan anledningen till att Blogger krånglar för dig vara tidsinställningar? Ser ovan att min kommentar publicerades "12 oktober 2013 14:59". Klockan är/var i själva verket 23:59. Det som då förmodligen händer är att andra bloggars listor ser dina nya poster som gamla nyheter och eftersom andra inlägg publicerats senare trycker de bort dina inlägg från listorna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra idé men när jag lägger in två inlägg i snabb takt så kan fortfarande inlägg nr 1 synas i listningarna så jag tror att det är någonting som inte triggas. Sak dock kolla om jag kan byta tidszon.

   Radera