Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

onsdag 4 mars 2015

Sålt Vitec (uppdaterad)


Jag har sålt mina aktier i Vitec för 170 kr då värderingen som jag skrev i fredags är mycket hög (länk). Förvärven har inte diversifierat Vitecs resultat i samma utsträckning som jag hoppats och kombinationen av nuvarande pris, att Fastighetsbyrån förväntas drifta sitt eget system och att Mäklarsamfundet verkar ha fått till sitt eget system gör därför att jag kliver av Vitec.

Med lite tur kan det bli en återinvestering senare i år men det beror på om marknaden överreagerar på nedgången i AO Mäklare.

Bakgrund om Vitecs utmaningar inom AO Mäklare

Följande är oredigerade tankar som jag skrev ned men inte har hunnit snygga till för att publicera på bloggen. Eftersom jag lämnat Vitec och har fullt upp med jobb delar jag det nu i osnygg form. Alla procenttal bygger på marknadsandel på bostadsmarknaden.


Jag fick ett tips på bloggen om att det börjar se värre ut än jag hoppades på för Vitec på mäklarsidan och tänkte bolla tanken med andra Vitec-intresserade innan jag skriver något. För att underlätta källkritiken har jag delat upp det i information jag fått från några vänner som jobbar med branschen och egna tankar.
Information från mäklarbranschen
 • Fastighetsbyrån (23,8 %) har utvecklat ett eget IT-system som ska driftsättas i början på nästa år och ersätta Vitec.
 • Svensk Fastighetsförmedling (15,8 %) har varit drivande i utvecklingen av Mspecs och Mäklarsamfundet fortsätter med utvecklingen med stöd av människor som enligt ryktet på stan ska vara kompetenta.
 • Mäklarhuset (5,5 %) ska också vara inne på att byta till Mspecs.
 • Länsförsäkringar (8,9%) ser över sina alternativ. De har Vitec i dagsläget men samarbetar med ett Norskt bolag (jag gissar på Websystemer AS men kan ha fel) och kan tänka sig att byta.
 • Webtop Solutions ska enligt uppgift ha gjort bort sig med sin första kund och deras satsning har därför problem. 
Egna funderingar
Prek Service AB som jag rankade som det mest lovande systemet ser däremot ut att gå bra och ökade omsättningen 2013 till 3,8 Mkr från 0,9 Mkr.

Mitt intryck av mäklarbranschen är att folk är missnöjda med Vitec och inte gillar planen på att andra företag ska göra de slutgiltiga kundanpassningarna på Vitecs standardsystem. På mitt möte med Olov förra året fikade jag även lite efter om Vitec var villiga att hjälpa programmerare att komma in på marknaden men det verkade inte vara något de var intresserade av så jag tror att deras öppna plattform inte har slagit som de hoppades.

Totalt ser det ut som att åtminstone 45 % av marknaden (baserat på Booli) kan komma att lämna Vitec under 2015 vilket jag ser som oroväckande eftersom de tar betalt per hanterat objekt om jag förstår Vitecs affärsmodell rätt.
Min gissning är att Vitec i år kommer att årets vinst baserat till dagens börsvärde skulle ge ett P/E på 13-15 (en ren pro-forma uträkning ger 11,8 men har inte räknat med integrationskostnader + lånekostnader) så det känns som att nedsidan inte är så liten som jag skulle önska.

16 kommentarer:

 1. Småbolag och undantag har precis släpp ett bra inlägg om bolaget också: https://smabolagochundantag.wordpress.com/

  SvaraRadera
 2. Tack för ännu ett givande inlägg ! /Robert

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för uppmuntran, är oerhört kul att jämföra hur olika inlägg blir lästa. Ofta verkar färre läsa bolag om småbolag men de uppskattas mer av de som läser dem.

   Radera
 3. Intressant läsning och tack för länken till S&U.

  Jag har gått i liknande banor men av skatteskäl samt att jag är riktigt långsiktig i detta välskötta bolag så kommer jag nog att behålla innehavet. Det kan uppstå läge att fylla på om kursen kraschar ordentligt, det är inget tvivel på att man bör vara beredd på en kraftig nedgång i mäklarsegmentet. Vet du hur mycket av mäklarsegmentet som kommer från NO/DK? (Behöver inte svara, jag är bara lat..)

  Tack för att du delar med dig av dina tankar, och grattis till en lyckad investering i Vitec. Vore trevligt att se dig på ägarlistan någon gång igen i framtiden!

  SvaraRadera
 4. Hur ser du på försvagningen av balansräkningen förresten? Känns som att det kan bli en "slippery slope" där man accepterar varje inkrementell försämring, eftersom de är relativt små. Vitec har ju återkommande intäkter och en affärsmodell som tål en hel del skuldsättning, men gränsen går ju någonstans. Litar dock på att ledningen vet vad de sysslar med här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett stort skäl till att jag säljer.

   Ska priset rättfärdigas krävs tillväxt, tillväxt kräver förvärv oh förvärv försvagar balansräkningen. Intäkterna i NOK kan du nog plocka från årsredovisningen för 2013 då man inte konsoliderat icke-mäklardelen från Norge då. =).

   Radera
 5. Tråkigt att du inte längre är en i skaran av oss glada ägare det har varit en klar fördel att informellt dryfta tankar och kunskap kring bolaget hoppas du återkommer som delägare i bolag vi intresserar oss för så vi kan stöta o blöta lite :-) Tack för ditt perspektiv så här långt. Med vänlig hälsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer att fortsätta hålla koll. Tror ju att jag kan få ett bra pris i framtiden ;-).

   Radera
 6. Slå till nu för 300kr. Lätt att kursen står i 500kr inom ett år. :)

  SvaraRadera
 7. I efterhand ångrar jag försäljningen men har svårt att se en fundamental grund för 500.

  SvaraRadera
 8. Jag tror att ett listbyte till mid cap kommer ha stor påverkan, eftersom det bara finns drygt fem miljoner aktier, varav över 700k är onoterade A-aktier. Det blir fler o fler stora spelare som vill in, vilket driver upp kursen.

  SvaraRadera
 9. Hur ser du på Vitec idag? Kursen har ju klarat sig oväntat bra sedan ditt inlägg, men hur det går på mäklarsidan är fortfarande lite dunkelt tycker jag. Lönsamheten på mäklardelen är ju bara en tredjedel av vad den blev 2015. Har du hört något mer och har du samma syn på bolaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska göra en uppdatering när det blir läge.

   Att jag sålde var ett misstag. Mäklarsidan gick lika dåligt som jag fruktade men man har kompenserat för det mer effektivt än jag kunde ha drömt om.

   Radera
  2. Dags för en uppdatering? Bokslutskommuniké för 2017 om mindre än en månad. Köp/sälj/behåll inför rapporten?

   Över ett halvår sedan senaste förvärvet (som visserligen var ett stort förvärv) oroar lite känner jag.

   Radera
  3. Det har hela tiden känns dyrt och blivit dyrare så jag har inte tittat. Men du har rätt men jag ska försöka fokusera på laxarna istället till det är klart.

   Radera
 10. Höga priser nu generellt i marknaden. Låg aktivitet är inte nödvändigtvis dåligt. Även Indutrade har haft svårt att hålla uppe investeringstakten under andra halvåret. Tror de höga priserna är ett naturligt preventivmedel. Vitec behöver dock en hög förvärvstakt för att hålla uppe kursen, så på kort sikt finns det nog risk för nedgång. Jag är nog själv för dålig på att tajma för att våga sälja.

  SvaraRadera