Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

fredag 27 mars 2015

Portföljhantering och utvecklingsprojektVissa läsare kanske har märkt har inläggsfrekvensen sjunkit märkbart den senaste månaden vilket beror på att jag det anmärkningsvärt väl med mitt sekundära mål för aktieinvesteringar. Det primära målet med mina investeringar är så klart att tjäna pengar. Men förutom detta har jag även satsat hårt på att lära mig mer om bolag, strategier och affärsmässighet.

Den här kunskapen har jag i sin tur omsatt i min huvudsakliga karriär vilket inneburit att jag gjort lite av en raketkarriär när det gäller att skriva ansökningar för forskningsprojekt. I grund och botten handlar det om att jag ser mer affärsmässigt på forskningen och analyserar de flaskhalsar som orsakar ineffektivitet. Istället för att sedan sitta och klaga på flaskhalsarna har jag och min chef sedan sökt finansiering för projekt där vi bygger bort de här flaskhalsarna vilket har varit väldigt framgångsrikt. Nackdelen med det här arbetet är så klart att det tar tid och eftersom det är forskningen som är min huvudkarriär så innebär det att jag måste utvärdera mina mål och min investeringsmetodik.

Nuvarande portföljhantering

Jag har i dagsläget en väldigt enkel metodik för att hantera min portfölj:
·        Alla investeringar är vid investeringstillfället lika stora.
·        Jag köper bolag när jag anser att de är attraktivt prissatta.
·        Jag säljer bolag när det känns alldeles för dyrt med avseende på tillväxttakt och utdelning.
·        Jag oroar mig inte för likviditet utan om det finns köpvärda bolag så investerar jag i det eller allokerar om från det bolag jag tror minst på.
Om det inte vore för att min fru har ansvaret för räntesparandet hade jag självfallet behövt ta någon form av ansvar för våra likvida medel. Men för just våra förhållanden har de här principerna fungerat bra. Däremot inser jag att min nuvarande arbetsbelastning gör det svårt för mig att analysera tillräckligt många bolag för att hålla upp portföljvolymen.

Anpassning inför framtiden

Den stora svagheten i min något bohemiska investeringsmetodik är att jag inte lyckas bevaka tidigare analyserade bolag tillräckligt effektivt. Därför måste jag antingen acceptera att jag missar en del bra möjligheter eller bli bättre på att följa upp bolagen.

I dagsläget känner jag ingen större stress över att köpa mer aktier. Börsen är högt värderat, kronan lågt värderad och om decemberöverenskommelsen håller så kommer vi nog snart ha bättre köplägen. Men på sikt är mitt mål att bygga upp en automatisk bevakningslista med hjälp av antingen Google Docs eller R (jag rekommenderar Rstudio för hemmaprojekt inom statistik) och även koppla ihop det med Börsdata.se så att jag kan ladda ned kvartalsuppdateringar automatiskt och beräkna P/S, P/E, direktavkastning och det fria kassaflödet på rullande tolvmånader i de bolag som jag följer.

Om jag inte hinner med det innan en börskrasch får jag öka storleken på en standardenhet. Men med automatiska uppdateringar kommer det att bli åtminstone lite lättare att följa upp de bolag jag redan analysera vilket underlättar investerandet.

Projekt på gång

Som minnesanteckning och tips för de som vill göra egna analyser tänkte jag även passa på att kort lista kommande projekt: Jämförelse av telekom i Afrika, analys av Ratos, en jämförelse av NGS och Dedicare, analys av G5 Entertainment och ett återbesök till marknaden för fiskodling då åtminstone Bakkafrost verkar billigt (länk). 

Dessutom ska jag så klart göra en uppdaterad analys av Vardia när tillfälle ges. Om någon läsare kan komplettera följande lista med ytterligare förvärv innan dess så skulle de uppskattas.

Köpare
Sålt bolag
Bruttopremieintäkter
Försäljningssumma
Andel
P/GWP
Trygg-Hansa
Sveland Sakförsäkringar
480
137,7
0,81
0,354167
Folksam
Aktia (euro)
70
24
0,51
0,672269
Tryg
Moderna försäkringar
1200
1200
1
1

8 kommentarer:

 1. Jag är forskare på dagtid och investerare på fritid och därför intresserad av hur du ser "mer affärsmässigt" på forskningen och bygger bort flaskhalsar. Starta en forskningsblogg!

  SvaraRadera
 2. Tack för ett intressant inlägg!


  Jag fyller på med förvärvsmultiplar för försäkringsbolag och väsentlig info i form av skadeprocent:
  Moderna försäkringar köptes av Tryg för 1,0 x GWP (4,6 x EK). Skadeprocent ~70 % i några år
  NEMI forsikring köptes av nåt isländskt bolag för 1,0 x GWP (3,7 x EK). Skadeprocent ~65-70 % i några år men 80 % sista året innan förvärvet. NEMI gick inte med vinst.
  Nyligen köpte Gjensidige upp PZU Lietuva för 1,1 x GWP. Skadeprocent 60-65 %.

  Vardia värderas väsentligt lägre, till ca 0,6 x GWP om man köper nu och tecknar nyemissionen men skadeprocenten är något högre, ca 80 %. Om den sjunker, vilket den borde göra, är 0,6 x GWP ett fynd. Om skadeprocenten inte sjunker är det nog ett rimligt pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Skadeprocenten som faktor har jag inte haft med som faktor och tack för exemplen.

   Radera
  2. Tack själv för dina exempel! Jag hade inte koll på de Aktia och Sveland. Jag grubblar lite på de lägre förvärvsmultiplarna hos dem. Åtminstone ett av förvärven föll ju inte väl ut.

   Kanske kan multiplarna förklaras av skadeprocenten (den är ju högst relevant vilket jag vet att du vet) men även av storleken.

   Fyller på med storlek på mina exempel:
   PZU Lietuva köptes för 54 MEUR vilket betyder att GWP låg kring 50 MEUR.
   NEMI hade 860 MNOK i GWP och ungefär 75 % återförsäkring.
   Moderna skrev du redan. De hade ungefär 20 % återförsäkring vid förvärvstillfället.

   Radera
 3. Om ditt primära mål är att tjäna pengar som du skriver så borde du väl köpa en indexfond som du inte slog förra året? Du låter lite förmäten tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket berodde på att Doro nedvärderades under 2014 efter en kraftig uppgång 2013 (då jag förövrigt slog index med råge).

   Om man utvärderar portföljen på enskilda kalenderår bör man nog inte diskutera aktier överhuvudtaget.

   Radera
 4. Jämför du din portfölj mot något index? Jag är medveten om att rent indexsparande antagligen skulle fungera minst lika bra för mig, men det är lite för tråkigt och jag gillar kassaflöde från utdelningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte riktigt förstått varför index-fonder har fått sån hype. De är bättre än storbankerna men Didner & Gerges förvaltning har slagit indexsparande under väldigt lång tid.

   Så jag jämför med Six portfolio return index och Didner & Gerge: http://aktieingenjoren.blogspot.se/2015/01/portfoljsammanfattning-2015.html

   Radera