Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

torsdag 26 september 2013

Sålt av H&M, vad bör köpas istället?

Jag har ägt aktier i H&M sedan vintern 2011/2012 och köpte aktierna för 216 kr (inklusive courtage). Försäljningspriset blev 282 kr så jag får se investeringen som mycket lyckad.

På många sätt ser jag det som ett perfekt bolag med låg risk, hög lönsamhet och en vettig inställning till etiska frågor. Man höjer inte lönerna på egen hand men man är aktiv för att höja minimilönerna i de länder där man arbetar och jag tycker även att lösningen med 1 % ekologisk bomull i barnkläder är en riktigt elegant lösning för att öka avsättningen för ekologiska bomullsodlare.

Om man jämför med t.ex. Amerikanska konsumentföretag så ser jag inte en tillväxttakt på 10 % och en direktavkastning på 3,7 % som överdrivet dyr. Men om man accepterar att den historiska prissättningen i Sverige har varit rimlig så ligger H&M på exceptionellt höga nivåer vilket syns tydligt om man tittar på borsdata.se

Frågan är bara, vad ska jag istället köpa? Just nu känns det mesta dyrt och min tid för att analysera bolag har minskat kraftigt i september och kommer inte att öka under 2013. Ett alternativ är så klart att sätta in pengarna på bankkonto eller en fond, men i så fall vilken?


17 kommentarer:

 1. Spiltan räntefond Sverige tills börsen har kommit ner till lite rimligare nivåer? Eller ett bankkonto beroende på vilken ränta du har tillgång till där. Inte för att jag tycker att man ska spekulera kring huruvida börsen ska upp eller ner men jag avvaktar i alla fall med köp tills vi når rimligare nivåer, nu känner jag att de flesta företag är för dyra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min strategi är att jag ignorerar börsen som helhet men när jag inte hittar några attraktiva bolag så avstår jag från köp.

   Radera
  2. Jag kikar också på att pytsa in en del i spiltan räntefond tills vidare. Men jag är kass på räntefonder och behöver läsa på mer om hur de beter sig när räntorna går upp etc! Kanske blir ett bloggämne framöver?

   Mvh,
   Snåljåpen

   Radera
  3. Men ämnet är tråkigt :P

   Vi får se om jag hittar inspiration till det.

   Radera
 2. Har du skrivit om dina säljkriterier någonstans? Uppenbarligen tycker du ju att H&M är alldeles för dyr (och därmed säljvärd) just nu, men samtidigt att det är ett mycket bra bolag. Är du inte orolig över att kanske aldrig kunna köpa bolaget igen - just för att det allt som oftast är dyrt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då köper jag något annat bolag, världen är stor och full av möjligheter =).

   Dessutom tycker jag att historiken ganska tydligt visar på att H&M kommer att både upp och nedvärderas i framtiden.

   Radera
 3. Jag hade aldrig sålt HM!!! Aldrig! Köp tillbaka och ångra dina synder och be om förlåtelse till högre makter =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, var är like-knappen på Blogger :-)

   Radera
 4. Du köpte Millicom för ett tag sen runt nuvarande nivå. Har du svängt om vad gäller rimligt pris för aktien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är rimligt men att jag kanske borde ha lagt bolaget på bevakningslistan istället för att ha köpt direkt. Säkerhetsmarginalen var helt enkelt lite liten.

   Radera
 5. Jag tycker du gjorde rätt med att sälja. Om du genom att sälja följde din egen strategi. Rätt eller fel avgörs ju inte av vad H&Ms kurs är nästa vecka, eller nästa år, utan av vad som är rätt för dig utifrån dina premisser och sätt att hantera risker. Vi kan inte kontrollera eller förfina utfallen bara våra egna beslutsprocesser.

  SvaraRadera
 6. Vad är det man köper om man betalar p/e 28.

  Förutsätter vi ett avkastningskrav på blygsamma 5% krävs det en VINSTtillväxt på 12-13%/år dom närmaste 15 åren.

  Förutsätter vi ett avkastningskrav på 10% krävs det en VINSTtillväxt på 18%/år dom närmaste 15 åren.
  kalle56

  SvaraRadera
 7. VAD KÖPA ISTÄLLET!

  Vad kan du inte köpa istället?

  En dyr fond som Skagen global har ett medel p/e på 8,5 på årets vinster på sina drygt 100 bolag.
  Därtill en högre vinst tillväxt i medel och med kronan på en "hög" nivå tror jag säkert det kommer ge dig mer än HM på 15 år.

  Det finns inte ett bolag på OMX30 jag skulle finna köpvärt, även om dom gick ner 25%.
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skagen är ett alternativ, vid en börsnedång är jag även sugen på Didner & Gerge.

   Radera
 8. Har också sålt H&M och istället ökat i posco, weight watchers och protector.
  Kul läsa lite vitec historia också.

  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste ta och titta närmare på Weight Watchers.

   Radera