Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

onsdag 28 augusti 2013

Vitecs konkurrenssituation bland mäklarsystem
Placeras forum har innehållit en hel del spekulationer och tankar om företag som vill bryta upp den monopolliknande situation som Vitec byggt upp inom Mäklarsystem (90 % marknadsandel efter uppköp). När Vitec köpteupp Capitex kunde man ana en negativ attityd bland mäklare och med tanke på att fem olika konkurrenter nu ser en möjlighet att etablera sig så verkar Fastighetsmäklarförbundet lyckats med sin ambition att öka konkurrensen.

Från olika forum verkar den mest konkreta kritiken bestå i att Vitecs support har varit dyr och att man även får betala mycket för diverse tilläggsprogram som varit nödvändiga för att använda mäklarsystemen. Därutöver misstänker jag att många mäklare tror på dogmer som att konkurrens alltid sänker priset vilket utgjort ett incitament för att uppmuntra IT-företag att utveckla konkurrerande plattformar. Att uppmuntra till utveckling är nämligen billigt och jag tror att många människor kan vara lite väl snabba med att engagera hungriga entreprenörer i projekt som de sedan inte stödjer (jag har själv gått på den niten).

Längst ned i inlägget har jag gjort en mer ingående genomgång av de bolag som lanserat produkter, men tabellen nedanför ger en kort överblick för den fortsatta diskussionen. Jag har även försökt rangordna bolagen lite grovt baserat på hur goda chanser jag tror de har att etablera sig. Värt att notera är även att endast Avone IT lanserar en klient-serverbaserad lösning. Alla andra bolag har tillverkat webbaserade lösningar vilket innebär drastiskt minskade underhållskostnader, men även att systemet brukar bli mer trögjobbat . I de artiklar jag har läst har man dock främst fokuserat på fördelarna och marknadsföringen fokuserar på att webbaserade lösningar är framtiden.

Mäklarsystem är inte min nisch men jag vet att LIMS (Laboratory Information Management Systems) har väldigt svårt att sälja utan en fullständigt klient-server lösning eftersom de webbaserade lösningarna är både långsammare och bökigare trots väldigt snabba internetuppkopplingar.

Företag
Omsättning
Resultat
Startår
Kommentar
PREK Service AB

981 000 kr
(15 391 000)
0 kr
(31 000)
2011 (1975)
Dotterbolag till P.R.E.K i Linköping som tidigare ansvarat för Hemnet och även utvecklat ett mäklarsystem tidigare. Har alltså viss branscherfarenhet men har uppenbarligen inte varit så framgångsrika. Bra exponering i mäklarmedia.
Webtop Solutions
20 606 000
271 000
2003
Har tidigare tillverkat olika delsystem som används av fastighetsmäklare men satsar nu på en helhetslösning. Har därigenom redan upparbetade marknadskanaler till en stor del av marknaden.
Avone IT
8 017 000 kr

140 000 kr

2010 (eller tidigare)
Ska utveckla ett affärssystem baserat på HansaWorlds affärssystem. VD har tidigare arbetat för HansaWorld
Mäklarsamfundet
-
-
-
Projektet verkar endast synas online i vissa mötesprotokoll med akronymen MSPX och ha inneburit ett lån på 2 Mkr till Mäklarhögskolan.
Mäklarsystemet
-
-
-
En enmansshow av en driven IT-entreprenör med mäklarexamen som har utvecklat systemet med en extern konsult och Vinnova-pengar. Borde kunna bli ett bra alternativ för små mäklarbyråer men konkurrensen från Webtop och PREK lär bli tuff.
Level60
-
-
-
Ett gäng unga IT-killar som verkar ha fått kontakt med en mäklare och börjat utveckla systemet.  Bolaget verkar sakna en erfaren säljavdelning och i det här fallet blir det nog tyvärr avgörande.

SlutsatserDet verkar verkligen som att Vitec har retat upp en del mäklare och särskilt PrekService AB har varit duktiga på att utmåla sig själva som en nyskapande rebell. Eftersom marknaden i dagsläget är konsoliderad till ett fåtal olika system verkar det dessutom inte vara allt för svårt att utveckla rutiner för migration från befintliga system (Prek har en bra hemsida om det) även om de påpekar att de bara kan extrahera ”det mesta”.

Det här inlägget blev väldigt explorativt men jag har sedan sammanställningen gjordes fått en del intressanta inblickar i den mer konkreta kritiken mot Vitec. Jag kommer att publicera den informationen så snart som möjligt men det är lite struligt eftersom jag skriver mina inlägg offline utifrån det material som jag hunnit ladda ned innan jag hoppar på tåget.

 

Prek Service ABTillverkar FasAd som är en helt webbaserad lösning och bygger på öppna programvaror (LAMP+Firefox). Deras tekniska lösning är rimligt och företaget har åtminstone en person med erfarenhet av marknadsföring och sälj. Själva marknadsföringen är hård i tonen och man går hårt åt Vitec och deras marknadsdominans i den pressrelease som de släppte i november 2011 när systemet lanserades. Man har även varit framgångsrik med att nå ut i media och det finns två artiklar tillgängliga Fastighetsmäklarförbundets tidning aktiv mäklare (artikel dec 2012, artikel feb 2013)och 2012 hade man enligt egen uppgift 40-50 kunder.

Svagheten som jag ser det är att moderbolaget varit aktivt sedan 1975 men fortfarande inte verkar ha hittat en hållbar affärsmodell. På 38 år har man hunnit med att arbete i ett stort antal branscher och även misslyckats med att utveckla ett mäklarsystem åtminstone en gång tidigare.
Prek Service AB
Omsättning: 981 000 kr
Årets resultat: 0 kr (Rörelseresultat 372 000 kr)
Ägs av P.R.E.K Aktiebolag
Omsättning: 15 391 000 kr
Årets resultat: 31 000 kr (bättre 2011)

Företagets egen beskrivning:
Prek startade som ett avknoppnings företag till Linköpings universitet 1975 av en grupp studenter från det då nystartade programmet Industriell Ekonomi. Det allra första projektet var att utveckla ett produktionssystem åt Bofors. Strax därefter bytte företaget marknad helt efter att vår boendekostnadskalkyl för ABC80 blivit en succé. Sedan dess har vi varit specialiserade på IT för fastighetsmäklare och lett ett stort antal projekt och initiativ i branschen. Vi fick till exempel uppdraget att driva Hemnet.se under sidans första 10 år. Under åren har vi även hunnit med att skapa två mäklarsystem, leadshanteringssystem, löneberäkningsprogram och mycket mer.

Idag ligger stort fokus på vårt nya webbaserade mäklarsystem, FasAd, som snabbt blivit marknadens snabbast växande mäklarsystem.

Webtop solutionsWebtop solutions stora fördel är att de har en stark koppling till mäklarbranschen då de levererar ett stort antal kringsystem för mäklare och nu väljer att skala upp för att erbjuda en helhetslösning. Lösningen bygger på Microsoft Silverlight vilket jag ställer mig tvivlande till men det är svårt att bedöma företaget då man först presenterade sin lösning under hösten 2012 och ännu inte annonserar den på sin hemsida. Däremot verkar man ha utnyttjat sina personliga kontakter med branschen då de mäklare i Göteborg  kände till konkurrenter till Vitec under 2012 uppgav Webtop vid intervjusvar till ett examensarbete på Chalmers (läst det här)
Omsättning 20 606 000
Årets resultat: 271 000 (förlust 2011 nollresultat 2010)

Företagets egen beskrivning
Webtop Solutions gör mäklarens vardag enklare och företaget mer lönsamt. Med Webtop produktionssystem kan du spara avsevärt med tid och pengar samtidigt som du säkerhetsställer att allt görs enligt företagets grafiska profil. I Webtop produktionssystem producerade 6000 mäklare i Norden mer än 1 000,000 PDF:er för ca 80,000 bostäder under 2012. Webtop Solutions har idag 23 anställda, med kontor i Stockholm (Sigtuna), Malmö, Oslo (N), Trondheim (N) och Aarhus (Dk). Kunderna består av både de största mäklarföretagen och mindre enskilda mäklarfirmor.
  Helhetsleverantör till mäklarbranschenVi eftersträvar att vara en helhetsleverantör till den nordiska mäklarbranschen. Vi har redan kommit en bra bit på den vägen sedan starten 2003. Vi har ett brett produktutbud och finner lösningar för alla mäklarföretag – små som stora. Genom ständig kommunikation med våra kunder ser vi till att hitta lösningar allt som efterfrågas. Vi arbetar ständigt med att bli ännu bättre. Även om vi ligger främst är vi långt ifrån färdiga. Vi har precis börjat.

Välkommen till en helhetslösning som ger en helt ny och enklare vardag!

 

Avone ITAvone IT nämner inte sitt projekt på hemsidan men användaren Kohko på Avanza har delat med sig av ett utskick till Fastighetsmäklarförbundets medlemmar (läst det här). Planen är att man ska specialanpassa det mer generella affärssystemet HansaWorld för mäklarkunder och därigenom kunna konkurrera med Vitec. Det här innebär att man är ensam om att kunna konkurrera med Vitec om att leverera ett fullskaligt klient-serversystem. Men jag är något skeptisk till om det verkligen blir en hit eftersom HansaWorld har några av de absolut sämsta betygen jag sett på Rejta.se.
Omsättning: 8 017 000
Årets resultat: 140 000 kr

Avone IT:s egen beskrivning
Avone IT är experter på det väletablerade affärssystemet HansaWorld med svenska anor. HansaWorld har funnits på marknaden sedan 1989 och har i dag 75.000 bolag som kunder. HansaWorld har gjort en rad specialanpassningar för branscher som till exempel hotell, logistik-, produktions-, service- och tjänsteföretag med många flera. Systemet är heltäckande för de bolag som kör systemet. Allt ifrån CRM, projekt- och resursplanering till redovisning, konsolidering och så vidare hanteras av systemet. HansaWorld är plattformsoberoende och körs lika bra i Linux, Mac och Windows miljö, på mobilitetsidan stöds både Android och iOS. Blandade miljön med till exempel Windows 8 och iPads är en självklarhet i vår värld.

Vår, Avone IT och HansaWorlds, åtagande är att göra en ny specialanpassning för mäklarbranschen. I vårt arbete har v i en primär målsättning: Vi skall frigöra mera värdefull säljtid åt mäklarna genom att ge bättre stöd i alla led av total-processen att sälja fastigheter.

Till vår hjälp söker vi en referensgrupp bestående av mäklare som vill vara med på att påverka hur näste generation mäklarsystem bör se ut och att reda ut vilka flaskhalser som vanligtvis finns i dagens verksamhet, med syftet att göra arbetsdagen enklare för er mäklare. Avone IT vill göra mäklarvardagen så enkel och smidig som absolut möjligt, utan att tumma på branschens högt ställda krav till kvalité och juridik, vi hoppas att du vill vara med och påverka den vidare utvecklingen!

MäklarsystemetHar en intressant lösning där mäklarentreprenören [namn] slagit sig ihop med IT-konsulten Kopstad systems. Den stora svagheten som jag ser det är att jag tror att de kommer att få svårt att skala upp verksamheten från en enmanshow till en seriös konkurrent till de lite större bolagen. Däremot kan de kanske bidra till att pressa marknaden och även vara ett bra alternativ för lite mindre mäklarbolag som söker en billig lösning.

Omsättning: Ingen uppgift tillgänglig
Resultat: Ingen uppgift tillgänglig

Företagets egen beskrivning
Jag har jobbat som mäklare under 14 år, och sedan 2004 är jag Auktoriserad Mäklare. Jag har sedan 1999 dessutom jobbat globalt med affärsutveckling inom e-handel, som då var ett pionjärområde. Jag har under min tid som mäklare stört mig på de höga IT-kostnaderna och samtidigt har jag lärt mig möjligheterna med ny teknologi. Under många år har jag funderat på att utveckla ett bättre, smartare och effektivare mäklarsystem.


I samarbete med Kopstad Systems som har 40 års IT-erfarenhet och som har utvecklat avancerade system för bl a Sveriges Landsting, samt med stöd från Tillväxtverket och Almi, har vi utvecklat Mäklarsystemet. Utgångspunkten har varit att ta fram ett kraftfullt men smart IT-system som förenklar mäklarens vardag och som kraftigt sänker kostnaderna för IT-stödet.

Min vision var ett mäklarsystem som skulle vara enkelt att lära sig och ha ett ha modernt och användarvänligt gränssnitt som bygger på ikoner. Man skall kunna styra sitt system från Mac eller Pc – från en dator, ipad eller smartphone. Om man har frågor skall man kunna tala med en support närsomhelst veckans alla dagar, eftersom en mäklare jobbar jämt. Man skall inte störas med egna installationer eller ens behöva hantera sin egen IT-miljö. Förbättringar i systemet skall ske kontinuerligt obemärkt i bakgrunden. Man skall som användare kunna påverka innehåll och funktionalitet i IT-stödet som kommer att bli alltmer en viktig resurs för en mäklare – i en allt mer mobil värld. Och man skall kontinuerligt få nya smarta lösningar.

Och priset för allt detta? Målsättningen var att halvera mäklarens nuvarande IT-kostnader vilket är mycket glada att säga att vi lyckats med!

Börja testa oss redan idag – första månaden är kostnadsfri!

Varmt välkommen till Mäklarsystemet – för en smartare, roligare och mer lönsam mäklartillvaro.

Level 60Är ett ganska charmigt bolag vars bakgrundshistoria troligtvis är att ung entreprenör med IT-inriktning har träffat på en missnöjd fastighetsmäklare och därefter börjat utveckla systemet. På hemsidan listas fem medarbetare men företagsnamnet leder en enskild firma så jag gissar på att Level 60 kommer att bolagiseras när man fått en första kund.

Säljsidan på bolaget verkar tyvärr vara ganska svag och man använder ord som ”simplifierat” för att beskriva sin produkt. På många sätt liknar bolaget min egen entreprenörsverksamhet men marknaden för webbaserade mäklarsystem har exploderat under det senaste året så jag tror att de får svårt att nå ut med sin produkt.

Företagets beskrivning
Level 60 är ett ungt och nytänkande företag som hela tiden jobbar med vår kreativa hjärnhalva för att nå dem bästa resultaten inom vår bransch. Vi letar hela tiden efter modernare, roligare och effektivare alternativ för att se till att våra kunder har kul med det, oftast, lite tråkigare administrativa arbetet. Samtidigt ser vi till att tänka på att det ska vara tidssparande, kraftfullt och anpassat efter våra användare. Level 60 är ett hjälpsamt företag som alltid sätter våra kunder i fokus.

11 kommentarer:

 1. Tack för mycket bra sammanfattning!

  Googlar man mäklarsamfundet och mäklarsystem hittar man något som heter MSPX som verkar vara under utveckling.
  "SN informerar om att styrelsen beslutat låna ut 2 000 000 kr till Mäklarsamfundets projekt MSPX - nytt mäklarsystem"

  /Andreas

  SvaraRadera
 2. Men för att sammanfatta det, tror du alltså att detta kan (trots en del kvalitetsproblem verkar det ju vara åtminstone två seriösa aktörer) leda till en del marginal/volympress för Vitec?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag räknar med att man kommer att tappa en del omsättning och kanske även sänka priserna en aning.

   Däremot tror jag att man till viss del kan kompensera för detta genom att dra ned på stödet för specialimplementationer.

   Radera
 3. Som du säger så har ju PREK varit med ett tag och redan tappat kedjorna så huruvida dom kommer få nytt förtroende eller inte kan ju vara högst tveksamt blir ju första tanken och Vitec själva är väl under utveckling I en webb baserad miljö idag som skall bli mycket intressant att titta närmare på, det som kanske mest av allt varit lite klagomål om är väl integration emot pekplattor och mobiler som lämnat övrigt att önska där man hamnade lite på efterkälken ett tag. Men dom klagomålen brukar ju avta snabbt när problemet inte längre är påträngande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag har pratat lite nu med bl.a. Carl och det verkar även som att man har haft en del problem med kundsupport/användarlösningar. Kul när bilden börjar klarna.

   Radera
 4. Jag tror att du tyvärr har missat en av de absolut viktigaste kommande händelserna på den här marknaden. Fastighetsbyrån håller idagsläget på att utveckla ett eget mäklarsystem och lämnar därför Vitec från tredje kvartalet 2015. Jag vet inte hur affärsvolymerna ser ut men med tanke på att Fastighetsbyrån med stor marginal är Sveriges största mäklare så misstänker jag att de står för en betydande del av omsättningen i AO mäklare. Gällande mäklarsamfundets mäklarsystem så ligger det nog mer eller mindre på is förtillfället. Svensk Fastighetsförmedling hade tecknat en avsiktsförklaring om att de skulle använda det som Mäklarsamfundet tog fram men i och med att de har blivit uppköpta av Fastighetsbyrån (konkurrensverket har inte godkänt affären) så gissar jag att den avsiktsförklaringen faller. I övrigt så vet jag att Länsförsäkringar har startat ett samarbete med ett norskt bolag kring CRM och liknande. De kommer endast använda Capitex för att slutföra affärerna i ett system med tillgång till mallar och liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur påverkar uppköpet mjukvaran? Kan de sälja mjukvaran till konkurrenter utan vidare - och tror du de vill det? Intressant kommentar iallafall, glädjande att förvärven gör mäklardelen till en relativt mindre del av Vitec, iallafall. Får hoppas att deras egenutveckling floppar, vet inte hur sådana saker genomförs men jag antar att det är konsulter/externa utvecklare? För de är väl inte så stora att de har sån it-kompetens internt?

   Radera
  2. När har Fastighetsbyrån offentliggjort den avsikten?

   Jag har inte sett det men helt klart oroande.

   Radera
 5. Vet inte när det offentliggjordes men jag vet att Fastighetsbyrån har berättat om det på sin kickoff och att planeringen pågår förfullt. De har utlyst en intern namntävling där produkten är döpt till FasIT om jag inte är felunderrättad. Som svar på frågan från Finansnovisen så kommer det att genomföras med konsulter och externa utvecklare. Generellt i branschen så finns det ett mycket stort missnöje med Vitec. Det grundar sig främst på att man anser att de inte längre utvecklar sina tjänster, har ett föråldrat system, de överfakturerar tjänster som de har köpt in via leverantör men där priset är transparent för slutkunden, dålig kundtjänst och att de är allmänt dåliga på att ta hand om sina kunder. Därav att Svensk Fastighetsförmedling (2:a på marknaden) var på väg att lämna Capitex för att gå till Mäklarsamfundets produkt, Länsförsäkringar lämnar också Capitex och (3:a på marknaden) byter till en norsk produkt.

  SvaraRadera
 6. Intressant debatt.
  Lägger mig i lite.
  Vad tror ni om detta, verkar vara en capitex killer.
  http://www.mspecs.se/om-oss/

  SvaraRadera