Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

söndag 30 mars 2014

Baltikums 10 största börsbolag del 2 (plats 6-10)

Jag har tidigare gått igenom plats 1-5 där Tallink group och Olympic Casino framstod som de lämpligaste investeringsobjekten (länk).

6. Tallina Vesi (Estland,  254 MEUR)
Har monopol på Tallinns vattenförsörjning och rening av avloppsvatten. Bolaget privatiserades 2001 och ägs till en tredjedel av Tallins stad medan United Utilities och mindre investerare äger ungefär en tredjedel var.

Bolaget verkar vara välskött (sedan 2010 har antalet avloppsstopp minskat med 20 % och andelen Tallinbor som regelbundet dricker kranvatten har ökat från 48 % till 75 %) och ger en god direktavkastning. Med tanke på den goda direktavkastningen såg jag först bolaget som ett alternativ till preferensaktier men aktiekursen har pendlat mellan 18 € (2007) och 6 € (2011) även om utdelningarna sedan 2007 stabilt har legat kring 0,8 €

Värdering
P/S: 4,8
P/E: 11,00
Dir: 6,85 %

7. Tallina Kaubamaja (Estland,  226 MEUR)
Är ett detaljhandelsföretag som grundades 1960 men privatiserades 1994 och börsnoterades 1996. Grunden till företag verkar ha varit en stor Domus-liknande affär i Tallinn som efter självständigheten köpte upp sin motsvarighet i Tartu. Därefter har bolaget även köpt upp eller etablerat följande företag:
 • Matkedjan Selver (1994).
 • Bilförsäljning i Estland, Lettland och Litauen under varumärkena KIA Auto AS Ülemiste Autokeskuse OÜ, KIA Auto UAB, SIA Forum och Viking Motors AS (2007). Kedjorna säljer Förutom KIA även Opel och Cadillac.
 • Skoförsäljning i Estland och Lettland via TKM King OÜ (2008).
 • Skönhetsprodukter i Estland via TKM Beauty Eesti OÜ (2009).
 • Säkerhetstjänster i Estland via Topsec Turvateenused OÜ som är en avknoppning från varuhusverksamheten.

Kedjan har även vunnit pris som Estlands konkurrenskraftigaste affärskedja under 2006, 2012 och 2013. Bolagets huvudägare är investment/holdingbolaget NG Investeeringud som förutom Kaubamaja även bedriver verksamhet inom industri och fastigheter. Åtminstone till omsättningen är Kaubamaja överlägset störst men NG Investeeringud anger bara bolagsgruppens totala omsättning så det är svårt att se mer än att Kaubamaja utgör mer än halva omsättningen.

Bolaget har även ett i mina ögon häftigt och annorlunda formspråk på sin hemsida vilket jag tycker är kul.


Värdering
P/S: 0,45
P/E: 12,92
Dir: 2,71 %

8. Lietuvos Dujos (Litauen,  226 MEUR)
Är ytterligare ett bolag inom den Litauiska energisektorn med obefintlig free float då 93,7 % av bolaget tillhör de tre största ägarna (E.ON Ruhrgas (38.9%), Gazprom (37.1%) och Lithuanian State Property Fund (17.7%).

Bolaget är Litauens största gasdistributör och befinner sig just nu i konflikt med sin gasleverantör Gazprom. Så även om direktavkastningen är tilltalande känns bolaget alldeles för politiskt känsligt för att vara attraktivt för investerare.

Värdering
P/S: 0,45
P/E: 11,68
Dir: 7,63 %

9. Ventspils Nafta (Lettland, 156 MEUR)
Är en av Lettlands största företagsgrupper och enda Lettiska bolaget på 10-topp listan. Bolagets verksamhet är centrerad kring transport och förvaring av olja där verksamheten är uppdelad på tre affärsområden: Terminaler (44,5 % av omsättningen), sjötransporter (46,5 %) och oljepipelines (9 %).

Bolaget grundades 1957 då Sovjet upprättade en oljeterminal på orten Ventspils i västa Lettland. Precis som i de Litauiska bolagen har företaget en minimal freefloat. I det här fallet utgörs huvudägarna dock av ett Cypriotiskt holdingbolag (Euromin Holdings Limited 49.98% )
och Latvijas Naftas Tranzits (43,25 %) som är ett bolag med egna ägarproblem (källa).

Värdering
P/S: 0,57
P/E: 12,61
Dir: Ger ej utdelning

10. Apranga (Litauen, 146 MEUR)
Driver butiker inom mode och kläder. Förutom det egna varumärket Apranga driver bolaget ett stort antal franchisebutiker med varumärken såsom Zara, Emporio Armani, Mamgo, Mexx Hugo Boss, nude, Burberry och Tommy Hilfiger. Totalt har kedjan 94 butiker i Litauen, 43 i Lettland och 15 i Estland.

Bolaget har sitt ursprung i en sovjet-grundad klädgrossist (grundad 1945) men övergick till detaljhandel i samband med att företaget privatiserades 1992. Bolagets nuvarande huvudägare (53,7 % av rösterna) är det onoterade investmentbolaget MG Baltic Group.

Värdering
P/S: 1,08
P/E: 13,21
Dir: 6,04 %

Slutsatser om listan

Jag vill nog hävda att jag har motbevisat den Lettiska professorn och hans åsikt om Estland (Baltikums hamster). Det handlar inte bara om PR utan Estland har även i praktiken nått längst när det gäller att skapa en modern finansmarknad av västerländskt snitt. Trots att ester endast utgör en femtedel av Baltikums befolkning bidrar de med två femtedelar av bolagen på topp-tio listan.

Jag har ingen koll på Baltisk aktielagstiftning men mitt intryck är att att majoriteten av de litauiska bolagen med svensk lagstiftning inte skulle vara börsnoterade. Att driva bolag som börsbolag när över 90 % av aktierna tillhör huvudägarna känns helt enkelt inte som normalt med svenska ögon men av Baltikums 10-största börsbolag har hälften av bolagen den här typen av ägarstruktur.

Med tanke på hur extremt beroende Litauen är av Ryssland för sin energiförsörjning tror jag inte att Teo LT och Apranga kommer att bli attraktiva investeringsalternativ i närtid*. Däremot kan jag tänka mig att hålla ögonen på den estniska börsen där Tallink, Olympic Group, Tallina Vesi och Tallina Kaubamaja finns noterade. Alla bolagen handlas till rimliga värderingar (P/E omkring 13 och 6 % direktavkastning för alla utom Tallina Kaubamaja) men omaket att investera på en utländsk börslista med högt minimi-courtage innebär ändå att jag avstår i dagsläget.

*Estland besitter stora resurser av skifferolja som levererar 90 % av landets energibehov (läs mer här). Resurserna ligger dock främst i östra Estland där etniska ryssar utgör majoritetsbefolkning. Om Krimkrisen är vår tids Sudetkris kan alltså även Estland ligga mycket illa till även vid en begränsad konflikt. Men jämfört med Lettland och Litauen har Ryssland svårt att skada Estland utan att tillgripa våld.

8 kommentarer:

 1. Intressant läsning. Synd att det inte går att handla baltiska bolag på samma sätt och med samma courtage som nordiska, det verkar finnas flera som är värda en investering. Jag antar att alternativet är fonder. East Capital Baltikum är ett alternativ om man står ut med avgifterna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är oerhört svårt att avgöra om fonder är bra eller inte så just nu har jag givit upp idén om att äga Baltiska bolag. Men vid en ny finanskris skulle det vara oerhört intressant då jag misstänker att Baltikum kan ta rejält med stryk.

   Radera
 2. Tallina Vesi låter intressant! Men courtaget avskräcker..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, defensivt lär det åtminstone vara.

   Personligen tycker jag dessutom att deras årsredovisningar var riktigt underhållande i sin tråkighet. Det känns som att bolaget kanske har lite väl höga marginaler men det verkar onekligen som att de lyckats förbättra vattentillgången.

   Radera
 3. Hur ser möjligheten ut till framtida tillväxt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För vilket bolag=

   Min gissning är att Kaubamaja och Olympic games har bäst tillväxtmöjligheter. Tallink borde kanske kunna öka marginalerna medan jag har svårt att se hur Tallina Vesi ska öka intäkterna även om jag inte skulle bli förvånad om de kommer på något innovativt.

   Radera
 4. Trevlig serie. Alltid intressant att läsa om något helt nytt. :)

  SvaraRadera