Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

tisdag 24 mars 2020

Sålt Ework

Att sälja Ework är lite surt till P/E 11,8 och 8,8 % direktavkastning men jag har länge varit lite osäker på hur hållbar verksamheten är. Jag analyserade Ework och dess nätverksmodell redan 2013 (länk), uppdaterade min syn på bolaget 2014 (länk) och köpte slutligen aktier 2015 (länk). Det som oroat mig under en längre tid är att jag via det det egna bolaget och andra kontakter noterat ur Ework gått från att vara ett smidigt men mindre lönsamt sätt att fylla på konsultaffärer till att vara ett icke-alternativ. Man har länge arbetat med enkronakonsulter för att lura systemet i offentlig sektor men i dagsläget är även många ramavtal tecknade med timpriser och villkor som helt enkelt inte fungerar på den öppna marknaden (länk). Huruvida underkonsulterna fuskar eller om det handlar om enmanskonsulter som driver sina bolag som en ren lönekälla utan täckningsbidrag för lågkonjunkturer låter jag vara osagt men det kan helt enkelt inte vara sunda verksamheter som ligger bakom.

Den här verksamheten har fungerat bra under en långvarig högkonjunktur men när det finns så många mer hållbara verksamheter till motsvarande värdering ser jag ingen poäng med att sitta kvar i Ework. Risken för att köket ska visa sig fullt av kackerlackor och jag har därför sålt hela mitt innehav efter nyheten om att Volvo skickat hem sina konsulter på dagen.

Försäljningen genomfördes till ett pris som är 3 % lägre än när jag köpte aktierna 2015 samtidigt som Eworks omsättning under perioden har fördubblats och resultat ökat med 25 %. Jag har suttit stilla och observerat varningssignalerna ett tag, med facit i hand borde jag ha agerat tidigare men tack vare Eworks höga utdelningsandel blev totalavkastningen ändå 27 %.

4 kommentarer:

 1. Jag tror det var klokt att sälja. Du har bättre bolag på andra håll. Rätt att agera om man inte tror på affärsmodellen i samma utsträckning som innan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns inte mycket krockkudde om verksamheten börjar hacka.

   Radera
 2. Tror också det var klokt, så gjorde jag också i mars.

  Fin utdelare men jag sålde med viss förlust helt enkelt eftersom den inte gav bättre direktavkastning än portföljen i stort och jag hade tillfälle att plocka in bättre utdelningsaktier till premie istället. Det var också ett såpass litet innehav att jag tyckte att det utgjorde en onödig risk att behöva lägga tid på att bevaka och eftersom jag inte var beredd att öka trots premien var det rimligt att sälja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Covid-19 del 1 har varit trevlig på det sättet, kul att du kunde byta upp dig kvalitetsmässigt till samma pris.

   Radera