Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

onsdag 18 januari 2017

Sammanfattning av min syn på investeringar i Afrika

Trogna läsare vet att jag jobbar en hel del med kollegor i Afrika och även följer en del bolag i Afrika. Eftersom jag i dagsläget renodlar min investeringsstrategi och försöker minimera tidsåtgången kommer jag antagligen* inte att investera i några afrikanska bolag.

Den afrikanska finansvärlden domineras av Johannesburgsbörsen och Sydafrika har även välfungerande finansövervakning vilket gör börsen attraktiv. Däremot är  Sydafrika ett av de länder som jag är minst sugen på att investera i. När man pratar om Sydafrikas utveckling använder många ofta fortfarande termer som att "läka ifrån Apartheid" och liknande vilket är en väldigt idealiserad bild av problemet. Apartheidsystemet var ett oacceptabelt samhällssystem ur ett demokratiskt perspektiv. Därefter har  ANC styrt landet i mer än 25 år med en blandning av rasism och vänsterpopulism som skapat nya problem vilka överskuggar de gamla problemen med god marginal. Sammantaget innebär det här att Sydafrika har den bästa infrastrukturen för stabila företag i Afrika men stora risker då landet lider av både oansvariga politiker och en befolkning med ett stort beroende av konsumentkrediter. Det här är väldigt synd eftersom det finns många spännande företag som expanderar ut över Afrika men de är i dagsläget för Sydafrika-beroende för mig. För den som är intresserad av mina favoritbolag i Sydafrika rekommenderar jag det här inlägget som går igenom mina favoriter och länkar vidare till fortsatt läsning. Värt att notera är även Truworths (klädkedja) ser ut att vara ett av de första offren för vikande konsumentkrediter precis som jag befarade.

Förutom de bolag som länkar i ovanstående listar har jag tittat på de stora telekombolagen i Afrika (länk) vilket är en intressant sektor. I västvärlden tar vi mycket infrastruktur för given med bankkontor, bredband och fasta bostadsadresser. I utvecklingsländer har man hoppat över många utvecklingssteg och använder istället mobiltelefonabonnemang för banktjänster, internetuppkoppling och kundkontakt. I dagsläget befinner man sig i en utmanande omställning från att ta betalt för rösttelefoni och SMS till att ta betalt för data. Men potentialen för telekomindustrin är massiv och i hela Afrika utom Sydafrika har mobiltelefonoperatörerna redan vunnit kampen om mobila bankbetalningar. Av bolagen jag jämförde framstod Maroc Telecom (Västafrika med huvudsäte i Marocko och noterat i Paris)), Safaricom (Kenya) och MTN Group (hela Afrika och Mellanöstern) som de mest intressanta.

Geografiska intressen

Afrika är en gigantisk kontinent och kopplingen mellan olika regioner är inte mycket starkare än mellan till exempel Mellanöstern, Ryssland och Ostasien. Vissa områden utvecklas just nu positivt medan andra områden lider av osäker utveckling eller helt enkelt inte är relevanta. Därför fokuserar jag på tre regioner:

Afrikas storlek när man inte förleds av Mercator-projektionen Källa: The Economist.

Östafrika: Det område jag är mest intresserad av är Östafrika med särskilt fokus på Kenya, Tanzania och Rwanda. Kenya hade för några år sedan en oroväckande utveckling men verkar ha stabiliserats nu. Det beror delvis på att man oroar sig för konkurrens från grannländerna som gör stora framsteg. Jämfört med sina grannländer är Kenya ganska råvarufattigt vilket faktiskt kan vara en fördel då man måste satsa på tillväxt inom service & industri istället för att fastna i den klassiska råvarufällan där ett fåtal oligarker delar upp landets råvaruresurser mellan sig. Rwanda gör samtidigt stora IT-satsningar och i Tanzania har stora demokratiska landvinningar gjorts då en gräsrotsrevolution i det ledande partiet CCM banat väg för en president som gjort sig känd för att vara hård mot korruption.

Västafrika: Västafrika är i stor utsträckning oljeberoende och man har en historik av inbördeskrig i de flesta länder. Som region betraktat går det däremot kontinuerligt framåt och även om man tyvärr saknar en stark börs i regionen finns det bolag som Maroc Telekom vilka är noterade i Europa.

Nigeria: Är en del av Västafrika men tävlar med Sydafrika om att vara Afrikas största ekonomi. Nya presidenten Buhari kan mycket väl vara den starka ledare landet behöver för att minska sina kroniska korruptionsproblem. Tyvärr är jag inte helt säker på hans position om frihandel och liknande vilket gör att jag är väldigt försiktig i min positiva syn.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att min ideala investering är ett bolag som är verksamt i Östafrika eller Västafrika med en förmåga att kapitalisera på ny teknik och/eller ökat ekonomiskt välstånd i regionen.

Tillägg: Måste även passa på att dela med mig av en anekdot om hur Gustavs Aktieblogg räddade upp en väldigt pinsam situation. Under inledningsanförandet på ett möte hade min kollega lyckats slarva och placera ut markören för den Nigerianska gruppen på Mauretanien när han visade upp en karta över var deltagarna kommer ifrån. Jag är ganska säker på att han vet var Nigeria ligger men delar av den Nigerianska gruppen blev uppenbart kränkta och på lunchen började de fiska efter om vi egentligen hade koll på vad vi gjorde i samarbetsprojekt med Afrikanska länder ("safari research" är en term som ofta används om västerländska forskare som åker till Afrika och behandlar det som om de vore upptäcktsresande eller turister). Efter en diskussion som började med fokus på hur expansionen av Shoprites distributionsnät påverkar tillgången till frystransporter och därefter Mr Biggs (delägt av Famous Brands) ställning inom snabbmat lättade stämningen... Vilket är bra jobbat av en person som har återkommande problem med att han blandar ihop Ghanas huvudstad Accra med Abuja (Nigerias huvudstad).

*Jag kommer inte att specifikt leta bolag med exponering mot Afrika men läsa Gustavs Aktieblogg, Framtidsinvesteringen och alla andra andra bloggar som skriver om området. Om rätt bolag går att hitta med rätt värdering kan det därigenom bli aktuellt.

15 kommentarer:

  1. Bra inlägg. Jag tycker mig höra the voice of reality. Får man bjuda på en kanadensisk REIT? HR:UN.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillar det och tack för tipset även om det ligger utanför mitt investeringsfokus. Jag tycker rent generellt att fastighet-REITS är väldigt mycket mer intressant än preferensaktier. Men det är ändå en investeringsform jag undviker. Professionella investerare i Nordamerika har helt enkelt ett massivt övertag mot mig inom den här sektorn.

      Däremot har REITS historiskt slagit aktier i Nordamerika så en fond skulle kunna vara intressant som passiv investerare.

      Radera
  2. Härligt inlägg!

    Ser fram emot fler av dessa!

    /Sofokles

    SvaraRadera
    Svar
    1. Målet är att pränta ned de investeringsidéer jag just nu håller på att fasa ut från närminnet. Så det blir nog några till.

      Radera
  3. Kul och vansinnigt intressant läsning, kan tycka att det är lite synd att du inte investerar i Afrika men samtidigt förstår och respekterar samt delar jag synen på orsakerna bakom att du avstår området.

    Svenska(nordiska) och Amerikanska börsen har tillsammans en sån oerhörd mängd bolag och har över presterat under så många år och informationsövertaget på långt håll är så oerhört mycket bättre där för oss gentemot lokala förmågor vilket vore extremt tydliga aber och fördelar för lokala förmågor på den Afrikanska kontinenten gentemot oss svenska investerare så det vore lite som att spela poker men inte få använda klädda kort emot någon som kan valfritt utnyttja hela leken. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min grundtanke med investeringar i Afrika bygger på två komponenter:

      1) Tillväxtmarknader lider av hög volatilitet då institutionella investerare i västvärlden står för en stor andel av investeringarna. Vid kriser drar dessa hem pengarna från tillväxtmarknader vilket orsakar överdriven volatilitet.

      2) Afrika hoppar över många utvecklingssteg då de helt enkelt inte är nödvändiga. Hittar man rätt nisch kan det bli fantastiskt, genom att jämföra vad vi har i väst och vad mina kollegor tycker bör jag kunna hitta intressanta idéer. Famous Brands bygger t.ex. upp en helt egen försörjningsinfrastruktur på ett sätt som inte varit möjligt i västvärlden då vi har traditionella bondekollektiv vilket hindrat/fördröjt vertikal integration.

      Anledningen till att jag prioriterar ned det här handlar främst om tid och det faktum att kapitalet just nu flödar till Afrika vilket ger hemska P/E-tal, P/E 20 är för högt på en volatil marknad men faller Famous Brands räknar jag med att Gustav skriver om det =).

      Radera
  4. Jag tror man kan förlora på att inte investera i Afrika. Få kontinenter har en sådan demografisk utveckling framöver. Däremot har det sina utmaningar. Antingen skippar man kontinenten helt. Eller så lägger man lite av PPM-pengarna i en sådan fond, eller köper privat. Eller så köper man bolag direkt.

    Bolag som Famous Brands och Discovery gillar jag skarpt, medan MTN är ett kapitel för sig. Ska man bara köpa något bolag skulle jag rösta för Famous Brands, det bör (peppar peppar) inte vara mycket att bevaka där och du får en Afrika-exponering i ett mycket fint bolag. Sen skyddar det inte mot politiska risker för valutan m.m, men bolagsrisken bör vara låg, även om det är sådana citat man, liksom deras produkter, riskerar att få äta upp!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har svårt att bestämma mig för om jag tycker Famous Brands eller Discovery är mest intressant. Discovery har fördelen att det är så sjukt duktiga på det de gör och kan få spinn på det internationellt på ett annat sätt. Famous Brands är å andra sidan mer stabilt och kan stadigt tugga marknadsandelar i väldigt många år.

      Radera
    2. Discovery är intressantare i form av högre eventuell uppsida om de via samarbeten tar hem Kinas premium-marknad tex. De leder för tillfället. Men vill du ha mindre jobb, mindre bevakning så ändras saker troligen långsammare inom matbranschen framöver om jag får gissa!

      Radera
  5. Ett bra alternativ om du vill investera i Afrika är Göteborgsföretaget Trine (jointrine.com). Du investerar då i Sverige på ett smidigt och enkelt sätt. Företagets affärsidé är att låna ut pengar till småskaliga solenergiföretag i Afrika som är för små för att få in kapital från större aktörer.

    Räntan är bra, vilket passar utdelningssparare, och i regel minst 5 procent. Risken är dock hög och du kan förlora hela kapitalet även om det ofta finns lånegarantier på upp till halva investeringen. Jag har investerat hos dem eftersom det är bra ränta och framförallt eftersom det känns vettigt att stödja förnybar energi som förbättrar människors livsvillkor, bidrar till afrikanska länders ekonomier och bättre klimat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner inte till dem, men spontant känns Scatec Solar som ett säkrare alternativ när det gäller sol på afrikanska kontinenten. Bara något jag tänkte på som alternativ.

      Radera
    2. Så är det säkert. Trine är inte börsnoterade. Jag stöttar dem också för att jag tycker det är roligt att gynna unga entreprenörer och tror på dem.

      Radera
    3. Med risk för att vara tråkig så har jag som princip att aldrig blanda välgörenhet och arbete/investeringar. Välskött bistånd är bra (tyvärr ovanligare än önskvärt) och arbete/investeringar är nästan alltid bra. Men det är väldigt sällan man får till livaktiga projekt när man blandar koncepten.

      Det är helt enkelt väldigt svårt att skapa uthållighet i välgörenhetsdelen och uthållighet är vad som är absolut viktigast för en entreprenör i utvecklingsländer.

      Radera
  6. Intressant skanning av kontinenten! Sydafrika har uppenbart problem, men samtidigt kan de politiska landskapet ändras snabbt. ANC:s förluster i lokalvalen i somras kan ju vara tecken på att något håller på att hända. Och det finns ju verkligen en stabil grund att stå på om man bara får ordning på politiken. Har ett inlägg på gång.

    Ostafrika låter spännande - ska kolla in Kenya mer. Har noterat någon innovativ bank där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, under optimistiska perioder finns det alltid positiva förändringar man kan hoppas på. I praktiken tycker jag dock att det ofta fungerar som med förhoppningsbolag, man väntar, väntar och väntar... Däremot tycker jag att utvecklingen i Gambia är ett bekräftande exempel på den positiva utvecklingen i Västafrika då det är tydligt att de ledande staterna nu tänker driva igenom en demokratisering av regionen.

      Radera