Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

fredag 24 april 2015

Analys: AteaAtea är Nordens i särklass största företag inom försäljning av IT-infrastruktur till företag och offentlig sektor. Det här innebär att när ett företag vill köpa in 3000 datorer för att förnya maskinparken. Då finns det en stor sannolikhet att det är Atea som säljer datorerna och även ser till att de är standardiserade med rätt programvara och säkerhetsinställningar. Därutöver kan de även sköta extern lagring av data, köp av programvara, enskilda datorköp och service.

Konkurrensen på marknaden är stenhård och marginalerna är låga vilket till viss del kompenseras av att bolagen i branschen omsätter stora summor. I Sverige utgör (numera börsnoterade) Dustin den största konkurrenten även om Atea var det i särklass största bolaget vid min senaste analys. Siffrorna är lite gamla och Atea omsatte 2014 8 893 MNOK i Sverige men de gamla siffrorna ger en bra bild av styrkeförhållandena på marknaden.

Omsättning (MSEK)


Konkurrenter
2012
2011
2010
Atea
7691
7185
5692,2
Dustin
4084,1
4044,2
3728,4
Ricoh Sverige
1552,4
1599
1492,6
Caperio
909,3
482,9
469,6

Resultat (MSEK)Konkurrenter
2012
2011
2010
Snittmarginal
Atea
102,9
118,1
67,9
1,4%
Dustin
68
105,1
65,7
2,0%
Ricoh
27,4
49,8
61,8
3,0%
Caperio
-2,1
9,8
4,9
0,7%

Det här syns även på Ateas omsättning och rörelsemarginal vilket var en starkt bidragande orsak till att priset pressades ned och jag köpte aktien.

Klicka på bilden för att få den i större format.
 
Målet med den här analysen är att utvärdera om Atea hör hemma i min mer renodlade portfölj och jag tänkte därför följa upp de styrkor och svagheter som jag lyfte fram vid köpet (länk till inköpet, men läs gärna även analysen som föregick köpet).

Styrkor

Hög direktavkastning: Precis som Diadrom Holding är Atea ett bolag med mycket hög direktavkastning och starka kassaflöden. Man växer en hel del via förvärv vilket vissa år upptar en stor del av utdelningen. Men styrelsen kan i princip prioritera mellan förvärv, skuldsättning och utdelning. Denna styrka kvarstår.

Idiotsäker verksamhet: Som anställd med viss IT-kunskap vill jag hävda att hela sektorn bygger på idioti. Inom offentlig sektor är man lagbunden att inte ta rationella beslut utifrån erfarenhet på grund av lagen om offentlig upphandling. Men även privata företag verkar ha en hel del problem. En kollega på ett stort börsbolag berättade bland annat att man var på väg att köpa in HP Elite tablets som ”standarddator” åt sina anställda vilket fungerar utmärkt så länge man främst använder datorn för att läsa korta studenter. Denna styrka kvarstår.

Skalfördelar: Atea är inte bäst men man är störst på marknaden vilket erbjuder både en trygghet för inköpare och att man kan erbjuda en helhetslösning med bra prispress på leverantörerna. Denna styrka kvarstår.

Svagheter

Osäkerhet om ägandet: Ib Kunøe har tidigare försökt få till en försäljning av Atea men affären föll redan innan budstadiet då köparna inte kunde garantera att bolaget skulle fortsätta drivas som en enhet. Vid tillfället var planen att Ib skulle få 65 NOK per aktie och övriga aktieägare skulle få 70 NOK per aktie. Ib som är född 1943 kan mycket väl komma att försöka sälja bolaget igen men han verkar vara mycket noggrann med köparen så jag känner ingen större oro. Min oro för detta har minskat.

Problem på hårdvarumarknaden: IT-system har en begränsad livstid och mycket av den dåliga försäljningen 2013 har kompenserats av god lönsamhet 2014. Samtidigt växer även övriga affärsområden och även om 2014 är ”dopat” så bör vi kunna räkna med en tillväxt på 4-8 % även i framtiden. Min oro har alltså minskat.

Aggressiva utdelningar och vikande vinst: Atea har varit mycket aggressiva med utdelningsnivån de senaste åren vilket är oroväckande med en utdelningsandel av kassaflödet efter investeringskostnader på 121 %, 158 % respektive 203 % de senaste åren. Men totalt har man under de senaste 5 åren endast delat ut 110 % av kassaflödet och årets siffra på 203 % beror främst på att man genomfört flera förvärv vilket innebär att man förhoppningsvis kan hålla utdelningen på 6 % även nästa år. Min oro har minskat men Atea måste antingen förbättra kassaflödet, minska förvärvstakten eller justera utdelningen inom några år.

Ateas utveckling

Det viktigaste under 2014 är att Atea äntligen har slutat tappa i rörelsemarginal vilket nu innebär att lönsamheten slår igenom även på sista ramen.


Mindre positivt är att man tyvärr har en tendens att sätta upp mål och inte nå upp till dem. Ett av huvudmålen man lyft fram är att öka systemintäkterna vilket man inte lyckats alls med.

Klicka på bilden för att få den i större format.

Man har även haft projektet ”Together Towards the Top” där man satte aggressiva tillväxtmål för perioden 2011 till 2015. Men där man redan i årsredovisningen för 2012 aviserade att målen skulle bli svåra att nå med hänvisning till att marknadstillväxten underskred 4,3 %. Däremot har man inte bara underskridit målen utan rakt av totalfloppat där bara omsättningen i Sverige ens kommer att komma nära de uppsatta målen.


Omsättning
EBITDA
Omsättning
EBITDA
Omsättning
EBITDA
Länder (MNOK)
2012
2012
2014
2014
Mål 2015
Mål 2015
Norge
6 353
275
6 806
276
8 000
500
Sverige (MSEK)
7 728
234
9 681
284
11 000
600
Danmark (MDDK)
5705
281
5 803
327
7 500
500
Finlands (Meuro)
215
3
204
3
400
22
Baltikum (Meuro)
87
5
95
4
180
11

Slutsats

Atea är verkligen inte ett bolag jag älskar och särskilt inte då min arbetsgivare har bytt från Dustin (omedelbar leverans) till Atea (vänta 3 veckor då ingenting finns på lager). Men Atea har en lönsam affärsmodell där man kan ge erbjudanden som tilltalar inköpsavdelningen på företag även om de lägre inköpspriserna snarare borde ses som en externalisering av kostnad från inköp till de produktiva enheterna. 
Jag köpte mina Atea-aktier för 59 NOK (inlägg om detta) och har även erhållit utdelning på 9,25 NOK vilket till dagens aktiekurs (86 NOK) innebär en totalavkastning på 61 % på 14 månader i portföljen. Om Atea dessutom bibehåller nuvarande utdelning (mycket troligt) ligger direktavkastningen på 7,8 % på dagens pris vilket är helt fantastiskt för ett bolag som ökar sin omsättning med 8-11 % per år. Så även om uppvärderingen varit stor så har Atea en trygg plats i portföljen än så länge.

9 kommentarer:

 1. Bra genomgång :)

  Jag håller med om det mesta även om jag tycker de använder belåning ganska väl (konservativt) för att fortsätta med förvärvstakt och utdelningstakt. Men i brist på mer vinst lär de behöva minska på utdelning eller förvärv. De var ganska lugna med förvärv under Q1 och återbetalade skuld istället så det kanske redan skett. Lite synd att minska på förvärvstakten dock då de har lyckats ganska bra historiskt med det.

  Verkar som det blivit ett bra utfall för dig :) Ångrar att jag själv fortfarande försökte tajma transaktioner runt utdelningen (misslyckat experiment) så jag väntade med att köpa till 70 NOK. Känns som värderingen fortsatt inte är så värst utmanande även om de bör ha viss rabatt. Men är väl vinst fokus som avskräcker kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen är det en blandning av vinstfokus och oro för utvecklingen i Norge som gör det men jag är genuint dålig på att förstå marknaden.

   Men en direktavkastning som ligger högre än tvivelaktiga preferensaktier är det svårt att säga nej till.

   Radera
 2. Grattis till fin utveckling. Önskar att jag hade haft kapital när jag kikade på Atea :) Verkligen inget fantastiskt företag, men väl en fin investering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kapital är alltid ett aber och det är mycket därför som jag går igenom min portfölj just nu. Målet är att ranka mina innehav och alltid väga nyinvesteringar mot det sämsta bolaget i min portfölj.

   Radera
  2. Det låter klokt! Det jag gillade med Atea (till en lite lägre värdering) var att utdelningen var så hög; detta förenklade analysarbetet en hel del eftersom man egentligen bara behövde ta ställning till om utdelningen var hållbar; anser man att nivån var hållbar kom all övrig uppsida som grädde på moset eller som en option.

   Radera
 3. Gedigen och bra genomgång.

  Jag är lite skeptiskt till jättar som Volvo IT och Atea på sikt då konceptet med standardiserade arbetsstationer hämmar kreativiteten för de anställda och användarsupplevelsen står inte i proportion till kostnaden (på min frus arbetsplats får de betala per mail exempelvis!).

  Jag tror/hoppas på mindre centralisering avseende IT-struktur på sikt men det kanske är mer hoppas än tror då de som fattar besluten ser på andra värden. Ett exempel är på ett medelstort bolag jag jobbade på förut där man utan att fråga användarna bytte alla verktyg till en enda leverantör då man fick ett bra "paketpris". Gick det bra med de "nya" verktygen? Svar nej, det var början till stort kompetensbortfall (i kombo med andra åtgärder iof) och bolaget hamnade i negativ spiral.

  Jag röstar på decentraliserad IT och anpassning efter verkliga behov.

  Med det sagt kan fortfarande Atea vara bra ur investeringssynpunkt men jag avstår nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt och hållet med om värdet av decentraliserad IT så länge man har kompetenta medarbetare. Men jag tror tyvärr att en kombination av IT-inkompetenta medarbetare, teknikutveckling och intern politik gör att Ateas marknad kommer att finnas kvar.

   Radera
 4. Att jag inte hittat till din blogg innan, vilken miss! Grymt bra genomgång! Kommer sno lite från din analys och slänga in i mitt eget sätt att redovisa mina analyser så hoppas inte du har copyright på din analys;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om din blogg syns till höger (den publika läslust strular) men jag tänkte detsamma om din för ett tag sedan.

   Om någon frågar så kör jag creative commons 3 licens på allt jag gör :).

   Radera