Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

onsdag 2 juli 2014

Vitec förvärvar Aloc A/S

Vitec Software Group AB (publ) har idag den 30 juni 2014 förvärvat 100 % av aktierna i det danska programvarubolaget Aloc A/S av BEC (Bankernas EDB Central). Aloc erbjuder branschspecifika verksamhetssystem för den nordiska finans- och försäkringsbranschen. Bolaget omsatte för helåret 2013 82,7 MDKK, med ca 65 % repetitiva intäkter och redovisade ett EBITDA resultat om 12,1 MDKK. Betalning sker med 71 MDKK vid tillträdet som sker omgående. Förvärvet bedöms direkt resultera i en ökning av vinst per aktie för Vitec. 

Programvarubolaget Aloc A/S har sedan 1985 utvecklat och erbjudit programvara för kunder inom finansmarknaden, och täcker med sitt produktutbud det kunderna behöver för portfölj- och riskhantering samt för kontanter och värdepappershandel. Med sin kundorienterade syn på marknaden och sina långa kundrelationer har man utvecklats till ett företag med 75 anställda på sitt huvudkontor i Odense och en filial i Oslo.

Jag och Gustav diskuterade Vitecs nyemission tidigare i år (i botten på ett av hans inlägg om Afrika) och det verkar som att Vitec lever upp till mitt förtroende. Den riktade emissionen gjordes till ett pris motsvarande medelvärdet på Vitecs aktiepris under en föregående tidsperiod och pengarna har nästan omedelbart satts i arbete genom uppköpet av Aloc A/S.

Nyckeltalsmässigt ser förvärvet ut att ha varit i linje med tidigare förvärv vilket återigen innebär ett attraktivt multipelarbitrage för oss aktieägare (se tabell). Resulaten för varje bolag är tagna från 2013 och Vitec PF står för pro forma (en sammanslagning av resultaten för alla de bolag som nu ingår i koncernen). För läsare som vill räkna själva bör det tilläggas att Avanzas börsvärde är fel eftersom de räknar antal aktier vid senaste kvartalsrapporten och därför missar nyemissionen (efter nyemissionen finns det 5 798 327 aktier i bolaget).


MSEK Autodata Acute Aloc Vitec Vitec PF
Omsättning 42,4 47,6 101,5 447,4 638,9
Resultat efter skatt 5,1 7,2 11,6 42,2 66,1
Pris 36,9 54 87,2 624,2 717,5







Autodata Acute Aloc Vitec Vitec PF
P/S 0,9 1,1 0,9 1,4 1,1
P/E 7,2 7,5 7,5 14,8 10,8

Vitec är alltså trots uppvärderingen långt ifrån ett läge där jag känner mig sugen på att sälja. Köpet av tre bolag på ett halvår kommer troligtvis att sätta en hel del tryck på koncernen. Men förvärven känns rimliga och självständiga så jag känner ingen större oro för synergikostnader. För att beskriva magnituden av Vitecs omvandling (totalt har Vitec under året ökar sin omsättning med 34 % och rörelseresultatet med 44 % via förvärven) har jag även gjort diagram som visar hur Vitecs intäktsbas har diversifierats under det senaste halvåret.

Vitecs omsättning fördelat på affärsområde samt hur Vitecs fördelning av omsättningen skulle ha sett ut 2013 om Aloc, Acute och Autodata redan hade ingått i koncernen.

Vitecs rörelseresultat fördelat på affärsområde samt hur Vitecs fördelning av rörelseresultatet skulle ha sett ut 2013 om Aloc, Acute och Autodata redan hade ingått i koncernen.

8 kommentarer:

  1. Hej Aktieingenjören,

    Var hamnar ett kassajusterat P/E för Vitec nu efter att de dragit på sig nya skulder? Jag höftar till med P/E 15, vilket ju ser klart mindre attraktivt ut än P/E 10,8.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet ärligt talat inte hur man räknar ut ett kassajusterat P/E-tal utan föredrar att ha så enkla nyckeltal som möjligt.

      Däremot bör Vitecs ekonomiska situation helt klart bevakas efter dessa förvärv och jag ska komma ihåg det till Q2-rapporten.

      Radera
    2. Jag får det till att de nu borde ha ungefär 300 MSEK i räntebärande skulder, vilket gör att enterprise value (EV) blir drygt 30% högre än börsvärde. P/E 15 är ju ungefär 30% högre än P/E 10,8. Jag tycker att det är ett ganska enkelt nyckeltal och relevant att notera på baksidan av näsduken.

      Radera
    3. Jag föredrar att dra den typen av uträkningar som en del av den finansiella stabiliteten och hålla intjäningsförmågan så ren som möjligt.

      Min tanke är att P/E och kassaflöde är pengarna som bolaget tjänar och där är det främst räntekostnader som är problemet eftersom de är en fast kostnad.

      Nettoskulden är ett riskmoment och minskar även förvärvspotentialen, men det är risker som jag helst titta på via Grahams tumregler för skulder, räntetäckningsgrad och nettoskuld.

      Radera
  2. Om Aloc visade 12,1 m i bullshit-earnings (EBITDA) för senaste räkenskapsår, hur kan nettoresultatet efter skatt vara 11,6? Får inte ihop matematiken.

    I. Kahn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Därför att det var 12,1 miljoner danska kronor. Uträkningen blir därför: 12,1*1.23*0,78=11,6

      Radera
  3. Ska bli intressant att se utvecklingen på balansräkningen det närmsta året, ja. Mycket bra inlägg och jag glädjer mig över Vitecs utveckling som ser bra ut. Kul att de hittar vad som verkar vara mycket passande förvärv av lite större storlek!
    Angående emissionen så kan vi ju "trösta" oss med att multipelarbitraget gäller där också.

    Nu får vi hoppas att integrationen av bolagen går bra, samt att detta inte drabbar balansräkningen alltför mycket. Jag är inte så orolig, utan litar på ledningen och hoppas att breddningen av verksamhetsområdena inte drabbar Vitec på sikt i form av konglomerattendenser och liknande.

    Ett intressant tema är också hur Autodatas marknad och marknadsställning ser ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Efter semestern kommer nu en analys av balansräkningen =).

      Radera