Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

torsdag 24 juli 2014

Det ser bättre ut för Oniva

Tyvärr är jag inte förvånad över att Onivas kurs har totalhavererat då ytterligare oegentligheter har uppdagats. När jag skrev min analys (veckan innan Börspoddens stora avslöjande vilket signaturen Sikorsky snällt nog har påpekat på Börssnack) fick jag en hel del kritik för att jag fokuserade för mycket på bolagets historia.

Problemet är att om vi inte lär oss av våra misstag så kommer vi att återupprepa dem. Som människor tar vi hela tiden genvägar och väljer oftast de slutsatser som är minst jobbiga rent mentalt. Jag är till exempel väldigt noggrann med mina analyser och därför är jag ibland lite väl ovillig att ta till mig nya bolag eftersom jag har svårt att sluta gräva när jag väl börjat. Vilket inneburit att jag missat en hel del spännande case såsom Nolato, Protector och CellaVision även om jag egentligen borde titta på dem igen även efter uppgången (vilket jag åtminstone gjorde med CellaVision även om det inte riktigt hjälpte).

Soppan med Oniva och den nya ledningen ger en god inblick i just konceptet ödmjukhet och förbättringsvilja vilket även förklarar den något provokativa rubriken.

I samband med razzian där Onivas CFO anhölls för insiderbrott försökte Urban Johansson tona ned händelsen när han konfronterades av DI där han i intervjun svarade:

I övrigt har jag synnerligen begränsad information varför jag inte kan kommentera frågan ytterligare. Bolagets dagliga drift påverkas inte utav detta och vi har en interimslösning på plats för ekonomichefstjänsten", säger Urban Johansson, vd och koncernchef på Oniva Online Group, i en skriftlig kommentar.

När CFO:n var misstänkt för ekobrott framstår det alltså inte som att CFO:n var särskilt viktig. Men en månad senare har situationen uppenbarligen förändrats då Urban Johansson uppenbarligen har delegerat allt kontroll och förståelse för bolagets ekonomiska verksamhet till CFO:n (återigen DI).

Som vd hade du väl ett ansvar för att bokföringsrutinerna fungerar?
"När vi har bestämt saker har jag inte säkerställt att alla delar genomförts. Man utgår från att lämplig person gör det (som beslutat). Vi har ju tagit beslut och då förväntar man sig att man ska följa dem", svarar Urban Johansson som lyftes bort från vd-posten i Oniva i början av sommaren.

Det var inte ditt fel?
"Hade jag haft någon aning om det här, då hade jag ju inte ökat mitt ägande. Vad skulle jag ha för vinning av det?", säger Urban Johansson.


Det viktiga mönstret i den här situationen är inte att just Urban Johansson är inkompetent, även om utfallet antyder att han inte i tysthet tog kontrollen för ekonomirapporteringen när det uppdagades att den sköttes av en misstänkt ekobrottsling). Utan att ansvaret hela tiden förskjuts till en position där varken Oniva Online Group eller VD behöver rannsaka och granska verksamheten vilket är emotionellt jobbigt (och kan skada aktiekursen).

Därför är det upplyftande att istället läsa den nya styrelseordföranden svar till DI som i princip består i att "Vi har inte kontroll, vi kan förlora ännu mer pengar, vi vet inte exakt vad som har hänt och när vi vet mer kommer vi om möjligt både sparka Urban Johansson och vidta åtgärder mot tidigare ägare".

Att vara ärlig om ett dåligt organiserat bolag skadar självfallet marknadens förtroendet. Men ärligheten är även det första steget mot att skapa ett bättre bolag. Vilket innebär att det rent operativt ser bättre ut än på länge även om utmaningarna fortfarande är enorma.

Narcissism

Avslutningsvis måste jag även pusha för en annan faktor i hela Oniva historien. Ägarparet Åke Eriksson (framgångsrik bilhandlare) och Mattias Kaneteg (framgångsrik jämfört med EBM) har aldrig någonsin drivit ett framgångsrikt IT-företag! Deras första vända med Getupdated slutade med nästan-konkurs där man under tvivelaktiga omständigheter köpte ut Crystone som var den minst misskötta delen. Tre år senare är verksamheten konkursmässig och man bedriver ett av Sveriges sämst skötta webbhotell (källa 1 och källa 2). Men trots detta är det alltså bara några månader sedan som det sågs som rimligt att låta dessa två herrar leda konsolideringen av den svenska marknaden för webbhotell.

Ska man titta på mjuka värden kan det även vara en bra idé att jämföra den historiken med Mattias Kanetegs personliga hemsida som ger ett milt sagt narcisstiskt intryck vilket gör det svårt att tro att han lärt sig av sina misstag.

Så här i valtider kan jag även rekommendera Cecilia Widegrens personliga blogg som spelar i ungefär samma liga både när det gäller  professionell skicklighet och enligt gammelmoderata källor även besitter samma vinnande personlighet.

3 kommentarer:

  1. den personliga hemsida är rätt speciellt får man säga =)

    SvaraRadera
  2. Styrelsen i Oniva måste vara totalt inkompetent. Att Oniva ändrat intäktsredovisning och blåst upp intäkter har alltså varit känt sedan i maj efter ditt och Börspoddens avslöjande. Då kan väl alla, och särskilt en bolagsstyrelse, räkna ut att det inte kommer bli några 360 mkr i omsättning, vilket även återspeglats i aktiekursen sedan lång tid tillbaka. Trots detta har ordförande Carl-Magnus Hallberg så sent som den 23 juni 2014 gått ut och sagt att Oniva kvarstår vid prognosen 2014.
    Källa: http://news.cision.com/se/oniva-online-group-europe/r/styrelsen-foreslar-riktad-nyemission-och-nyemission-med-foretradesratt-for-nuvarande-aktieagare,c9617499

    Vinstvarningen verkar endast komma som en "nyhet" för Onivas styrelse..

    SvaraRadera
  3. Oj, han har till och med två hemsidor. :p

    SvaraRadera