Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

onsdag 8 januari 2014

Mina aha-upplevelser som bloggare



Jonas (Värdebyrån) ställde frågan om vilka aha-upplevelser jag haft under 2013 som en kommentar till min bloggsammanfattning och jag tänkte att en lista på aha-upplevelser passar bra för att fira mitt 100:a inlägg. Däremot glömde jag bort det då jag behövde göra en marknadsundersökning över vilka hemsidor som mina läsare besöker så det här blev inlägg 101 istället. Jag är oerhört tacksam för varje kommentar med hemsidor som ni ofta använder och om du inte har svarat ännu så bör ni göra det här eftersom varje svar gör mig oerhört glad och tacksam.

Faran med jämförelseindex och bra börsår

Av de aktier jag analyserat under 2013 skulle jag nog säga att Telia var den aktie som låg närmast tillhands för ett inköp. I bloggsammanfattningen noterade jag att Telia har gått upp 16 % sedan jag gjorde min analys av telekomsektorn och när jag upptäckte detta tänkte först ”tja det var ju ingen större miss att jag inte köpte Telia-aktier” eftersom jag undermedvetet jämförde med SIXPRX och min egen portföljutveckling.

Felet i den här tanken är att 16 % i prisökning (och 22 % i totalavkastning) är enormt mycket mer än den ränta jag erhåller på mitt räntekonto. Så även om avkastningen understigit ett godtycklig index skulle varje 1000 lapp jag investerat i Telia ha avkastat lite drygt 200 kr mer än pengarna har genererat på mitt bankkonto. Eftersom det här har varit ett bra börsår märks det inte lika tydligt, men det är onekligen så att intuitiva jämförelser och förnöjsamhet är en fortsatt fiende för mig som rationell investerare.

Marknadens tröghet

Mina två bästa investeringar i ren årsavkastning är Doro och Vitec som lite drygt dubblat i aktiepris sedan 2012 respektive 2010. I båda fallen tog det däremot mer än ett halvår mellan inköp och att marknaden skulle börja uppvärdera bolagen till de pris vi ser idag. I Doro råkade jag pricka in ett lokalt minimum och har alltid legat lite plus men Vitec handlades under inköpskurs i nästan ett halvår innan marknaden fick upp ögonen för aktien.

Mentalt känns det alltid bättre när innehav ligger på plus men eftersom jag nu börjat bygga upp viss erfarenhet av framgångsrika investeringar så känner jag inte alls samma press att aktiekurserna ska stig som jag gjorde i början av min investeringsbana.

Var inte rädd för gårdagens vinnare

Jag är en snåljåp och hatar känslan av att ha betalat för mycket. Det här påverkar även min syn på aktieinvesteringar och jag tycker alltid att det känns mentalt lättare att köpa aktier som tidigare varit dyrare än att köpa aktier som har en lång prisuppgift bakom sig.

Rent intellektuellt vet jag att det enda som egentligen har betydelse för en investering bör vara aktiens bedömda värde i förhållande till det gällande dagspriset. Men det är en svår känsla att skaka av sig och jag hoppas att årets investeringar i Diadrom Holding och BankNordik kommer att utgöra positiva exempel på bolag som ökat i pris men ändå varit köpvärda.

Dessutom visar historiska jämförelser att fjolårets vinnare har goda chanser att fortsätta sin tillväxt även följande år. Även om jag misstror strategin som sådan är den ett tydligt exempel på marknadens tröghet och att börsen tar god tid på sig att uppvärdera bolag som visar en kraftig tillväxt eller återhämtning. Swedbank har nu till exempel visat en kraftig återhämtning i aktiepris ända sedan 2009 och fundamentala analyser borde redan då ha visat på goda möjligheter till dagens aktieanalyser.

Börsen är inte rationell

Att Swedbank skulle återhämta sig var kanske inte helt klart 2009 (fast Fundamentalanalysbloggen var mycket snabb på bollen) men även en mycket skicklig och defensiv investerare som Lundaluppen tog också in aktien tidigt i portföljen. Fyra år senare har återhämtningen fortfarande inte stannat av och vinsten för tidigare investerare har varit enorm. Med tanke på att de permanenta skadorna på Swedbank var begränsade så anser jag det därför vara mycket irrationellt att att återhämtningen tagit så lång tid.

Hittills har jag medvetet valt bort stora bolag eftersom jag instinktivt varit ovillig att betala de priser som stora "säkra" bolag prissätts till. Men i takt med att jag följt börsen aktivt i några år och att Börsdata.se ger mig tillgång till historiska värderingar börjar jag känna mig mer bekväm med att bedöma vad som kan anses vara medianvärderingar för olika börsbolag. I majoriteten av alla fall kan börsvärderingar mycket väl ligga inom ramen för vad som är rimligt, men i samband med börskrascher, intensiva kriser, långvarig tillväxt och andra förvånansvärt vanligt förekommande situationer så kan även stora bolag vara av intresse. Jag kanske inte lyckas fiska upp Swedbank för 18 kr (dagens kurs 180 kr) men några gånger i min investerarkarriär hoppas jag göra affärer som åtminstone motsvarar att köpa Swedbank-aktier för 50 kr.

12 kommentarer:

  1. Hej aktieingejören,

    Jag har din blogg på min bevakningslista och undrar om du vill gå med på ett "bloggutbyte", dvs. att du länkar tillbaka till mig.

    min blogg finns på http://hankman-pme.blogspot.se/

    Jag satte igång att blogga på allvar 2012 med ca 120+ blogginlägg.

    Jag har önskan att höja nivån på bloggen, vilket jag vidtagit 2 åtgärder för att göra.

    Det första är att jag infört en bevakningslista som kommer att uppdateras kontinuerligt. Med motivering om varför en aktie läggs till eller plockas bort.

    Det andra steget jag inför inför 2014 är att jag kommer att återge Stockpicker Newsletters nyhetsbrevs aktie rekommendationer, som kommer ut onsdagar och söndagar, på bloggen.

    Jag är väldigt engagerad i börs och finans och din blogg är en av de bloggar jag uppskattar och följer.


    Med vänlig hälsning
    /hankman84

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket och inom din nisch anser jag att din blogg är bland de absolut bästa. Däremot ägnar jag mig inte åt länkbyten utan jag lägger in de bloggar jag följer och råvaruinriktningen är inte inom min intressesfär.

      Radera
  2. Hej Aktieingejören, jag förstår.

    Jag vill bara påpeka en sak. Att min blogg började med inriktningen på ädelmetaller som guld och silver och olja med flera råvaror men har utvecklats sedan dess.

    Nuförtiden är bloggen mycket bredare än bara råvaror, jag bevakar stora bolag som sandvik och Danske Bank förutom Lundin Petroleum.

    Som jag skrev tidigare så kommer jag framöver att lägga in Stockpicker Newsletters analyser av bolag återgivet kortfattat. Då handlar det ju om analyser av bolag på börsen som helhet och inte bara råvarubolag.

    Men jag förstår om det är så att du hittills inte följt min blogg.

    Det är dock min förhoppning att du kanske i framtiden, tillsammans med andra, ska börja följa min blogg då jag nu har ambitionen att göra bloggen "mycket bredare" än att bara fokusera på råvaror. Det började med råvaror men jag vill utvecklas som placerare och förstår att råvaror är alldeles för begränsat för att bara satsa på, men de platsar bra som en del av en aktieportfölj eller som att investera i med speciell tyngd under vissa perioder.

    Jag hoppas som sagt att du ser förbättringen och breddningen av min blogg från råvaror till börsen som helhet och att du kanske framöver börjar följa bloggen.

    Men just nu tackar jag dig igen för den bra blogg du står för. Du gör ett bra jobb!


    Med vänlig hälsning
    /hankman84

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du breddar bloggen blir du helt klart läsvärd och förtjänar en plats. Så jag litar på dig och nu finns du till höger.

      Dessutom blir intressant att följa en vettig bloggare som investerar i branscher jag anser vara livsfarliga för småsparare.

      Radera
  3. Trevligt inlägg! :)

    Känner igen det där om att föredra att alltid ligga lite plus och håller med om att det inte är helt rationellt. Som värdeinvesterare kommer vi i regel också att vara tidiga och således få åka med en sväng ner innan det förhoppningsvis vänder. Jag har haft relativt tur hittills med min timing och det är helt klart bekvämt med de aktierna där avkastningen är grön från dag 1.

    Håller med angående aktier som haft en kraftig uppgång bakom sig. Jag är lite "rädd" för dem och känner att jag måste vara extra säker på caset i de fallen. Har nog hittills inte plockat in någon aktie i portföljen som haft en starkt uppgång under de senaste åren. Något som är lite intressant på den här punkten är att Walter Schloss satte en viss vikt vid tidigare kursutveckling. Han föredrog att köpa aktier på femårslägsta har jag för mig.

    Har samma känsla där kring de multiplar stora och "säkra" bolag handlas till. Känner mig inte riktigt bekväm på den punkten än.

    SvaraRadera
  4. Kul att läsa att det finns flera som tror att börsen går både upp och ner (i cykler..... )
    Börsen går upp och sen går den ner, men det tar lite tid att fullborda en cykel.
    Svårare än så är det inte.

    Jag gissar att du kanske inte kommer att kunna köpa Swedbank på 50.- men att den når 90.- (minus 50% från börstopp) någon gång i framtiden är nog ingen avancerad gissning. Frågan är bara när?
    Det enda som behövs är tålamod.

    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, människor har en tendens att extrapolera alldeles för korta tidsrymder vilket ställer till en hel del problem.

      Radera
  5. Offtopic: har du sett närmare på IAR systems? Du som har så bra koll på mjukvarubolag :) Såg faktiskt en intressant tråd om dem på börssnack idag. De ser dock ganska dyra ut, åtminstone på pappret. Men valutaeffekter och förändring i produktmix kan ge en annan bild, dessutom verkar de växa ganska kraftigt, åtminstone just nu.

    Jag är också mycket dålig på att köpa gårdagens vinnare. De gånger jag har gjort det är det väl oftast bolag i portföljen som har uppvärderats men som jag fortfarande anser undervärderade (Protector), alternativt att en djupgående analys har övertygat mig om att värdet är betydligt högre trots en viss uppgång (Nordjyske, NAXS, Vitec). Det är den där riktiga övertygelsen som en djup analys ger, som gör att jag kan ignorera historiska kurser i någon grad, iallafall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Värderingen är för hög och tillväxten för dålig så jag har inte lagt märke till dem.

      Radera