Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

lördag 18 januari 2014

Marknadsföring av internetbanker och samarbeten

Jag har följt internetbanker länge på grund av en blandning av förkärlek till bolag startade av Sven Hagströmer (storägare i Avanza) och ett kortare konsultuppdrag på Skandiabanken.

Under de senaste åren har Avanza varit överlägset skickligast på att marknadsföra sig med "förtjänad media" med hjälp av Claes Hemberg och sidor för varje börshandlat bolag som kommer väldigt högt upp på Googles sökranking av bolagsnamnen. Konkurrensen har hårdnat lite då Nordnet har anställt Günther Mård som egen sparekonom. Medan Skandia bank & försäkringar valt att erbjuda ett minimcourtage på 8 kr för large cap aktier i deras ISK (länk) vilket fått Avanza att svara med att sänka minimicourtaget på Avanza mini till 7 kr

Senaste aktiviteten på det här området har vi kunnat se på Lundaluppens blogg där han klargjort att han har ett samarbete med Avanza (länk). Men det är inte bara Lundaluppen som har fått det erbjudandet och ni kan scrolla ned och titta till höger här för en lista på vilka bloggar Avanza gillar (däremot vet jag inte vilka som gick med på erbjudandet nedanför och vilka som bara är länkade).

Det som imponerade mig mest med erbjudandet var att Avanza var mycket tydliga med både vad de ville ha och vad de förväntade sig i utbyte. I princip var erbjudandet på två nivåer:

 1. Avanza erbjuder inte egen rådgivning men tjänar pengar på att deras kunder handlar med aktier. Därför vill man uppmuntra aktiebloggar och erbjuder oss därför lite lägre courtage (29 kr), tidningen Börsveckan och kanske någon form av träffar i framtiden. I utbyte mot detta kräver de ingenting förutom att man fortsätter blogga. Men rent praktiskt ser jag även en fördel för Avanza då det minskar våra incitament för att byta internetbank och det finns onekligen ett marknadsföringsvärde i att läsare kan se att  bloggare i sina portföljrapporter använder Avanza (exempel).
 2. Möjlighet att använda reklamplatser där man erhåller pengar för varje ny Avanza-kund.

Jag gick med på alternativ 1 men avböjde alternativ 2 eftersom jag inte vill särbehandla några banker i min blogg. Däremot godtog jag erbjudande 1 eftersom det vore kul att gå på träffarna och mina courtagekostnader lär minska med några hundralappar.

Efter att ha läst Lundaluppens blogg ser jag även ytterligare en fördel då vissa personer klagade på att förtroendet för en blogg med "partners" skulle minska. Min ambition är nämligen inte att några läsare ska lita på vad jag skriver utan som bloggare vill jag främst se mina tankar bli kritiskt granskade.

Så nu vet ni att jag också är köpt (av två banker!) och absolut inte bör lita på mig utan att självständigt tänka över vad jag skrivit ;-).

24 kommentarer:

 1. Kul att vara i så gott sällskap ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min spontana tanke när jag fick se listan på tillfrågade bloggar var "Har Lundaluppen tackat nej?" så jag får säga detsamma ;-).

   Radera
 2. På temat avslöjanden om dolda samband kan jag även nämna två saker till:

  1) Banco Santander har någon PR-firma som vill betala 500 kr i utbyte mot att man nämner Baco Santander i ett inlägg på valfritt tema. Det kändes inte seriöst så det avstod jag.

  2) När jag länkar till bolag länkar jag främst till Börsdata.se vilket beror på att jag uppskattar tjänsten och även är oerhört tacksam för alla goda råd om investeringar som jag fått ifrån 40 % 20 år. När jag började med aktier sträckläste jag i princip 40 % 20 år, Lundaluppen, Zed.nu och Fundamentalanalysluppen som vara de stora (enda?) värdebloggarna på den tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tackar for att du laste min blogg!
   Aven jag fick erbjudandet fran Santander. Kandes dock inte aktuellt for mig da jag har slutat att skriva (i princip, det kommer lite dodsryckningar fran sidan ibland) och da det handlade om 500kr, fore skatt.

   Har inte hort nagot fran Avanza, men da bloggen har gatt i ide sa ar det helt rimligt.

   Det som kan vara intressant ar dock att min syn pa 'vardeinvesterare' har andrats ganska radikalt senaste aren och jag kanner att jag lagger till manga fler dimensioner till mina analyser idag an endast kolla pa vardet pa foretaget, detta kommer fran en mer formell utbildning i amnet, erfarenheter fran industrin samt en diger lista med lasta bocker fran branschaktiva personer.

   Radera
 3. Fundamentalanalysluppen låter spännande.

  Ernesto

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan donera namnet till Lars om han vill börja blogga... Även om jag noterat att du också rör dig i kommentatorsfälten ofta ;-).

   Radera
 4. Jag det blir lätt så när man har tråkigt. Dock har jag ju redan mutat in namnet "Ägaminlupp-en blogg med fokus på aktier" så passar. Läste ditt inlägg från 15e maj 2013 nu. Kan trösta alla ingenjörer att landstingen nog är värst. Mer systematiserad idioti hittar man inte ens hos Kafka.

  ernesto

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av mina vänners fru sjukskrev och sa upp sig från en landstingstjänst förra veckan. Men det är lite struligt därför att chefen har freakat ur och vägrar kontakt med sina anställda vilket gör att personalavdelningen ej blir informerad....

   Radera
 5. "(däremot vet jag inte vilka som gick med på erbjudandet nedanför och vilka som bara är länkade)"

  Det vet jag. Hur kan jag veta det, är frågan du bör ställa dig nu? ;-)

  Aktiefokus har också fått frågan från Santanders PR-firma men när vi hörde av oss och tyckte 500 spänn var för lite så hörde de inte av sig mer... Lite synd på sätt och vis - för jag använder Santander och hade därmed kunnat skriva något med hedern i behåll (åtminstone för mig själv) - men om man ändå ska sälja sig så kan man inte sälja sig hur billigt som helst ;-) Som aktieägare i Santander har jag dock inget att klaga på. En femhundring för att få exponering på bloggar är knappast någon dyr marknadsföring...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ställer jag frågan. Hur vet du det? :)

   Det är ju sunt att Santander har god kostnadskontroll och vill få ut mesta möjliga från marknadsföringspengarna. Bådar gott för dig och andra aktieägare. ;) :)

   Radera
  2. Jag tackade nej eftersom PR-firman såg så skum ut och sedan tänkte jag inte mer på frågan. Sedan överlåter jag åt Spartacus att ställa andra frågor.

   Radera
 6. Aktiefokus finns inte med på länklistan... Vi är också tillfrågade men funderar på saken ett tag :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni kan ju liksom jag tacka nej till kompensation och enbart ha ett vanligt länkutbyte? Jag tyckte det i alla fall är kul att Avanza vill premiera bloggare på något sätt och har inga bekymmer med att associeras med Avanza via länkning. Jag ser det som en win-win situation för liksom deras besökare kan få ta del av inlägg och kommentarer på listade bloggar snabbt och enkelt så får ju blogginnehavaren chans att få nya besökare med förhoppningsvis andra erfarenheter och synpunkter än vad som brukar delges. För min del får gärna fler ta efter. :)

   Radera
  2. *För min del får gärna fler aktörer inom finans/media ta efter med att premiera bloggare :)

   Radera
  3. Det skulle kunna vara ett alternativ. Det finns ju fler nätmäklare med fokus på småsparare som skulle kunna vilja premiera bloggare och rent hypotetiskt skulle det kunna vara så att det finns de som undersöker en sådan sak också innan de bestämmer sig ;-)

   Radera
 7. Kan man ha ISK på avanzamini?

  ernesto

  SvaraRadera
 8. Ja det börjar bli en gedigen skara med länkade bloggar hos Avanza nu. Spännande också att jag är den enda som inte använder blogger som plattform, GÅ MOT STRÖMMEN!
  Vore definitivt kul att dra ihop "bloggträffar", ser fram emot det ;).

  Mvh,
  Snåljåpen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gustavs ekonomiprat på Belgobaren finns ju. På nästa möte kommer både jag och Kenny så totalt lär det bli minst 4 bloggare.

   Radera
  2. Gällande blogg-CMS kom jag att tänka på den här... http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/5863901_700b.jpg

   Radera
 9. Jag tycker Avanza är ett fantastiskt företag som faktiskt lyssnar så pass mycket på sina kunder. Jag har enbart bra erfarenheter av dem. Dessutom en helt lysande hemsida och ständigt duktig personal och intresserade av användarna. Kika gärna in min blogg också. Jag har tidigare haft aktieblogg men vill inte förknippas med det längre utan bloggar lite bredare. http://bokanalys.blogspot.se/

  SvaraRadera
 10. tja

  Angående avanzacourtaget som erbjöds, vad låg den rörliga delen på? var det sanna deal som pro2 alltså 0,020% ?

  trevligt med ett sådant erbjudande hur som

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var Pro3 men jag har inte kollat upp nivån på det. Jag handlar så sällan att det inte påverkar så mycket.

   Radera