Mitt överlägset mest lästa inlägg är analysen om att både "Balder och Kungsleden emitterar intressanta preferensaktier". Däremot har jag fått fyra ggr så många kommentarer på "Att investera i små läkemedelsföretag" som endast har en tredjedel så många läsningar. Att den gav så många reaktioner är lite extra lustigt eftersom det egentligen var inledningen till Moberg Derma analysen som blev lite lång.
Under året har jag även lite oväntat blivit citerad på både Börssnack, Placera.nu och Flashback vilket är roligt eftersom det kan bidra till att sprida värdebloggarna till nya målgrupper. Jag kommer nämligen själv ihåg hur jag försökte vara aktiv på Redeye men tröttnade då det inte gav någonting. Sedan hade jag tur att snubbla in på mer värdeorienterade bloggar och började komma med uppsatsliknande kommentarer på spännande inlägg.
Varför jag bloggar
Den största skillnaden mellan oss värdebloggare och forumen är att ingen av oss bloggare är intresserade av att sälja aktier. Grunden till det här är vad som skulle kunna anses vara Värdeinvesteringens första budord; "Pris är vad du betalar, värde är vad du får". För oss som långsiktiga investerare är det alltså positivt när en värdering är "fel" då vi kan köpa den billigt och ta del av avkastning. På forumen är det däremot tyvärr vanligt att målet är att få andra människor att "inse" att ett visst pris är rätt så att man kan sälja sina egna aktier till ett så högt pris som möjligt.
Den här skillnaden i synsätt bidrar även till att diskussioner får helt olika karaktär. En analys som jag publicerar är i princip en inbjudan till mina läsare att komma med idéer och kritik som ytterligare kan bidra till min förståelse för bolaget, oavsett om det gör aktien mer eller mindre attraktiv att köpa. På så sätt minskar jag risken att göra allvarliga misstag (t.ex. missat att ett stort antal obligationer är utställda eller en begynnande likviditetskris) och kan sova tryggare efter ett inköp. Det här är långt trevligare än de prisdebatter som ofta förs mellan "haussare", personer som försöker bygga förtroende för sina egna analyser och personer som är genuint upprörda över vad haussarna påstår.
Därför är det mycket uppskattat med både positiva och mer kritiska kommentarer till mina inlägg.
Därför är det mycket uppskattat med både positiva och mer kritiska kommentarer till mina inlägg.
Det anonyma samtalet
Genom att diskutera under pseudonym rensas samtalen på eventuella fördomar och en stor del av den personliga prestigen. Så länge en blogg producerar intressanta inlägg blir den läst och jag vet att ni som läser den här bloggen är intresserade av mina tankar, inte huruvida jag är livstidsdömd mördare, medelålders ekobrottsling eller managementkonsult på McKinsey.Däremot har jag personligen valt att hålla en "mjuk anonymitet" vilket innebär att jag inte satsar särskilt hårt på att dölja vem jag är. Känner man mig är det ganska enkelt att gissa vem jag är och om man inte känner mig är det inte heller så svårt att få reda på det. Enkla knep som att erbjuda mig att betatesta börsdata.se eller att driva en egen blogg och utge sig för att vara en småbarnsfar med förkärlek för ordvitsar och försäkringar har hittills räckt ganska långt för att få fram min identitet...
Därför är jag även ganska sparsam med att publicera uppgifter om min egen portfölj men jag anser att 10 000-20 000 kr bör vara den undre gränsen för en enskild investering.
Det egna ansvaret
Det jag tycker är absolut sorgligast med aktiesparande är att så många personer sätter en sådan tilltro till auktoriteter. Jag skulle vara som nöjdast om ingen läsare litade på ett enda ord som jag skriver. Istället skulle den ideala läsaren ta inspiration av det jag skriver, göra en egen analys och därefter kommentera eller lägga upp analysen på sin egen blogg.Jag håller själv stenhårt på det här och har missat åtminstone två investeringstillfällen då jag varit övertygad om att en analys varit korrekt men inte haft tid att verifiera detta med en egen analys (Defensivens analys av Vivendi och Spartacus om Nolato). I båda fallen finns det fortfarande en chans att jag köper aktier i bolagen även efter deras uppgång, men det är lite småsurt även om jag anser min noggrannhet vara befogad.
En avslutande källhänvisning
Att diskutera illikvida aktier som är populära på aktieforum ger inte några av de fördelar som jag beskrivit ovanför. Därför kommer jag även att undvika det om jag inte hittar något som är mer intressant än Moberg Derma. Däremot tycker jag att det är viktigt att kunna ge korrekta källhänvisningar och bifogar därför en källa som beskriver sannolikheten för att lyckas i kliniska prövningar. Jag har även en vetenskaplig artikel som signaturen HC kan vara intresserad av (mejla jarnvargen@gmail.com så skickar jag den).Well-conducted Phase II clinical trials provide the data required to determine whether there is a case to be made, both scientifically and commercially, for progressing a drug candidate into Phase III trials. At present, however, Phase II success rates are lower than at any other phase of development. Analysis by the Centre for Medicines Research (CMR) of projects from a group of 16 companies (representing approximately 60% of global R&D spending) in the CMR International Global R&D database reveals that the Phase II success rates for new development projects have fallen from 28% (2006–2007) to 18% (2008–2009), although these success rates do vary between therapeutic areas and between small molecules and biologics. As the current likelihood of a drug successfully progressing through Phase III to launch is 50% (Nature Rev. Drug Discov. 10, 87; 2011), the overall attrition of late-stage drug development seems to be unsustainably high.
Arrowsmith J. Trial watch: Phase III and submission failures: 2007–2010. Nature Reviews Drug Discovery. 2011 Feb;10(2):87–87.
Arrowsmith J. Trial watch: Phase II failures: 2008–2010. Nature Reviews Drug Discovery. 2011 Maj;10(5):328–9.
Dessutom reklamfritt, vilket är trevligt! Det låter klokt att ha som mål att lära sig något snarare än att ... ja, profitera på andra småsparare och luras som på forumen.
SvaraRaderaÄven om man bara är halvanonym (eller som jag som inte är anonym) så kan man ju diskutera portfölj om man gör det i procent. Absoluta värden kan vara känsligt men det är också ganska ointressant, för det är ju fördelningen i portföljen som är relevant i diskussionen med andra. Hur mycket den är värd och hur mycket som ökar pga nysparande respektive kursuppgångar och utdelningar är mest för ens egen del (eller för att inspirera andra).
Keep up the good work! Jag har också som förhoppning att få kritiska kommentarer till det som jag skriver. Allt som oftast blir det inte så, men ibland dyker det upp någon som säger emot eller uppmärksammar något som är galet och då blir man både nöjd och missnöjd samtidigt, av olika anledningar ;-)
Ett bra syfte är ju också att dela med sig av eventuella misstag. Det mesta som skrivs (speciellt på forum) är solskenshistorier, vilket är värdelöst att höra om. Man vill höra om misstagen och vad man borde ha sett i förväg!
Jag måste erkänna att det var väldigt nyligen som jag insåg att du skriver under eget namn. Det ska även komma en portföljrapport när bokslutskommunikéerna har trillat in och då blir det nog en procentandelsredogörelse.
RaderaEftersom du vet vem jag är så skulle det vara snällt om du även bekräftar för läsarna att jag inte är mördare, ekobrottsling eller McKinseykonsult ;-).
SvaraRaderaMen har du få fått någon personlig återkoppling på ditt bloggande utanför bloggen? Jag hade väntat mig åtminstone en eller två kommentarer som borde ha börjat läsa den men har inte hört något.
Jag är glad över att du prioriterar bloggen före Bloodbowl! :) Jag gillar både dina inlägg och dina många intressanta kommentarer.
SvaraRaderaTycker bloggandet också är bra på det viset att det gör att man skärper till sig lite extra och gör de sista 5-10 procenten på en analys och inte känner sig klar bara för att man är ganska säker på hur man kommer att agera.
Jag håller även med om att det är en fördel med "mjuk anonymitet", det bidrar nog till bättre och bredare diskussioner. Folk är inte så rädda för att råka förstöra någon uppbyggd "image" som de vore om vi alla diskuterade under våra fullständiga namn. Det är förmodligen 4020 som är den mest insatta i vilka som ligger bakom den svenska bloggscenen :)
Tack, men att 4020 har den kollen känns som starten på en riktigt tvivelaktig thriller... ;-)
RaderaTrevlig läsning, som vanligt!
SvaraRaderaSmåbarnsfar, ordvitsar, försäkringar...Hm...det låter bekant det:-)
Mvh
Gustav
Likt Spartacus, eller hur? ;-)
RaderaBra poäng med skillnaden är att ingen egentligen vill sälja aktier på värdeinspirerade bloggar.
SvaraRaderaSkriver man ett inlägg om ett bolag, en bransch eller vad det nu kan vara så önskar man ju få så mycket kritik/ny input som möjligt. Utan det är det svårt att komma vidare. Sen vet man kanske inte alltid vad man ska göra av det. Ibland får det helt enkelt ligga där och "smälta in lite".
Jag tycker också att skrivandet fungerar bra som tidsdokument. Man kan gå tillbaka och se hur man resonerade förut. Det skapar en ödmjukhet i stunden också. Det här vet jag nu och jag baserar bedömningen på de här erfarenheterna, men situationen kan förändras... Det som såg attraktivt ut för ett år sedan kanske inte gör det nu eftersom man gjort nya erfarenheter.
Ja, tidsdokumenterandet är också värdefullt. Alltid fascinerande att jämföra.
RaderaVill bara säga att jag uppskattar definitivt dina analyser som fått mig att tänka till om en hel del intressesfärer jag tidigare inte intresserat mig i.
SvaraRaderaDessutom har jag börjat kolla upp olika värden i bolag som jag tidigare inte tittat på, varit intresserad utav eller förstått. Ex. vissa nyckeltal.
Tack! /Anonym E
Varsågod, alltid kul att bidra. Det gör det lättare att skriva när jag vet att jag faktiskt gör det.
RaderaAng det egna ansvaret så håller jag fullt ut med om att det är upp till var och en att ansvara för sina investeringar. I vissas fall (t ex mitt eget) tror jag ändå det är klokt att lyssna en hel del till auktoriteter och expertis, på samma sätt som att man bör lyssna på vad doktorn ordinerar när man är sjuk.
SvaraRaderaSkulle jag själv analysera och komma fram till vilka inköp som är värda att göra, ja då hade jag nog haft mycket skrot i depån idag. Jag tycker det är väldigt givande att ta till mig av de analyser du och övriga värdebloggare gör, och utifrån det hitta investeringar jag tror på. Beijer Alma är ett sådant exempel, där jag själv inte hade upptäckt aktien, men där många talade väldigt gott om den.
Så för en outbildad lekman som jag själv tror jag det kan vara värt att lyssna till auktoriteter som du själv ;)
Under lärandets gång.
Både ja och nej kanske.
RaderaVäntar man i två dagar så har man förhoppningsvis fått alla nyckeltal serverade så det kan man nog rationalisera bort under lärandets gång.
Däremot tror jag att man oavsett kunskapsnivå kan ställa sig frågan "Är affärsverksamheten rimlig?". Särskilt i konsumentorienterade företag kan man göra det här väldigt bra som lekman.
Ett bra exempel på den här typen av samspel finns även i Defensivens blogg om Insplanet (http://www.defensiven.com/2013/01/tva-turnarounds-med-stora-nettokassor.html). I det fallet var det sån tur att jag såg ett inlägg om det innan jag köpte bil och sedan kunde genomföra en ganska ingående konsumentanalys. Jag har inte ens öppnat årsredovisningen i det fallet utan har bara bidragit med ett konsumentperspektiv =).
Ja nyckeltalen är kanske inte svåra att fråga sig till, eller få serverade som sagt. Ändå värt att lära sig hur de räknas ut.
RaderaVissa företags verksamheter kan man nog ha en hyfsat god uppfattning om vad de går ut på. I just fallet Beijer Alma faller jag nog på den punkten, och gick istället mest på goda rekommendationer :)
Som en följdfråga inspirerat av tidigare kommentar vill jag passa på att ställa samma enkla fråga till dig som jag gjort på flera andra fina bloggar:
För en lekman som enbart har en 15 år gammal gymnasial utbildning på ekonomiprogrammet, vilken bok skulle du rekommendera som nr 1 för att börja lära mig om investering? Jag vill förstås rikta mig mot defensiv värdeinvestering och utdelningar.
I portföljen idag har jag H&M, Swedbank, Beijer Alma och Blackpearl. Den senaste köpte jag för länge sen enbart på rekommendation från en vän, men den får ligga kvar tills vidare.
Tacksam för alla tips!
Jag tänker chocka och säga att du inte behöver läsa någon bok.
RaderaDen mest lättbegripliga och aktuella information som du kan få tag på är 40%20års inlägg om företagsvärdering.
http://40procent20ar.blogspot.se/2009/01/foretagsvardering.html
Därefter titta på Lundaluppens analyskriterier
http://www.lundaluppen.se/2010/03/investeringsstrategi-val-av-foretag-och.html
Och andra rekommenderade inlägg från 40 % 20 år som ger ett perspektiv på vad man kan förvänta sig som investerare
http://40procent20ar.blogspot.se/2009/01/utdelningsinlagg.html
Men böcker är självklart trevliga att ha i hängmattan. Jag tycker personligen att the Intelligent Investor börjar bli för gammal och riktar sig till personer med mer pengar än moderna aktieinvesterare. Dessutom har Lundaluppen kondenserat texten mycket effektivt (http://www.lundaluppen.se/2012/06/intelligent-investor.html).
Ska jag rekommendera en bok jag läst blir det därför istället "Common Stocks and Uncommon Profits and Other Writings (Wiley Investment Classics)" som består av Philip Fishers mest kända bok och några kortare essäer. En av essäerna heter "Defensive investors sleep well" och jag skulle vilja hävda att den är bland de bästa texterna som skrivits om värdeinvesteringar.
Tackar! Jag ska definitivt börja med att läsa de länkar du hänvisar till. De är ju dessutom gratis till skillnad från böcker.
SvaraRaderaSom du skriver är det alltid trevligt att ha en bok att hålla i när man ligger i hängmattan, och det är precis vad jag tänker göra i sommar, så tills dess blir det nog ändå en bok eller två.
Som ett allra första steg har jag faktist redan varit inne och läst genom investeraren.se, som 4020 hänvisat till.