Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

fredag 5 maj 2017

Utländsk källskatt på bolag noterade i Sverige

Att utländska bolag kan innebära utländsk källskat är välkänt och någonting vi diskuterat på många bloggar. Ett mindre välkänt problem är att man även för bolag noterade på den svenska börsen kan få betala utländsk källskatt på vissa innehav då deras börsnotering och skatterättsliga hemvist inte överensstämmer vilket kan vara extra försmädligt med t.ex. Danska bolag där Nordic Waterproofing Holding A/S valde den svenska börsen trots att bolaget har sin hemvist i Danmark vilket innebär att man tvingas kräva tillbaka den danska källskatten. Det här är lätt att missa men att identifiera dessa bolag är inte svårt bara man vet vad man är ute efter (jag missade detta när jag investerade i Millicom för länge sedan).

Svenska börsbolag har alltid ändelsen AB vilket står för Aktiebolag och är en namnändelse som endast får användas i de bolag som uppfyller den svenska aktiebolagskraven. Motsvarande ändelse är AS för norska bolag, A/S för danska medan det kan vara krångligare för t.ex. Schweiziska bolag där vi hittar ändelserna Ltd, SA och AG på Stockholmsbörsen.

För att snabbt få fram bolagets huvudsäte kan därför ISIN-numret vara användbart för att snabbt identifiera var bolaget har sitt huvudsäte då de inleds med en namnkod som överensstämmer med landets skattehemvist med undantag för:
 •  Millicom International Cellular S.A. SDB (Luxemburg)
 •  Autoliv Inc. SDB (USA)
 • BlackPearl Resource Inc. SDB(Kanada)
 • Angler Gaming Plc (Storbritannien)
 • Kindred Group plc (Storbritannien)
 • Beowulf Mining PLC SDB (Storbritannien)

Som alla har svenska ISIN-nummer vilket finns med i Avanzas faktavy men är lätt att missa.
Nordic Waterproofing Holding A/S med dansk ISIN.


De listade bolagen har alltså svenska ISIN nummer men saknar AB-ändelsen vilket indikerar att de är utländska även om man behöver gräva lite (jag frågade Avanza) för att hitta deras hemvist. Jag är inte säker på om listan är fullständig men om någon har koll på bolag där källskatten påverkas av någonting man inte kan utläsa från ISIN-numret skulle jag uppskatta en varnande kommentar.

15 kommentarer:

 1. Den här frågan har jag också tyckt att det borde finnas information om på t.ex. Avanza. Ett specialfall är ju när utdelning sker i form av distribution av värdepapper. Jag har läst att det bara är en metod som väljs av skatteskäl, men om det är just den utländska källskatten som undviks på det sättet vet jag inte.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att man som teknikplattform med kostnadsfokus är det nog vanskligt att börja ägna sig åt skattejuridik.De hjälpte mig med listan men ska någonting publiceras är det en enorm skillnad i kvalitetskrav på en halvanonym bloggare och en bank så jag förstår att de funderar på kvalitetssäkringen innan de publicerar något eget.

   Radera
  2. Fast de borde väl veta vilka aktiers utdelning det dras utländsk källskatt på. Det är ju från deras kunders utdelningar källskatten dras? Allra mest naturligt vore det ju förstås om detta fanns tillgängligt på Skatteverkets hemsida.

   Mvh Mattias

   Radera
  3. Jag tror att den stora pucken är att hålla listan uppdaterad och hantera specialfall vilket görs hos Avanzas partner på respektive marknad.

   I Norge påverkar t.ex överskottsfonder och spelbolagens dribblande med värdepapper vill jag knappt tänka på.

   Radera
 2. Lucara Diamond har "drabbat" mig.

  SvaraRadera
 3. Bra spanat! Semafo kommer jag att tänka på: CA8169221089

  SvaraRadera
 4. Jag minns bara AstraZeniza: GB0009895292
  Var lite förvånad när det drogs källskatt. Känns som det borde uppmärksammas på sidan (borde inte vara jättesvårt att kolla ISN). Kindred undviker väl detta genom distribution av värdepapper? Det är väl mest relevant för danska värdepapper men vill man optimera sin skatteplanering bör innehav som dessa vara i KF.

  SvaraRadera
 5. Kanada med med sina fina råvarubolag är vanskligt och verkar vara lika jobbigt som Danmark. Värdepappersdistribution i brittiska bolag hamnar också på listan över saker att kolla upp.

  SvaraRadera
 6. Nyttigt inlägg!

  @Ruter

  Verkar konstigt att det drog källskatt för Astra, alla min utdelningar från UK-baserade bolag är utan källskatt.

  SvaraRadera
 7. Tack för ett bra inlägg.

  En fundering. Jag har inga problem att ha fel så rätta mig gärna. Är det inte såhär:

  * att på en KF så begär avanza tillbaka din utländska källskatt som dragits (efter sisådär 3 år får man tillbaka typ 90% av beloppet)
  * på ett ISK dras utländska källskatten och avanza kommer inte begära tillbaka denna. Dock som många glömmer så kommer avanza skicka en kontrolluppgift till skatteverket som säger hur mycket du betalt i utländsk källskatt. Skatteverket drar sedan av detta på din deklaration. Dock dras max 15% utländsk källskatt av så man får hålla koll. Norden verkar vara 15% vilket då underlättar men lucara diamond som ovan nämde drar 25%.

  Det vill säga allt är inte "förlorat".

  Källa: https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/internationellainkomster/avrakningavutlandskskatt/automatiskavrakningavutlandskskatt.4.3684199413c956649b512df5.html

  Med vänlig hälsning
  T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja samma regler för källskatten för Stockholmsnoterade bolag som utlandsnoterade men andra har redan skrivit om att få tillbaka källskatt så jag tänkte det var överflödig. Bör dock kanske göra det.

   Radera
 8. Tack för det mycket bra tipset om ISIN-numret, hade jag ingen aning om! Ser att Catena Media's ISIN börjar på MT (Malta) till skillnad från tex Betsson och Kindred som har mycket på Malta men ändå inte är registrerade där tydligen.

  Så det blir alltså utländsk källskatt på framtida CTM-utdelningar om de inte registerar om sig i Sverige nu efter regleringen här, bra att veta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är osäker på hur det ser ut med Catena. Jag vet att Storbritannien har förmånliga regler upp till en viss utdelningsnivå och det kan även gå att dribbla med att dela ut särskilda värdepapper som konverteras skattefritt till pengar. Har dock ingen koll på Malta

   Radera