Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

tisdag 9 maj 2017

Dags att ge upp RenoNorden

Jag funderade att sälja av mitt innehav innan valborg när kursen var uppemot 0,88 kr men valde att avstå. Det visade sig vara ett misstag eftersom man har släppt en vinstvarning och därefter en kvartalsrapport som indikerar att de enskilda verksamhetsområdena nu går så dåligt att man inte ens kan täcka de löpande kostnaderna.

Det innebär att de operativa förutsättningarna är ännu värre än som tidigare framkommit. Tidigare var det överhängande hotet att man om 5-10 år skulle stå utan lastbilar men med kvarvarande lån om man inte löser problemen. Men med ett EBITDA på omkring 160 MNOK blir läget akut med leasing på 100 MNOK, räntekostnader på 20 MNOK och koncerngemensamma funktioner som ska finansieras med kvarvarande medel.

Kort sagt kan man säga att det här är min mest misslyckade investering både finansiellt (~80 % förlust) och intellektuellt då man kan gå tillbaka i analyserna och hitta tydliga brister i mina analyser. Jag har förövrigt börjat bygga upp ett arkiv för de bolag jag följer/följt och att gå tillbaka för att läsa om Reno Norden är en nyttig läxa. Scrolla ned i högermenyn eller klicka här för att se alla inlägg om Reno Norden.

10 kommentarer:

 1. Trist, det såg fint ut på siffrorna, men de stämde inte eller vad man säger.

  Vad kan man dra för lärdomar, sälj om ledningen inte pålitlig, farlig bransch, skuldsättningen en risk etc? Högst långsökt kanske men kan det finnas ngt i Norsk företagskultur, Acta, Vardia etc?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att klaga på norsk företagskultur tror jag är att dra fel slutsatser. Atea, Data Respons, Byggma, Marine Harvest, Leröy Seafood, Zalaris, Hexagon Composites etc visar på att de precis som Sverige kan bygga företag och vi har ju exempelvis Eltel i Sverige som genomgår liknande problem.

   I min analys av nyemissionen (http://aktieingenjoren.blogspot.se/2016/12/nyemission-i-renonorden.html) pekade jag nog ganska exakt på vad jag gjorde fel i min analys och därefter har felen eskalerat ytterligare vilket har reducerat lönsamheten från sämre än väntat till katastrofal. Ska man dra någon generell riktlinje är det nog att vara försiktig med bolag kontrollerade av riskkapitalister precis som många predikar men när det går bra med 10 bolag är det lätt att slarva med det elfte...

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Största problemet är att efter en full genomgång av alla kontrakt och nödvändiga justeringar så kommer de tillbaka varje kvartal och hittar nya orsaker till ytterligare förluster och nedskrivningar. Det är ren inkompetens rent ut sagt av den nya ledningen att de går ut varje kvartal med nya anledningar till att samma kontrakt behöver nya nedskrivningar. Antingen så har man gått igenom kontrakten ordentligt och tar alla kostnader (inkl. lite marginal för skelett i garderoben) eller så vet man inte vad man gör. Tyvärr så hamnade ledningen i den senare gruppen :/

   Radera
  4. Att de dessutom slutförde nyemissionen och höll inne ett erkännande om ytterligare problem är nog den enskilda händelse som skadade mitt förtroende mest för ledningen. Men att det dessutom aldrig tar slut gör det omöjligt att äga aktier i bolaget.

   Radera
 2. Tråkigt att läsa om din förlust. Visst; alla lär vi oss en/flera läxor under årens gång, men att det skall svida så mycket som 80 % är... tortyr.

  Jag håller dig som klok och eftertänksam, och vet att du kommer dra lärdomar tillika nytta av denna mina.

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pengarna kan jag räkna hem redan på mina andra norska investeringar. Det som svider mest är frustrationen över att jag redan i analysen förra sommaren hittade risken i lånevillkoren och dessutom inte tog tillräcklig hänsyn till att RenoNorden nog låg lite väl mycket under konkurrenterna i norska upphandlingar.

   Radera
 3. Shit happens :(
  De allra flesta har nog några rejäla plumpar i protokollet, även om få skyltar med dessa. Strongt av dig.
  Mina är Cybaero, Orexo och MTN i storleksordning. Viktigaste är att man lyckas oftare än man misslyckas :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, MTN var jag väldigt nära på också.

   När det gäller redovisning är jag stenhård med mig själv =). Jag försöker rapportera alla transaktioner i hygglig närtid till köp/sälj så att läsare själva kan bilda sig en uppfattning om mina beslut och hur det går.

   Radera
  2. Instämmer helt och jag delar den negativa MTN-upplevelsen, fler finns givetvis!

   Radera