Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

tisdag 28 juni 2016

Lite perspektiv på Brexit

Följderna av Brexit är skrämmande och jag är bestört över hur exempelvis Tyskland hellre förstör möjligheterna till ekonomiskt samarbete i syfte att uppnå sina geopolitiska mål med EU.

Däremot måste man tänka kritiskt och inte låta sig ryckas med allt för mycket i medias rapportering. Måndagen var en exceptionellt dålig börsdag, men det finns goda chanser att det kanske inte blir en särskilt exceptionell börsvecka. De höga värderingarna och strukturella problemen i världen har skapat en extremt ryckig börs oavsett Brexit. Kanske kan Brexit bli en symbol över denna tidsperiod och någonting vi minns länge. Men i grund och botten handlar det här om att den ekonomiska utvecklingen i världen är ostadig samtidigt som värderingarna är höga. För lite perspektiv på det hela rekommenderar jag återigen Geroge Bols gamla inlägg om kvalitetsbubblan (länk).

13 kommentarer:

 1. Bra, tydlig bild som ger perspektiv. Måndagens "fall" gav ju inte heller många nya lägre ingångspriser. Hamnade ju tillbaka på ungefär som det såg ut för ca 2 veckor sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sedan länge ne bruttolista på potentiellt intressanta bolag (http://aktieingenjoren.blogspot.se/2015/08/bruttolista-over-intressanta-bolag-och.html).

   Det är nog dags att uppdatera den och även ta lite inspiration från Nicklas Anderssons lista över stora förlorare i år: https://pbs.twimg.com/media/Cl90UdPWEAA-84m.jpg:large

   Kvalitetsbolag som Nordnet, Betsson, Byggmax, Novia Itab, Invisio, Addtech, Biogaia och H&M har fallit mer än 20 % och något av dem bör vara intressant. Dessutom är jag faktiskt lite nyfiken på Sensys Gatso som kraschat totalt.

   Radera
 2. Fråga: Vilka är Tysklands geopolitiska mål med EU?

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ökad integration i syfte att öka EUs ekonomiska värdet och minska gemensamma kostnader såsom försvar genom mer effektivt samutnyttjande.

   Jag misstror den processen av ungefär samma skäl som jag misstror stora företagsförvärv

   Radera
 3. Vad är dina tankar om Doros vinstvarning? Är det inte märkligt att sparka Care-VDn med motiveringen att avgörandet av överklagandet dröjer? Riskpremien kanske har höjts något pga den dåliga kommunikationen men nedgången känns något överdriven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är att fokusera på fel problem. Dorocare kommer endast utgöra 20-30 % av Doro ens om de lyckas bibehålla nuvarande utveckling om jag minns rätt.

   Det som skrämmer mig är att uttalandet om att vinsten inte kommer öka. Förra året åkte man på en engångseffekt pga valutaeffekter på ca 20mkr. Om vinsten inte ökar i år trots tillväxt i mobilsegmentet så är det oroväckande.

   Radera
 4. Jag håller med dig i dina dina slutsatser. man måste dock komma ihåg att Caretech trots den låga andelen av totala försäljningen (om guidance uppfylldes) stod för över 40 procent av Doros EBIT 2015.

  Trots det är det fortfarande svårt att pinpointa vilka kostnader som sticker iväg. Jag har svårt att köpa att det bara är regionell intäktsmix och högre OPEX för Care som spökar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur får du fram de siffrorna? De finansiella målen var 150 Mkr och 20 % rörelsemarginal för Doroc Care 2015.

   Doro hade i årsredovisningen ett rörelseresultat på 95 Mkr och det inkluderade 29 Mkr i valutaförluster. Så Doro Care borde max ha genererat ca 30 % av EBIT under 2015 och korrigerar man för valutaförluster sjunker det till under 25 %.

   Jag räknade på Doro Care här: http://aktieingenjoren.blogspot.se/2016/01/doro-uppdatering-och-analys-av-nya-doro.html

   Radera
  2. Jag använde Caretechs historiska bruttomarginal på 60 procent och 166 MSEK i försäljning. Då blir det väl 34-35 procent justerat för valutaeffekten.

   Radera
  3. Då missar du lönekostnader för personal o.s.v. så det övervärderar vinsten kraftigt.

   Radera
  4. Jag kanske var lite otydlig. jag räknade med samma fasta kostnader för personal etc som i Doros guidance (60 MSEK). Antar alltså att de skalar och kan sälja för 11% mer än guidningen utan att öka de fasta kostnaderna.

   Radera
  5. Vilken guidning refererar du till? Med din beräkning av EBIT så måste mobilmarginalerna gå uselt så jag är ganska skeptisk till om det verkligen blir rätt.

   Radera
  6. Som jag tolkar Doros guidning så tjänar man 20% EBIT om försäljningen blir 150 MSEK. det är 90 MSEK i bruttoresultat och 60 MSEK i fasta kostnader, förutsatt att Caretech har samma bruttomarginal som 2013-2014 (60 %). Du kan säkert hitta de gamla årsredovisningarna på hitta.se. Eftersom Caretech dock hade 166 MSEK i intäkter 2015 antar jag att EBIT från Caretech var högre. 60 % bruttomarginal med 60 MSEK fasta kostnader är 40 MSEK. Doro har inte kommenterat på detta så det blir givetvis en gissningslek.

   Kan det vara smartphones-marginalerna som är usla? Doro har tidigare sagt att smartphones haft lägre marginaler. smartphones har ju snabbt blivit 20 % av intäkterna.

   Radera