Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

lördag 7 november 2015

Kvartalsrapport: G5 Entertainment

Det blir tre inlägg på raken om mobilspel eftersom jag tidigare har analyserat G5 Entertainment (länk till analys) och Activision Blizzards bud på King Digital (länk till analys). I analysen av G5 Entertainment valde jag att investera i bolaget även om en stor del av investeringsantagandet byggde på att G5 Entertainment hade verkställt de minskade användarförvärv som man aviserat i Q2.

Eftersom den preliminära omsättningen redan var känd räknade jag med att användarförvärven borde ligga mellan 10 Mkr och 15 Mkr där det undre värdet skulle göra G5 Entertainment till en sanslöst bra investering medan 15 Mkr skulle göra det till en rimlig investering med en god säkerhetsmarginal. Under det tredje kvartalet blev kostnaderna för användarförvärv 15,1 Mkr vilket innebär att min prognos på ett resultat omkring 12 Mkr för 2015 kvarstår och att G5 med nuvarande storlek och investeringstakt skulle kunna generera en vinst på omkring 24 Mkr på helårsbasis. Det här innebär att utifrån mina antaganden handlas G5 för P/E 27 räknat på årets förväntade vinst och P/E 13,5 på helårsbasis med korrigering för minskade användarförvärv.

P/E 13,5 på kommande årsvinst och ingen utdelning låter kanske inte jätteintressant, men då måste man komma ihåg att G5 Entertainment har en historik med extrem tillväxt under de två vinterkvartalen följt av lägre tillväxt under sommarmånaderna. Att man växte med 7 % under det tredje kvartalet är alltså ett fullt godkänt resultat och förhoppningsvis kan vi räkna med att mönstret kommer att upprepa sig även i framtiden (se figur nedan).

G5 Entertainments bästa månader är under vinterhalvåret och under free to play eran har man med hjälp av sina starka vintermånader kunnat uppvisa en explosiv tillväxt som förhoppningsvis kan upprepas även kommande år. 

G5 Entertainments intjäningskvalitet

Den stora risken med tillväxtbolag eller "snöbollsinvesteringar" är att bolag investerar i intäkter som aldrig leder till en riktig vinst. Därför fick jag mig en liten skrämselhicka när de minskade användarförvärvskostnaderna inte direkt visade sig i kassaflödet. Den tidigare principen för G5 har nämligen varit att man investerat större delen av sitt fria kassaflöde i användarförvärv i syfte att bygga upp bolagets kundstock. Med minskade användarförvärv borde det här kassaflödet alltså frigöras och komma periodens kassaflöde tillgodo. 

För det tredje kvartalet var kassaflödet -91 000 kr vilket ur det perspektivet var en besvikelse. Men läser man kassaflödesrapporten påverkas kassaflödet av att man ökat rörelsefordringarna och minskat rörelseskulderna vilket påverkar kassaflödet negativt med 11,3 Mkr. Samtidigt är de balanserade utvecklingsavgifterna (-8,7 Mkr) klart mindre än justeringarna för ej kassaflödespåverkade poster (+13,1 Mkr). Rörelsekapital varierar i alla bolag och det viktiga i ett bolag är att kassaflödet över tiden speglar resultatet. I fallet med G5 Entertainment ser det här ut att vara fallet och jag ser därför den här rapporten som en tydlig indikation på att mina investeringsantaganden är korrekta och att G5 Entertainment har potential att leverera lönsam tillväxt åt oss aktieägare.

4 kommentarer:

  1. Är det inte så att kassaflödet är negativ pga förvärvet av spelet man gjorde i q2 ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvärvet belastar som jag förstår det kassaflödet i Q2 då det är i den kvartalsrapporten som det nämns i samband med kassaflödet.

      Radera
  2. Bra analys, tack!

    En fråga – var ifrån plockar du kvartalsdatan för bolagen? Jag är på jakt efter någon bra källa för att göra liknande analyser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kvartalsrapporterna eller www.borsdata.se

      Jag läser alltid Kvartalsrapporterna men att ladda ned data från borsdata sparar oerhört mycket tråkigt arbete.

      Radera