Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

torsdag 21 maj 2015

Väldigt viktigt att veta om Vardias nyemission för Avanzakunder och prisberäkningarVardias nyemission består av två parallella nyemissioner och åtminstone på Avanza är det oerhört lätt att strula till det. Den större nyemissionen (275 MNOK) får alla aktieägare automatiskt information om och i den emissionen får man 8,53 teckningsrätter per Vardiaaktie och varje teckningsrätt ger rätten att teckna en aktie för 1 NOK.

Den här nyemissionen får man ett automatiskt erbjudande om och den listas på mina sidor under fliken ”erbjudanden”. Det som däremot strular till det är den andra emissionen (100 MNOK) där varje teckningsrätt man innehar ger rätt att teckna 0,3636 aktier för 1 NOK. Avanza har inte skickat ut ett erbjudande om det här utan man måste i stället gå in på ”övriga erbjudanden” (längst ned på sidan för mina erbjudanden) där man kan välja att teckna Vardia utan teckningsrätter. Där får man sedan teckna de 0,3636 aktier per teckningsrätt som täcker den mindre nyemissionen och som man har företrädesrätt för trots namnet på fliken. Äger man aktien i kapitalförsäkring är det dessutom viktigt att man tecknar aktierna på rätt konto så att Avanza nyttjar företrädesrätten.

Beräkning av Vardias pris

Jag har även räknat på Vardias värdering sedan jag investerade i aktien. Jag tror att jag kan ha gjort något fel i beräkning av priset för om man köper teckningsrätter och därigenom deltar i nyemissionen (det implicerade börsvärdet borde ligga närmare 566 MNOK). Men har inte tid att korrigera detta, men om någon kan bekräfta huruvida det är fel eller rätt skulle uppskattas.

Värden

BV
P/GWP
Aktien
1,39
566,0664
0,447483
Teckningsrätt
0,32


Pris tecknad aktie ink teckningsrätt
1,2346729
502,8107
0,397479
Pris innan kris
26
838,2917
0,662681
Pris efter kris
12
386,9039
0,305853
Pris innan kris inklusive nyemission
1213,292
0,959124
Pris efter kris inklusive nyemission
761,9039
0,602296
GAV för mig efter emission
2,9791778
1213,246
0,959088
GAV Aktiestoplen
1,8708382
761,8839
0,60228

I princip innebär det här att nyemissionen har slagit ut hela den säkerhetsmarginal jag ansåg mig ha vid investeringstillfället vilket baserades på att ett rimligt P/GWP för små försäkringsbolag är omkring 1 vilket Aktiefokus skrivit en hel del om. Planen är att imorgon hinna beräkna slaktvärdet på Vardia för att se hur jag ska agera. Men jag tyckte att informationen om hur man tecknar via Avanza är viktig att få ut så att eventuella Vardiaägande läsare inte slarvar bort en stor del av sina teckningsrätter.

11 kommentarer:

 1. Global-warming potential (GWP) is a relative measure of how much heat a greenhouse gas traps in the atmosphere.

  Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Global-warming_potential

  Jag har inte följt Vardiadiskussionen speciellt mycket så jag visste inte vad GWP betydde. Det där var vad en snabb sökning gav mig.

  Men du håller ut och satsar på att företaget fortfarande har en sund kärna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var stressad. GWP = Gross Written Premium och beskrivs här:
   http://www.aktiefokus.se/2014/08/ps-och-pgwp-ar-utmarkta-varderingsmatt/

   Ja, jag tar det lugnt. Fallet svider men jag har en lagomt diversifierad portfölj (det ska svida men inte göra ont med kursfall) och man verkar inte ha sålt försäkringar för billigt (vilket jag ser som största hotet för växande försäkringsbolag) så jag ger dem en chans.

   Radera
 2. Verkligen all heder till dig (och Aktiefokus) för att ni håller i med fortsatt information om Vardia. Det är nog många som är väldigt tacksamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag skrattade lite ondskefullt och funderade på om man kunde utnyttja situationen och hoppas på möjligheter att överteckna Vardia rejält. Men det är inte så jag vill tjäna pengar så jag har faktiskt till och med gnällt på Avanza om att de bör informera sina kunder imorgon.

   Vet du hur det fungerar på Nordnetsidan förresten?

   Radera
  2. Hos Nordnet tecknar man både med TR och övertecknar i samma skärm/svarserbjudande vilket underlättar en del. Bra att du/ni informerar och siffrorna ser ut att stämma :)
   Oroande för egen del är att GAV efter NE blir mellan 4-5kr (om jag räknat rätt) beroende på hur mycket jag övertecknar så det lär ta ett tag innan förlusten eventuellt återhämtas. Men det känns som ett ganska bra pris för Vardia med 1kr/st om man tänker på pris kontra värde nu och inte vad man själv fått betala sedan tidgare.

   Radera
  3. Fördelen med selektiv senilitet, jag försöker undvika att tänka på mitt GAV just för att hålla mig rationell men ibland är det svårt.

   Radera
 3. Av vad jag har läst i forum, på Twitter m.m. så är förvirringen total. Både bland mäklare/banker och bland privatspararna. Oavsett informationsmängden kommer det att begås misstag, tror jag. Man kan bara hoppas att inte mäklarna gör för stora fel. Till att börja med tänkte Avanza t.ex. låta möjligheten att överteckna mer än 36 % gå förlorad men det ska de ha fixat nu tror jag.

  Vi skickade ut extra information och tankar till våra Värdepappret-prenumeranter kring detta tidigare, något extra ska de få, men lite kondenserad info på bloggen fick det vara värt ikväll också med hänvisning till ditt inlägg.

  Dina beräkningar verkar OK förresten =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och bra att veta om förvirringen. Måste fundera på om jag ska nöja mig med att teckna min andel eller om jag ska satsa lite hårdare då priset är så lågt.

   Det ser ut att vara ett bra tillfälle men jag vill att stora krascher ska svida snarare än att göra ont och emissionsbeloppet + mer aktier skulle flytta upp Vardia på göra ont nivå.

   Radera
 4. Så där var där man tecknade sig för de andra emissionen. Det hade jag missat om det inte vore för din blog. Stort tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, väldigt glädjande att jag har kunnat hjälpa någon.

   Radera
 5. Själv siktar jag på göra ont och agerar backoffice åt bekanta i emissionshantering på sidan om just gällande Vardia. Tur att den varit så bevakad i bloggsfären så att det känts överflödigt att skriva någonting om den. Var ganska kännbart redan vid försäljning för 2,35:- aktien så det är tur ibland med gammal portfölj med långa värden som blivit övervärderade i år så att förlusten raderas kemiskt på vinstminskning så att säga :-) Köpte dock tillbaka några fler VardiaT i torsdags då det såg ut som att priset bottnat runt 0,29 för att kompensera för de sålda aktierna plus bonus. Nu håller vi tummarna på att Avanza har koll på att tr ägare har förtur i emissionen till teckning utan företräde med om det de facto blir bra eller dåligt får framtiden utvisa däremot, ser dock ut som om Pareto vet mer med sin sista push upp till 0,45 innan tr handeln stängdes om inte det draget var rent strategisk...:-)

  SvaraRadera