Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

onsdag 18 februari 2015

Claes Hemberg, en fallstudie i spekulation kontra investering

Foto av Claes Hemberg, taget av Einarspetz och uppladdat på Wikimedia commons

Att överlista marknaden och göra snabba pengar är drömmen för många privatsparare. Särskilt i tider av kraftiga uppgångar är det lätt att bli arrogant och börja satsa på den här typen av investeringsbeteende.

Därför tyckte jag att det var väldigt olämpligt när Claes Hemberg rekommenderade att teckna SAS preferensaktie inför börsintroduktionen av preferensaktien förra året (länk). Vid tidpunkten hade ett flera nynoteringar gått mycket bra och tanken var att SAS preffen skulle göra samma sak.

Jag har också spekulerat en del i nyintroduktioner (NP3 och Dustin). Men SAS preffen tyckte jag var en tvivelaktig investering av ungefär samma anledningar som jag kritiserade Serendipitys preferensaktie för, hög risk och preferensaktier hör helt enkelt inte ihop.

Det jag oroade mig mest för i det här fallet var dock att preferensaktien skulle gå bra och att småsparare skulle få blodad tand och att vi skulle få en småspararhausse inom sektorn. Lyckligtvis inträffade inte det och de som tecknade nyintroduktionen har kunnat inteckna en liten förlust istället.

Claes skrev även ett mycket genomtänkt svar där han diskuterade riskprofilen i Folkportföljen (länk) där han även delade upp portföljens innehav i olika kategorier. Som en sidoeffekt av det här kan vi nu följa hur de olika delarna av Folkportföljen har gått.

SAS preferensaktie tillhörde aldrig Folkportföljen. Men i övrigt bestod portföljen av långsiktiga innehav, kortsiktiga bolag som skulle säljas senast 31:a mars inför utdelningsperioden samt trendaktier där tanken var att rida på trenden och sälja om 3, 6 eller 12 månader beroende på när det kändes rätt.

Jag missade att ta med utdelningen från de långsiktiga innehaven. Men även utan utdelning kan vi se att Claes Hemberg och Folkhemsportföljen har presterat utmärkt när det gäller att identifiera bolag som på egen kraft kan växa under lång tid. Däremot har det gått uselt i de aktier där man har hoppats kunna "beat the market" och sälja till ett överpris inom en kortare tidsperiod.

Om man tajmat försäljningen i trendaktierna perfekt har det gått okej med en uppgång på ca 15 % i perioden februari-maj. Men det är tydligt att även en person med mycket stor erfarenhet av aktieaffärer verkar ha bättre förmåga att identifiera företag med en långsiktig potential än att kortsiktigt försöka överlista marknaden.

SIX Portfolio Return Index (2014-02-18-2015-02-18): +27,4 %

Spekulation
Långsiktigt
Kortsiktiga
Trendaktier
SAS
-1,5%
HM
18,4%
Björn Borg
-16,5%
Volvo
-16,5%


Hexagon
31,8%
Softronic
1,4%
Volvo bäst
18,4%


Hexpol
62,4%


Semcon
-7,2%


Ratos
-5,9%


Semcon optimalt
14,1%


Enea
50,9%


SKF
19,7%
Snitt
1,50%
Snitt
31,5%
Snitt
-7,6%
Snitt
-1,3%


(+utdelning)



Snitt bäst
17,4%

Det här är så klart bara en enskild datapunkt men min erfarenhet är att av alla de småsparare jag mött under mina år som investerare/bloggare är det de som investerar i bolag de tror på som har tjänat pengar och orkat fortsätta.

Avanza stödjer utvalda bloggare och det här är en sådan blogg. Stödet består av Avanza Pro (lägre courtage) och en gratis prenumeration av tidningen Börsveckan vilket beskrivs utförligt här. Däremot tror jag inte att det påverkar mitt bloggande i någon större utsträckning även om jag till rätt pris hemskt gärna skulle köpa aktier i Avanza.

7 kommentarer:

  1. Bra inlägg. Det får en att fundera på långsiktigheten och motiveringen till sina köp. Har själv svårt att motivera ett köp så pass bra att det läggs i skrivbordslådan och glöms bort, tror mest att det är lite naivt att tänka så (se Nokia för 10 år sedan). Däremot så verkar långsiktighet löna sig, även om det endast gäller några år. Hur lång är din investeringshorisont?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en Bayesisk filosofi snarare än tidsbaserad.

      Min investeringsfråga blir därför:
      "Givet data jag har tillgängliga nu, är det sannolikt att bolaget att bolaget fortsätter att utvecklas på ett sätt som rättfärdigar en högre kurs?".

      Om jag kan se ett slut på tillväxten så krävs det ett mycket starkt utdelningsbart kassaflöde som väger upp.

      Radera
    2. Ok, intressant. Hur väger du in värdering och tillväxtutsikter? Säg att kursen värderas upp till P/E 30-40 men fortsatt hög tillväxttakt, behåller du då? Anledningen till att jag frågar är att jag läst mycket om att det är riktigt svårt att bibehålla hög tillväxttakt.

      Radera
    3. Jag tittar inte så mycket på P/E utan i första hand direktavkastning och i andra hand utdelningsbart kassaflöde. För bolag som Axis och Cellavision blir det direktavkastning medan i t.ex. Boule eller Vardia blir det utdelningsbart kassaflöde då man skulle kunna öka kassaflödet kraftigt genom att offra tillväxtdrivande investeringar.

      http://aktieingenjoren.blogspot.se/2013/09/foretagsvardering-och-min.html

      Dessutom har jag som krav att man väldigt snart ska kunna växa i sin värdering då det är svårt att förutspå framtiden ens på några års sikt vilket jag skrivit om här:.
      http://aktieingenjoren.blogspot.se/2014/03/att-prissatta-bolag-karnan-i-all.html

      Radera
  2. Jag trodde det var allmänt vedertaget att Hembergs kompetens är lika med noll. Om det inte stod klart tidigare så framgick det tydligt på Nasdaq dagen när han stod på scen och bråkade med Mårder. Han är väldigt duktig på att skaka hand med folk måste jag medge. Poängen är att den här artikeln är lika relevant som om man recenserat en apas slumpval av aktier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har skrivit värre saker om så i samband med hans orättvisa kritik av Tobias Billström (dock som gästinlägg på Cornucopia där tonen är hårdare).

      Däremot kan jag verkligen inte hålla med om den här typen av påhopp och givet tidigare diskussioner på ekonomipubbar så kan "allmänt vedertaget" på sin höjd gälla inom ditt eget hems väggar.

      Radera
    2. Om det är allmänt vedertaget eller inte spelar ingen roll för mig. Jag vet inte, jag sa att jag trodde det. Däremot kan jag de facto konstatera att det är så, om inte annat efter Nasdaq OMX- dagen. Man skulle väl kunna säga att han själv håller med om det också, medans Mårder presenterade sina egna aktietips så meddelade Hemberg att han inte hade tid att analysera bolag men att hans kompisar på Avanza hade gett honom tips att ta med sig. Så ingen koll själv alltså utan meddelade andras tips. Det kändes tråkigt men han var ärlig i alla fall, credd för det. Sen att det visade sig att han inte förstod vad en 130% exponering mot aktiemarknaden var utan var påstridig i att Mårder var belånad till 130% var väl inte så smickrande... För övrigt ligger jag här och småfnissar lite åt "ekonomipubbar", det är alltså dit man ska söka sig för att få reda på den vedertagna sanningen.

      Radera