Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

onsdag 11 juni 2014

Razzia hos Oniva Online Group och lärdomar av detta


“History doesn't repeat itself, but it does rhyme.”
― Mark Twain 

Den återkommande kritiken mot min analys av Oniva Online Group bestod i princip av två komponenter, att jag tittade för mycket på historien och att jag var mindre kompetent än personer som nyligen köpt aktier i bolaget.

Jag har endast blivit marginellt mer kompetent sedan inläggen om Oniva (denna kompetensökning beror främst på mailaren "M":s insiktsfulla kommentar om noter). Men veckan efter mitt inlägg hoppade även Börspodden på med likartad kritik som verkar ha satt fart på både aktiekursen och Affärsvärlden som skrivit mer i frågan.

Det är svårt för mig att uttala mig om kompetensen hos Börspodden eller Affärsvärlden men vad vi definitivt kan se är att det verkar som att Oniva återigen har problem med olagligt beteende hos högt uppsatta chefer. I det här fallet är det ekonomichefen som numera utreds för insiderhandel och polisen har även genomfört en razzia på Onivas huvudkontor (källa). 

Min princip är att jag kan acceptera enskilda misstag om de följs av ett konsekvent hedervärt beteende. Det här tycker jag är en bra princip och jag anser att fler investerare borde anamma samma princip.

En av de saker som retar mig något oerhört är när skribenter endast ger utrymme till sina mest puckade meningsmotståndare. Därför vill jag avsluta inlägget med att länka till denna kommentar som jag anser var den överlägset bästa av de kommentarer som var positiva till Oniva. Det räckte inte för att övertyga mig om att Oniva är ett bra bolag, men själva resonemanget är sunt och därför vill jag lyfta fram den för att ge balans i kritiken.

3 kommentarer:

 1. Intressant fenomen när till synes intelligenta människor går på såna här blinkande minor. Vad som helst kan hända. Läkare skriver ut vatten mot cancer. Ingenjörer uppfinner kall fusion och småsparare köper aktier av ekobrottslingar. Men det kanske funkar..

  Ernesto

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min personliga favoritidiot är PG Gyllenhammar som lyckades med konststycket att slarva bort Pharmacia två gånger.

   Gordon Gecko har helt enkelt inte rätt, girighet är inte bra...

   Radera
 2. PG var annars en rätt skön typ. Sveriges Don Corleone..

  Ernesto

  SvaraRadera