Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

fredag 12 oktober 2012

Utspädning i bolag och aktieägarvärdeJag har "tyvärr" varit lite upptagen med annan verksamhet de senaste veckorna (se bild). Men jag tänkte lite kort spinna vidare på 40 % 20 års kampanj gällande skillnaden på resultat och resultat. Rasta group som 40 % 20 år har tittat på verkar vara en riktigt ful fisk på området (se här) som stoltserar med ökande totalresultat utan att tänka på aktieägarna.

Av de bolag jag följer har ungefär hälften finansierat tillväxt genom nyemissioner, vilket innebär att man analyserar företagens tillväxt måste korrigera för det ökade antalet aktier. I tabellen nedanför så jämför jag den totala utvecklingen i bolaget med utvecklingen räknat per aktie vilket är det relevanta måttet för oss aktieägare.Beijer Alma Beijera Alma korrigerat Formpipe Software Formpipe Software korrigerat Doro Doro korrigerat Vitec Vitec korrigerat
Period 2006-2011 2006-2011 2006-2011 2006-2011 2007-2011 2007-2011 2007-2011 2007-2011
Omsättning 13.70% 11.60% 22.30% 14.60% 16.90% 14.40% 33.70% 27.20%
Resultat 11% 8.90% 18.60% 11.10% 55.20% 52.80% 35.20% 28.60%
Kassaflöde 4.70% 2.70% 7.90% - - 16.20% 37.20% 30.50%

Jämför man den korrigerade resultatökningen med den totala resultatökningen så syns det tydligt att utspädning via riktade nyemissioner påverkar värdeökningen negativt för oss aktieägare. Men att stirra sig blind på uteblivna vinster är även det farligt. Mycket av den tillväxt som faktiskt når oss aktieägare beror med stor sannolikhet på de affärer som möjliggjorts genom nyemissionerna.

Det bästa exemplet här är Beijer Alma där inköpet av Beijer Tech innebar en viss utspädning men även genererar ungefär en tredjedel av Bejer Almas omsättning i en bransch med små fasta kostnader. För Vitec som har en exceptionellt hög tillväxt även efter korrektion finns det dessutom en dold fördel. I de företag som Vitec köper upp är ägare och ledning ofta samma personer och genom att betala dessa med Vitec-aktier knyts dessa till Vitec-koncernen på ett naturligt sätt.

Ett mindre positivt exempel på den här typen av tillväxt tycker jag är fastighetsföretag som Balder och Klövern där man emitterar preferensaktier mycket aggressivt. För de som är intresserade av hur preferensaktierna slår mot stamaktierna kan det förutom mina inlägg vara en god idé att besöka zed.nu som har återstartat sin blogg och bland annat skriver om detta (länk). Jag tror att man genom att blanda lånefinansiering och preferensaktier kan få en positiv avkastning även för stamaktieägare. Men om vi går mot bistrare tider så kan det nog visa sig vara en mycket svag avkastning för dessa.

5 kommentarer:

 1. intressant att se detta för Vitec. Bekräftar min inställning att det är ett exceptionellt Small Cap bolag sett till resultat/tillväxt/stabilitet de senaste 10 åren. Det är inte ofta man hittar bolag av denna kvalitet och otroligt glad att det är största innehavet i portföljen ( tillsammans med en annan stjärna - Vitrolife..)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vitec var faktiskt det första bolaget jag köpte och jag är fortsatt nöjd med det. Vitrolife tillhör kategorin av bolag som jag velat titta på ganska länge men inte kommit till skott även om det är tydligt att jag borde ha gjort det.

   Radera
 2. Nu tänker jag på ett annat bolag som gjorde företrädesemission - Skåne-Möllan och där kan man verkligen fråga sig om det var lite onödigt eftersom bolaget hade både kassa och lån-utrymme för att få inte pengar. Det största förlorarna är småaktieägare som inte får vara med :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är om Skåne-Möllans ledning tog beslutet för att öka sin egen ekonomiska trygghet eller om de har någon briljant plan i bakfickan.

   Däremot förstod jag faktiskt inte riktigt hur Skåne-Möllan kunde bli ett så populärt investeringsobjekt. Även om företaget verkar vara utomordentligt välskött så skulle jag få en hjärnblödning på deras urusla kommunikation med aktieägarna och avkastningen är inte exceptionell nog för det.

   Radera
  2. Jag tycker att det är det som gör de lite speciella när alla andra bolag försöker hela tiden locka till sig nya aktieägare genom föreläsningar osv.

   Skåne-Möllan varken behöver nytt kapital och nya ägare det gör att de brys sig knappast informera aktieägarna. De måste ha bland den enklaste/tunnaste årsredovisningen bland First North. Det är också det som är nackdelen när man inte kan förstå exakt hur deras omsättning växer i detalj.

   När det gäller nyemission så går inte bortse att det är den enklaste sättet för storägarna att kunna köpa fler aktier i en olikvid aktie :) Medan resten av småägare förlorar på att inte kunna vara med!

   Radera