Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

måndag 24 september 2012

Om preferensaktier och Klöverns nyemission



En god vän till mig rekommenderade nyligen Klöverns nyemission för preferensaktier och för första gången är jag även intresserad av denna typ av investering. Anledningen till att jag tidigare har ignorerat den här typen av aktie (Swedbanks preferensaktie ej inräknad) är att mekanismerna bakom en preferensaktie ofta gör dem till ett definitionsmässigt dåligt köp.
Vid första påseendet kan en preferensaktie ses som ett intressant köp då de ger en förtur till utdelningar gentemot vanliga aktier och en högre ränta än räntepapper eller bankränta. Nackdelen är att utdelningen är bunden till en fast summa vilket innebär att man inte får ta del av en framtida ökning i företagets lönsamhet.
Att jag generellt är ointresserad av preferensaktier är ironiskt nog inte den begränsade uppsidan, utan istället just det faktum att prefensaktier emitteras med en högre avkastning än räntepapper. För en företagsledning (eller aktieägare!) innebär detta nämligen att ett banklån generellt sett bör vara billigare än motsvarande kapitaltillskott i form av en nyemission av preferensaktier. Man bör med andra ord vara mycket vaksam på varför nyemissionen genomförs och varför företaget inte har möjlighet att välja ett banklån istället. Ur ett affärsperspektiv kan jag komma på följande anledningar till att emittera preferensaktier:
A)    Utdelningar belastar inte resultatet utan kan bakas in i utdelningen vilket får ledningen att framstå som framgångsrik.
B)    Ökad flexibilitet med återbetalningen. Preferensaktieägare har företräde till utdelning men är ej garanterad en sådan. Vid kris kan man med andra ord ställa in sin utdelning och endast betala låneränta.
C)    Långivare har företräde gentemot preferensaktieägare vid en konkurs. Genom att hålla belåningen under en av banken bestämd nivå (antagligen bankens bedömda slaktvärde på företaget) kan man därigenom betala låga låneräntor och sedan lägga ”topplånet” som en emission av preferensaktier.
D)    Banker vägrar att låna ut mer pengar.
Alternativ A är ett direkt aktieägarfientligt alternativ och om man ens misstänker ett sådant motiv så bör man nog hålla sig långt ifrån företaget.
Alternativ B mildras en aning eftersom de prefereaktier jag har tittat på (Balder, Sagax, Corem property group och Klövern) även inkluderar ”innestående belopp”. Det här innebär att om en utdelning understiger det garanterade beloppet bokförs detta belopp som ett ”innestående belopp” där beloppet räknas upp med en bestämd ränta och måste betalas innan normala aktieutdelningar återupptas. Som preferensaktieägare är det här tyvärr en mycket otrevlig situation då man antingen sitter med en mycket osäker fodran eller får sälja med en rejäl förlust.
Alternativ C innebär i princip att preferensaktiens företrädesrätt sätts ur spel vid en konkurs. När man läser emissionsprospekt är det lätt att tro att man som preferensaktieägare till och med skulle kunna tjäna på en konkurs. I Klöverns emissions betalar man till exempel 133 kr per aktie men har vid konkurs en prioritet som motsvarar 150 kr + innestående belopp vid en konkurs. Man skulle med andra ord rent teoretiskt göra 13 % vinst om Klövern likviderades dagen efter att emissionen fullbordats. Tyvärr är detta ett osannolikt scenario osannolikt då långivare kompenseras innan preferensaktieägare. Om banken genomfört en rimlig värdering av företagets säkerheter bör man med andra ord vara beredd på att endast erhålla kaffepengar så banken tagit sitt.
Alternativ D är generellt också ett tecken på förestående katastrof. Men efter likviditetskrisen som slog till 2008 och den rådande osäkerheten gällande skräpobligationer från sydeuropa kan jag mycket väl tänka mig att det finns legitima skäl för företag att råka ut för denna situation.
När man värderar en preferensaktie bör man med andra ord främst inrikta sig på ledningens trovärdighet och förmåga att hantera löpande kostnader samt preferensaktiens utdelning. Med preferensaktiens begränsade uppsida bör man även ta till en mycket rejäl säkerhetsmarginal eftersom en preferensakties uppsida är i nivå med räntepapper medan säkerheten ligger i nivå med en vanlig aktie.
Anledningen till att jag just nu funderar på preferensaktier är att jag vill ha mindre konjunkturberoende placeringar samtidigt som jag misstänker att finansoron innebär att bankerna lägger hårdare krav på sina kunder. Samtidigt som kunderna ser en risk med att bankerna ändrar eller kräver tillbaka lån med kort varsel. Den här övertygelsen stärks dessutom av Nordeas räntebevis som i princip också är en väg för företag att minska sitt beroende av banker i utbyte mot högre räntekostnader. 
För att hålla isär teori och analys har jag valt att dela upp det här inlägget i två delar där jag snart lägger upp en fullständig analys där jag jämför Klöverns nyemission med befintliga preferensaktier och Nordeas räntebevis

6 kommentarer:

  1. Detta ser jag verkligen framemot.
    Håller själv fortfarande på att titta på räntebevisen som jag tycker ser mycket intressanta ut, för att sprida riskerna lite.

    Pref.aktier har jag tidigare varit tveksam till då jag tyckte det känts som en svaghet att ge ut det då det inneburit att bolaget inte kunnat få lån på traditionellt vis. Men jag kanske får omvärdera mina åsikter...

    SvaraRadera
  2. Det blir intressant att läsa!
    Förövrigt en mycket intressant blogg!

    SvaraRadera
  3. Ville bara klargöra att räntebevisen är inte baserade på företagsobligationer så referensföretagen i räntebevisen ser aldrig något lån. Verkar som att du antydde det i din sista mening så kan vara värt att veta om du nu tänkte göra en analys. Det påverkar dock inte investeraren särskilt mycket ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är helt korrekt. Gick lite fort igår och högräntekonton är inte min expertis så jag är tacksam för uppmärksamma läsare.

      Radera
  4. lägg gärna upp din analys innan teckningstiden gått ut; torsdag?
    Fortsatt fint bloggande
    /V

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker men ibland kommer privatlivet i vägen. Jag har lagt upp vad som skrevs igårkväll och kommer förhoppningsvis kunna avsluta analysen ikväll.

      Radera