Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

måndag 20 augusti 2012

Mina innehav – Beijer Alma

Under augusti-september planerar jag att gå igenom mina olika innehav och presentera deras respektive fördelar och nackdelar. Så snart som möjligt skall jag även presentera min bevakningslista (förhoppningsvis som gästinlägg hos Spartacus invest) men för att underlätta för läsare att bedöma om bloggen är värd att följa så har jag lagt in en del material att läsa redan innan den officiella starten.

Beijer Alma är ett mellanting mellan ett investmentbolag och ett industrikonglomerat. Namnet kommer av att bolaget bär arv både från investmentbolag Alma som på 80-talet grundades som regionalt investmentbolag i Uppland och Beijer som kommer av Anders Walls historiska kopplingar till Kjell Beijer som gjorde Anders Wall till Sveriges yngsta börs-VD när han tog över Beijer/Kol & Koks AB.
Just namnhistoriken med Beijer är intressant eftersom vi i dagsläget har tre olika Beijer-företag noterade på börsen där Beijer Alma kan härledas till ”Stockholmsgrenen” av Beijerföretagen/släkten medan G & L Beijer och Beijer Electronics har sina rötter i Skåne. Anders Wall är alltså inte släkt med Beijerfamiljen men fick en mycket förmånlig ingång i ”Stockholmsgrenen” då Kjell & Märtha Beijer saknade arvingar och Anders Wall omvandlade det sotdöende Koks & Kol till ett av Sveriges största bolag.
En tredjedel av Beijer Almas omsättning kommer ifrån Beijer Tech som 2010 förvärvades från G & L Beijer men jag är osäker på hur relationen är mellan de moderna företagen. Det jag vet är att Anders Wall inför bolagsstämman 2010 kände ett behov av att förtydliga att Beijer Tech köptes under ”marknadsmässiga former” även om han även uppskattade den historiska kopplingen. På bolagsstämman 2011 ställde G & L Beijer däremot till en liten skandal då de överraskande sålde sina Beijer Alma aktier sina erhållna aktier efter att röstlängden upprättats vilket föranledde en del frågor på bolagsstämman.

Anders Wall stod bakom en hel del hisnande finansakrobatik under 70 och 80 talet då han bland annat fusionerade sitt Beijerinvest med industrikonglomeratet Volvo då det var som störst på 80-talet. Efter finanskraschen bestod huvuddelen av Anders Walls förmögenhet av hans aktier i Beijer Alma och han verkar sedan dess arbeta med en tvådelad strategi. Beijer Alma är börsnoterat och levererar solida kassaflöden till Anders Wall, välgörenhetsstiftelser och oss aktieägare medan hans onoterade innehav Beijerinvest genomför mer entreprenöriella satsningar såsom Organoclick.

Det som gör Beijer Alma så attraktivt är att det kombinerar en stabil affärsverksamhet med en rejäl utdelning och en genomsnittlig tillväxt på strax över 10 %. Som verkstadsbolag är företaget självfallet mer cykliskt än till exempel H&M som har en liknande tillväxttakt. Men i jämförelse med andra stora verkstadsbolag  är Beijer Alma relativt ocykliskt då en stor del av försäljningen går till icke-cykliska industrier som kärnkraft och militär (Habia Cable) eller reservdelar inom industri och transport (Lesjöfors). Med en direktavkastning på nästan 6 % % är bolaget med andra ord ett riktigt intressant köp för kassaflödesinvesterare.

Historisk tillväxt

På tio år har omsättningen växt med 154 % (4,4 % per år) och under de senaste fem åren med cirka 11,6 % per år om man räknar med utspädning från förvärv och andra nyemissioner. Resultatet har under den senaste tio års perioden exploderat procentuellt sett men under de senaste fem åren ökat med i snitt 8,4 %.


Kassaflöden & hållbar utdelning

Beijer Alma har som jag nämnt tidigare en mycket generös utdelningspolicy och har under de senaste 5 åren sammanlagt delat ut 90,1 % av det fria kassaflödet vilket får anses vara relativt högt.

Pålitliga ägare & ledning

Att Anders Wall fortfarande vårdar släktnamnet Beijer säger en hel del om den integritet och lojalitet som han besitter. Han är även Sveriges i särklass mest erfarna affärsman då han under sin karriär varit både Sveriges yngsta börs-VD och numera är Sveriges äldsta styrelseordförande i ett börsnoterat företag. Omvandlingen av Beijer Alma till en kassako och Beijerinvest som investmentbolag innebär även att vi som söker en rejäl avkastning har gemensamma intressen med Anders Wall som huvudägare-

Som kuriosa kan även nämnas att jag har tre stora förebilder när det gäller affärsverksamhet och entreprenörskap. Det är Anders Wall, Ulf Landregren och min egen mor. Med andra ord har jag mycket svårt att se hur jag skulle kunna ge något annat än högsta betyg på den här punkten.

Dessutom får återväxten anses tryggad då Johan Wall nyligen lämnade VD-posten på Bisnode AB (ägs av Ratos) för att fokusera på Beijerinvest och Beijer Alma. VD Bertil Persson har även han varit med länge i bolaget och styrelsen är för att vara ett mid cap bolag mycket namnkunnig med bland annat
Marianne Brismar i styrelsen.

Skulder och risker

Soliditeten ligger på stabila 61 % och nettoskulden beskedliga 165,8 Mkr. Räntetäckningsgraden är även den mycket hög (26,5) vilket gör att bolaget får anses extremt stabilt.

Framtida utsikter

Beijer Alma har precis som alla verkstadsföretag känt av hur världsekonomin bromsar av oro för makroekonomiska faktorer. Med tanke på Beijer Almas starka finanser och hur väl företaget hanterade den föregående krisen så tror jag dock att Beijer Alma är en av de absolut säkraste placeringarna som svensk verkstad kan erbjuda. Makrofaktorerna är självfallet oroande men över tiden så tror jag att Beijer Alma har goda möjligheter att fortsätta växa med ca 10 % per år genom förvärv och organiska tillväxt.

"Överpriset" i botten av tabellen är i en uträkning som grundar sig på historisk tillväxt och vilken tillväxt som med nuvarande nyckeltal skulle resultera i en avkastning på 40 % om 20 år vilket är en värderingsmetod jag tänker gå in på djupare i framtiden.
 
Företag
Beijer Alma
Omsättningsändring (5 år snitt)
11.6%
Resultatförändring (5 år snitt)
8.9%
VPA förändring (5 år snitt)
8.4%
Utdelningsändring (9 år snitt)
11.8%
Kassaflödesändring (5 år snitt)
-4.4%
Utdelningsandel (9 år snitt)
90.80%
Soliditet
67%
Soliditet jfrt med 9 år snitt
5.80%
Snitt P/E (5 år snitt)
13.3
Nuvarande P/E
12.6
Snitt direktavkastning (5 år snitt)
5.55%
Direktavkastning
5.96%


Utdelning
7
Godkänt pris
100
Nuvarande pris
115.5
Överpris
16% 

18 kommentarer:

 1. Kul att du börjat blogga! Ska lägga in den på blogglistan och med spänning följa kommande inlägg.

  Gillar överprisberäkningen som känns konkret (även om det är lite oklart hur beräkningen görs, vilket du är inne på). Funderade själv på att köpa mer Beijer Alma, men ska kanske vänta ett litet tag?

  Så slutligen en liten simpel reflektion om bloggnamnet... kanske att Järnvargen ska upp i namnet på något sätt, eller vill du hellre bli kallad aktieingenjören? Två namn kan bli lite förvirrat, särskilt ifall läsaren redan är lite förvirrad:-)

  Kul att du är igång somsagt!

  SvaraRadera
 2. Ärligt talat så var en stor anledning till att jag äntligen tog tag i det är att du, defensiven och Spartacus ställt frågor gällande mina innehav. Med åtminstone tre aktiva läsare kändes det som att det fanns en viss poäng med att faktiskt skriva för en publik.

  Gällande namnet så är det en fråga som jag själv är kluven till. Järnvargen är från början ett fullkomligt slumpmässigt namnval som kom sig av att jag nyligen varit i Vilnius när jag snabbt behövde en pseudonym till Redeye. Så här i efterhand är jag inte helt förtjust i namnet eftersom jag tycker att det känns lite för aggressivt. Men samtidigt är det ett namn som folk kommer ihåg så jag är lite förtjust i det ändå.

  Timing är förövrigt någonting som jag är genuint urusel på (har förutspått finanskris sedan 2010...). Min taktik på det området är att jag helt enkelt köper när överpriset är lågt och sedan tänker jag inte så mycket mer på det.

  SvaraRadera
 3. Ska bli spännande att se vad som dyker upp på denna blogg! En petig kommentar gäller räntetäckningsgrad, där är ju kopplingen desto högre desto bättre. Slutsatsen blir nog densamma, att täcka räntekostnaden 26 gånger är starkt.

  På tal om bloggnamn kanske det vore bra att något namn som funkar på engelska. En femtedel av mina läsare kommer utanför norden (fast det är förvisso väldigt få som kommenterar på engelska så kanske är det mest utlandssvenskar..)

  SvaraRadera
 4. Välkommen till bloggandet.

  Det ska bli spännande att följa Dina tankar och då i synnerhet Dina tankar kring Beijer Alma.

  SvaraRadera
 5. En bra start och kul att få ännu en till bra blogg att följa!

  SvaraRadera
 6. Rättade till felskrivningen på räntetäckningsgraden.

  Kul att så många bra bloggare redan har hittat hit (annonsera på 40 % 20 år verkar fungera bra) och jag har rättat till kommentatorsfunktionen så att vem som helst ska kunna kommentera. Kommer nog att bli en hel del arbete med att utforma analyslayouten så bra som möjligt men det hoppas jag ska bli bra så snabbt som möjligt.

  SvaraRadera
 7. Kul att du börjar blogga och kul med fler ingenjörer som aktiebloggar! Dessutom bra att vem som helst kan kommentera. Open id och sånt där är för jobbigt att ordna :-)

  SvaraRadera
 8. Intressant läsning och jag säger som de andra. Välkommen till bloggandet! Bloggandet och möjligheten att läsa om andras tankar är lite av en modern form av studiecirkel kan jag känna ibland och tillika mycket givande. :)

  SvaraRadera
 9. Av alla som kommenterat i övriga bloggar är ditt namn och synpunkter något som stuckit ut ur mängden på ett positivt sätt. Ser fram emot att läsa mer om dina tankar.

  SvaraRadera
 10. Ja, anonyma kommentarer är bra, särskilt när de är så här positiva =).

  Finns även ett tidigare utlovat gästinlägg hos Spartacus nu också http://spartacusinvest.blogspot.se/.

  SvaraRadera
 11. Tackar för en bra analys och ännu ett bolag som förmodligen kommer att inhandlas :)

  Skrev om bolaget på min blogg och länkade hit :)

  SvaraRadera
 12. Efterlängtat!! Finns det någon bra förklaring till varför beier alma har sån dålig utv. för kassaflödet?

  Och så tycker jag det är mer översiktligt att bara skriva snittet för soliditet och inte skriva jämförelse med snittet. Lättare att jämföra själv, iaf för mig.

  SvaraRadera
 13. Problemet med kassaflödet hänger mycket ihop med att man köper upp företag vilket belastar kassaflödet kraftigt enskilda år. Jag råkade för första gången ut för det med Fenix Outdoor där utdelning och kassaflöde helt saknar korrelation.

  Däremot har båda företagen en långsiktigt ansvarsfull utdelningspolicy. Över tiden har därför båda bolagen delat ut ca 90 % av kassaflödet vilket innebär att man nog kan substituera kassaflöden (som fluktuerar mellan åren p.g.a. stora uppköp) med utdelningen som sätts efter företagens långsiktiga intjäningsförmåga.

  Soliditeten ska jag ta och försöka snygga till. Det kopieras direkt från mitt personliga exceldokument så jag har inte tänkt så mycket på den externa användarvänligheten.

  SvaraRadera
 14. Kul med en ny blogg! Bra analys av Beijer Alma, speciellt 5- och 9-års förändring av så många nyckeltal är jättebra som man inte ser i så många andra bloggares analyser.

  Har själv haft ögonen på BA ett tag nu och kunde till slut inte hålla mig och köpte en post i dem. Hoppas att de ska gå ner lite mer så man kan fortsätta köpa!

  Ser fram emot fler bra inlägg!

  / Johan

  SvaraRadera
 15. Hej

  Jag har lagt till ett nytt bokmärke. Jag gillade flera saker i din blogg. Framförallt att vi verkar leta efter liknande bolag. Då tänker jag på framförallt på bolagens styrka på marknaden (monopol är inte dumt) och kassaflöden. Jag köpte på mig Formpipe i somras och lade till Vitec på att köpa listan. Beijer har jag sedan tidigare. Nu hittade jag inte varför du inte gillar prefaktier, men jag gör det inte för att jag ser risken för en ökande inflation som överhängande.

  Det skulle vara kul att få dina insikter om min personliga favorit: norska Schibsted. Jag anser bolaget är innovativt, har både spännande, vacklande och mycket starka marknadspositioner. Speciellt Frankrike är intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du uppskattar den. Får kolla på Schibsted även jag har haft lite för många bekanta som beklagat sig över delar i deras affärsverksamhet.

   Mina problem med preferensaktier beskrivs ganska bra här:http://aktieingenjoren.blogspot.se/2012/09/om-preferensaktier-och-kloverns.html

   Radera
 16. Nu är jag färdig med in analys med Beijer Alma. Jag kan se varför ni gillar företaget. Ekonomiskt är det nog en bra investering i längden men jag har en del frågetecken vad gäller strategi och redovisning. Jag vet inte vad du har för kommentarer till det.

  SvaraRadera
 17. Jag haller inte riktigt med dig. Dels sa kan man fa en battre risksprodning om man koper enstaka bolag sjalv. Dels sa dominerar Lesjofors ganska mycket sa det ar nog det man koper. Sa for en privat analyst sa tycker jag inte att riskspridningen man far via Beijer Alma ar sa viktig.

  Att Anders Wall kan ga ner under 50% tror jag ocksa, senaste arsredovisningen hade han 47% om jag kommer ihag ratt. Men det finns nog en smartgrans (skulle gissa runt 35 - 40%) som han inte vill ga under sa det begransar till en viss del hur mycket man kan utnyttja riktade nyemissioner till att expandera. Att ha en sa hog aktieutdelning i forhallande till det fria egnakapitalet gar inte riktigt ihop med strategin tycker jag. Det begransar formagan att kopa nya foretag att forvalta(vilket ar huvudstrategin). Det kommer att fa det svart i en vikande konjunktur da de antagligen maste sanka aktieutdelningen for att behalla kapital for tilvaxt. Det kommer att satta sina spar i aktiekursen.

  Jag kommer att fortsatta att halla ogonen pa Beijer Alma for det kan nog vara ett bra foretag att kopa nar det vander upp igen.

  SvaraRadera