Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

måndag 4 april 2016

Vad ska man tycka om West International?

West International tillverkar kortterminaler och annan kassautrustning. Jag hade egentligen inte tänkt titta närmare på bolaget inför deras spridningsemission, men Aktiestolpen kom med en del synpunkter som jag inte riktigt kan bortse från. Som noteringsspekulation är jag ointresserad av bolaget men jag funderar på om det är värt en investering eller kanske åtminstone en plats på bevakningslistan.

Det stora skälet till att jag är skeptisk är att jag inte riktigt är förmögen att bedöma Wests affärsstrategi. Små bolag där man lyfter fram att bara en liten del av totalmarknaden räcker för fantastiska vinster är någonting man alltid bör vara försiktig med.  Samtidigt finns det bolag som Doro och Cellavision vilka lyckats mycket bra helt enkelt därför att de erbjuder en produkt som är överlägsen för en viss nisch och därigenom kunnat etablera sig internationellt med god lönsamhet.

Däremot gör West International inget vidare jobb i emissionsprospektet för att beskriva hur man bedriver sitt nischarbete. Om man kompletterar med en presentation av VD på Redeye (länk) verkar det som att de två marknadsledande terminaltillverkarna, Verifone och Ingenico har byggt upp ett stort inslag av tjänster och vertikal integration i sin affärsmodell vilket innebär att de numerar är både leverantör och konkurrent till många kunder. I Sverige verkar det här gälla åtminstone för Verifone som äger 49 % av Babs Paylink där Swedbank äger övriga 51 %.

Ingenicos största återförsäljare i Norden bör vara Nets som är en stor konkurrent till Babs Paylink (länk). Men man verkar inte ha ett exklusivt avtal och den som vill kan beställa en terminal och ansluta till valfri bank via exempelvis Direct2Internet (länk) som har installerat 35 000 terminaler i Sverige (West har i jämförelse installerat ca 32 000 sedan 2012).

Delar vi upp mina intryck i positiva och negativa indikatorer kommer jag fram till följande.

Positivt

 • Har inom kortterminaler gått från 0 % till 15 % av marknaden i Sverige sedan 2012. 
 • I praktiken innebär det att man gått från 0 terminaler installerade (2011) till 11 600 under 2015.
 • Det finns onekligen utrymme för expansion utanför Norden.
 • Intressant med självserviceterminaler, bl.a. stationerna för självbetjäning på Max kommer ifrån West International.

Negativt

 • Jag har svårt att få grepp om affärsmodellen och om den är applicerbar internationellt.
 • Har precis passerat gränsen till lönsamhet med mycket liten marginal.
 • Omsättning och antalet installerade terminaler har minskat 2015 jämfört med 2014.
 • Själva kortterminalen i självbetjäningen kommer däremot från Ingenico.
 • Att beteckna emissionen som en "spridningsemission" via Avanza och att vara ett väldigt litet bolag med globala ambitioner är inte någonting jag associerar med riktigt bra bolag.

Därför undrar jag vad bloggens läsare tycker. Är det någon som har positiva erfarenheter av West International och vad tror ni om deras möjligheter till expansion? Bolaget är långt ifrån billigt (P/E 159 och P/S 1) på någonting jag har svårt att se som en tydligt differentierad produkt. Rent praktiskt ser jag därför främst två alternativ för West Internationals framtid. Antingen är det en dagslända som klarar av att leverera en del terminaler men utan de marginaler som gör det lönsamt. Alternativt är de en ny marknadsaktör som kan ta plats på marknaden därför att de etablerade konkurrenterna har fokuserat på allt för avancerade/dyra helhetserbjudanden vilket West International kan utnyttja genom att erbjuda en mer begränsad produkt som passar vissa kundgrupper. I Redeyepresentationen lyfter VD fram t.ex. att Handelsbanken är en bra distributör för West då de själva erbjuder de övriga tjänster som bl.a. Babs konkurrerar med.

4 kommentarer:

 1. Hej!

  Var fick du denna siffra ifrån:
  "I praktiken innebär det att man gått från 0 terminaler installerade (2011) till 11 600 per år."?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. I VD presentationen på Redeye som jag länkat så visar han en graf.

   Radera
 2. Westint har inte levererat terminalerna i Max självbetjäning. Detta är en Ingenico terminal. Dom har däremot levererat fysiska stolpen och andra ingående komponenter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har snyggat till det för att inte använda terminal om själva självbetjäningsstationen.

   Radera