Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

lördag 15 juli 2023

Snabb skiss på Yara International

Yara International dyker upp i en hel del screeningar och det är ett företag som jag rent allmänt är imponerad av. Samtidig påverkas Yara extremt mycket av prisvolatiliteten på olika varor vilket gör det svårt att bedöma den hållbara lönsamheten. Samtidigt som  P/E för senaste 12-månaderna är 5,1 och direktavkastningen 14,2 % (alla siffror från www.borsdata.se).


Det bästa måttet jag kunnat hitta på en långsiktigt stabil lönsamhet för Yara är avkastningen på investerat kapital (ROIC) där Yara på sin kapitalmarknadsdag anger att målet är en mid cycle ROIC på över 10 %. De senaste 10 åren är det bara under 2022 som Yara kommit upp i en sådan avkastning (22 %) medan man dessförinnan legat på 1,2 - 8,8 % med ett snitt på strax under 6 %.

Samtidigt har Yara International under perioden ökat det investerade kapitalet med 5,6 % per år vilket inkluderar en kraftig minskning 2020-2021 och en kraftig ökning 2022. Skulle Yara med nuvarande kapitalnivåer hamna på ett P/E-tal på omkring 8 och en direktavkastning enligt utdelningsmålet på 6,3 %. Med en ROIC på 6 % blir det istället P/E 13,2 och en direktavkastning på 3,8 %


P/E omkring 13 är i nivå med Yara Internationals historiska P/E-tal så Yara handlas någonstans mellan rimligt och upp till 40 % rabatt.












2 kommentarer:

  1. Yara. Se där igen. Allt går runt. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Historien återupprepar sig inte, däremot rimmar den. :-).

      Radera