Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

söndag 17 juni 2018

Börselva och ytterligare ett inköpBörselvan som introducerades av Gustavs Aktieblogg inför VM 2014 (länk). Jag gillar metodiken då det skapar en enkel och återkommande jämförelsepunkt och tänkte därför även lägga upp min inför detta mästerskap.

Grafiken är baserad på Avanzas BörselvorPandora
Sett till börsvärde är Pandora överlägset störst i portföljen och har en global räckvidd vilket även är viktiga egenskaper för en målvakt. Samtidigt har Pandora ett förtroende på Loris Karius nivåer och alla misstag kommer antagligen synas extra hårt då marknaden redan är negativt inställd. Pandora har dessutom en extremt säsongsberoende lönsamhet där man ligger flera procentenheter lägre under våren vilket gör det svårt för analytiker att på förhand utvärdera om bolaget kommer att uppfylla sin helårsprognos. I kombination med en låg värdering och aggressiva återköp innebär det här att Pandora får en defensiv stadga då man ökar vinsten per aktie mer ju högre publiken buar. Med nuvarande värdering bör man kunna återköpa uppemot 7-8 % av sina aktier under 2018 samtidigt som man enligt sina prognoser ska öka omsättningen med 7-9 % i lokala valutor.

XLmedia
XLMedia är det senaste tillskottet till uppställningen. Marknadsvärdet föll som en sten efter en vinstvarning och bolaget ses som rejält skadeskjutet. Om det hela är en ”GDPR-skada” bör XLMedia vara i god form redan om några månader då problemen är temporära på grund av rädsla inom annonsbranschen vilket gör aktien till ett fynd.

Kritiker brukar även påpeka att Catena Media är en oerhört mycket starkare spelare på samma position inom affiliatemarknadsföring. Men då får man komma ihåg att även om man sätter värdet på Mediasegmentet till 0 (köper annonsvisningar hos publicister men tar betalt för klick/köp av kunder) är värderingen hälften av Catena Medias. Tillväxten är lägre hos XLMedia men bolaget har samtidigt en bättre defensiv positionering med Grahamsstarka finanser och nettokassa. Med en värdering på P/E 10 (varav 70 % av vinsten kommer från affiliates) framstår köpet som mycket prisvärt de två stora affärsområdena vuxit med över 30 % per år. En analys kommer i mån av tid och köpet gjordes i onsdags för ca 117 GBx (brittiska pence).

Byggma
Byggma har klassiska defensiva egenskaper med en stabil balansräkning och försiktig ledning. Däremot är frågan om inte nuvarande trender gör dessa defensiva egenskaper lika obsoleta som en traditionell engelsk mittback vars mål är att ha bollen så lite som möjligt under en fotbollsmatch. Byggma är i huvudsak beroende av den norska byggmarknaden och i andra hand den svenska vilket är en position få spelare vill befinna sig i just nu vilket avspeglas i den låga marknadsvärderingen.
  
Doro
Doro är global marknadsledare inom nischen seniormobiler och marknadsledare i Norden på digitala trygghetslarm vilket är den mest utvecklade marknaden i världen. Nyligen förvärvades trygghetscentralen Welbeing som är femte störst i Storbritannien där övergången från analoga trygghetslarm precis ska påbörjas (länk). Det har alltid funnits tvivlare som ifrågasätter om seniormobiler är någonting som behövs men med expansionen inom IoT innebär att Doro värderas till P/E på 10-13 på årets prognos och förväntas växa med cirka 10 % per år. Mittbackspositionen är ny för Doro som tidigare placerats som anfallare men fokus på IoT och abonnemangstjänster ligger till grund för en mer defensiv roll då Robert Puskaric tagit över från Jerome Arnaud på VD posten.

Insr
Ett försäkringsbolag bör vara säkerheten självt i en backlinje men Insr har en svajig historik och har blivit en symbol för dåliga investeringar bland småsparare. Öresund har sedan krisen seglat upp som storägare och efter en intensiv träningsregim där man sanerat finanserna, sålt den svenska verksamheten och därefter förvärvat norska branschkollegan Nemi börjar nu Mats Qviberg räkna med att se resultat (länk) samtidigt som värderingen ligger en bra bit under P/GWP 1.

Ubiquiti
Ubiquitis  är för (många) amerikanska investerare lika provocerande som stylade frisyrer och färgsprakande fotbollsskor för fotbollstraditionalister. Bolagets grundare/ägare/VD Robert Pera har en oortodox syn på affärer och en enorm ovilja mot att låta administratörer, säljare och marknadsanalytiker komma mellan utvecklingsteamen och marknaden.

Resultatet är ett bolag som aggressivt tagit marknadsandelar inom trådlös infrastruktur för internetleverantör och WiFi genom god kvalitet och extremt låga priser. Den extremt tunna organisationen med utvecklingsteam som rapporterar direkt till VD har fått många bedömare att ifrågasätta om bolaget kan stå upp mot tunga giganter som Cisco över tiden.  Ubiquitis lättfotade organisation har däremot hittills visat sig göra det svårt för konkurrenter att så emot och den genomsnittliga omsättningsökning en ligger på 20 % per år samtidigt som bolaget handlas till P/E 22e för 2018.

Judges Scientific
Judges Scientific får ses som en dynamisk tvåvägsspelare. Bolaget är specialiserat på att förvärva små företag med unika produkter inom forskning & utveckling. Konkurrensen inom segmentet är låg och ofta beroende av förvärvarens rykte då kundrelationerna mellan de uppköpta bolagen och kunderna är långvariga.  Judges kan därigenom förvärva bolag till lågt pris (3-6 ggr EBIT). I goda tider kan man expandera via både organisk tillväxt och förvärv medan man i sämre tider bör kunna betalalägre förvärvspriser vilket delvis kan kompensera för nedgången i organisk tillväxt. Kombinationen av organisk tillväxt och förvärv har historiskt genererat en genomsnittlig omsättningstillväxt på 20 % per år och justerar man för den aggressiva nedskrivningstakten på förvärvade tillgångar är P/E ca 16.

Data Respons
Data Respons var under IT-bubblan en av alla de lovande talanger som höjdes till skyarna. Som systemintegratör och utvecklare förvandlades man därefter till en lågmarginaloperatör utan några egentliga styrkor. Besvikelsen och en liten marknad gjorde länge att Data Respons perfekta positionering förbisågs men i takt med att Internet of Things blir en allt större del av bolags verksamhet har Data Respons visat sig vara perfekt positionerat. Valutamotvind döljer en hel del av vinsten just nu men en kombination av organisk tillväxt och förvärv gör Data Respons till en stabil aktör till rimlig värdering som gör sin omgivning bättre (Långsiktig Investering har den färskaste uppdateringen här).

Avensia
Avensia är ett högkvalitativt konsultbolag som satsar offensivt. 2015 valde man att göra en offensiv hårdsatsning genom att sälja övriga dotterbolag inom InXL-koncernen och satsa på e-handelsspecialisten Avensia. Utvecklingen har sedan dess varit fantastisk och under 2018 räknar man med att växa med mellan 20 och 40 % samtidigt som P/E för året beräknas till ca 18. De defensiva egenskaperna är begränsade då produktlicenser för programvara utgör under 10 % av intäkterna men på sikt finns det potential för denna offensiva ytterforward att bygga upp en mer defensiv sida (länk till analys).  

Ework
Konsultmäklaren är en riktig trotjänare i portföljen och har varit en central pådrivare i portföljen under många år som nu fått kliva ytterligare ett steg framåt. Det är svårt att bedöma hur länge ett bolag som Ework kan fortsätta växa men kantspelare som Franck Ribery och Arjen Robben visar att disciplinerade kantspringare kan hålla tempot längre än man tror. Under det första kvartalet har Ework haltat en del, särskilt på bortaplan i övriga Norden men det ska bli intressant om vi ser en återhämtning nu under sommaren. Oavsett handlar det återigen om ett bolag med god offensiv kapacitet då man ökar omsättningen med över 20 % per år samtidigt som P/E ligger omkring 20, det är nog däremot få som vill hålla Ework som en defensiv bastion vid en eventuell lågkonjunktur.

Axkid
Axkid var egentligen inte ens lovande när man gjorde sin entré på börsen. Ett extremt litet bolag vars affärsidé är att konkurrera med etablerade giganter inom den mogna marknaden för bilbarnstolar möttes med välförtjänt skepsis då man inte alls nådde upp till sina egna mål. Axkid är fortfarande ett litet bolag men det är tydligt att man gör någonting väldigt rätt då man tagit några rejäla prestigematcher och bland annat rekommenderas av Toyota.  EV/EBIT är aptitliga 12,2 men Axkid satsar stenhårt på fortsatt tillväxt och återinvesterar hela kassaflödet i fortsatt tillväxt. Det är osäkert om man kan matcha den fantasiska form man uppvisade förra hösten men det här är ett bolag som styrs av erfarna experter inom sin nisch och har byggt upp en verksamhet som i dagsläget växer fortare än det egna målet på 30 % per år.

Jämför vi med tidigare år är det även ganska intressant att se hur portföljsammansättningen utvecklats över tiden. Jämför man med tidigare år har det aldrig funnits så många bolag med en värdering över P/E 20 men tillväxttakten på portföljbolagen är samtidigt väldigt mycket högre. Grunden till min investeringsfilosofi är fortfarande densamma som när jag startade bloggen (länk) men tack vare andra bloggar, Twitter och mer erfarenhet har det blivit lättare att snabbt hitta bolag vilket även gör att investeringscasen är tydligare vilket jag även tycker avspeglas i motiveringarna av årets börselva.

2014

 
2016


2018

11 kommentarer:

 1. Påminner lite om Östersund under Graham Potter. Spelar som varit formsvaga, osynliga eller utskällda kan förhoppningsvis gå en ny vår tillmötes. Tänker på Pandora, Insr och Axkids.

  En fundering är att du har mycket IT, Norge och UK. Är det en risk? Kan hela laget bli formsvagt om UK åker i backen och kan Data Respons, Atea och eWork bli skadade av en och samma tackling? Nja, IT är helt rätt tror jag i och för sig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beroendet av Storbritannien är mindre än man kan tro. XLMedia är noterat i UK men har sina intäkter i andra länder och är Israeliskt men med säte på Jersey. Judges Scientific har sin verksamhet i UK men är väldigt exportorienterat och säljer varor där jag har svårt att tro eventuella tullar skulle slå hårt (det är en risk men jag tro F&U-utrustning knappast är något man medvetet vill stoppa). För Doro hoppas jag att UK ska bli en stor marknad och lyckas man med det bör det onekligen bli en risk med ett 1:1 förhållande då både intäkter och löpande utgifter blir i pund.

   IT-bolagen oroar mig helt klart men av lite olika skäl. 5G kommer att driva utvecklingen av IoT vilket bör gynna Data Respons enormt och även bidra till fortsatt god konjunktur för konsultmarknaden Eworks. Däremot kan det slå mot både Ubiquiti (5 G kan åtminstone delvis ersätta deras trådlösa bredband som är halva omsättningen) medan det är svårt att sia om hur det påverkar Ework.

   Ework mår bäst på en marknad med många korta affärer där man använder standardlösningar som gör konsulterna utbytbara. När konsultbolag blir mer av strategiska partners (t.ex. Avensia och Data Respons) innebär det att Eworks effektiva marknad minskar även om marknaden för konsulter ökar.

   Så mycket av portföljen är en satsning på tillväxt inom IT men samtidigt tror jag att den allmänna digitaliseringen innebär att IT bör ses som n väldigt splittrad marknad med stort beroende av vilka kundgrupper man är exponerad mot.

   Radera
 2. Haha kul men vafan, det där är väl inget världsklass ;). Var är stjärnorna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klubbar som Chelsea, PSG och Manchester City är en kostnad för sina ägare, inte en intäktskälla.

   Radera
 3. Fin upsättning och ännu bättre motivering. Saknar vitec som en av spelarna kanske men å andra sidan är den svår att ta sig in i på en lönsam nivå sista 5 åren. Pandora börjar få skaplig vikt även här kan tilläggas. Gods speed. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade rätt men fel om Vitec, sålde i mars 2015 då jag korrekt förutsåg problemen på mäklarsidan men undervärderade deras förmåga att kompensera för det (http://aktieingenjoren.blogspot.com/2015/03/salt-vitec.html). Uppgången är 150 % sedan dess och jag hade nog kunnat plocka hem en 100 % uppgång innan den började bli läskigt dyr på rent siffermässig basis.

   Pandora är jag inne på att öka i just nu.

   Radera
 4. Din setup var inspirerande :) ! Tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inspirerande är ungefär vad jag siktar på. Antingen inspirera till egen analys eller kritik av min egen :-)

   Radera
 5. DORO ser ut att vara en riktig all-round investering! Har genom åren agerat både anfallare, målvakt, såväl som back? Imponerande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, däremot bytte producenten riktning på plan mellan 2014 (Avanza gjorde den då) och 2016.

   Så formationerna som spelats är 4-5-1 (Doro på topp med hög tillväxt)
   4-4-2 (Doro forward)
   4-3-3 (Doro som mittback då man växer långsammare men har återkommande intäkter via Doro Care).

   Radera
 6. Aha, dom bytte planhalva i pausen... det borde jag förstått :)

  SvaraRadera