Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

söndag 31 december 2017

Portföljrapport 2017

Börsåret 2017 har för mig handlat om att rensa ut surdegar, ta en rejäl smäll för gamla synder och i övrigt hålla en ganska dämpad profil. Mitt mål när jag startade bloggen 2012 var att ta mitt investerande mer seriöst och utvärdera mitt arbete efter 5 år för att se om aktier är någonting jag bör hålla på med. ”Tyvärr” har vi inte haft någon rejäl finanskris och det är som Buffet säger inte förrän vid ebb som vi kan se vilka som simmat nakna. Därför tänker jag skjuta på den här utvärderingen 1-2 år och fortsätta som i dagsläget fram till dess.Utifrån mina mål har 2017 varit ett helt okej år i absoluta tal och även relativt de jämförelseindex (SIXPRX och Didner & Gerge småbolagsfond) som jag försöker hålla jämna steg med.

År
Aktieingenjören
SIXPRX
Avanza Zero
Didner & Gerge småbolag
2013
34,82 %
28,1 %
24,45 %
41,87 %
2014
13,10 %
15,9 %
13,92 %
18,46 %
2015
20,09 %
10,62 %
2,21 %
29,94 %
2016
-7,8 %
9,53 %
9,32 %
14,03 %
2017
9,45 %
9,47 %
7,61 %
9,9 %

Årets transaktioner

Som vanligt börjar jag med att gå igenom årets beslut och därefter ta ett helhetsgrepp för att utvärdera hur jag kan förbättra min investeringsmetodik.

Noteringsspekulationer

Precis som tidigare år har jag ägnat mig åt en del noteringsspekulationer. Jämfört med tidigare år har avkastningen varit svagare i år vilket beror på att jag var lite väl villig att investera i småbolag under hösten (Infracom och 24Seven Office hamnar på nästa års redovisning).

FlexQube
4,76%
MAG Interactive
-1,8%
SSM Holding
-1,3%
Amhult2
10,8%

Jämfört med föregående år har jag alltså inte fångat upp en ända pärla som jag sålt för tidigt och avkastningen för 2017 lär hamna kring 0 %. Jag kommer att fortsätta hålla koll på finbörsen men på de mindre börslistorna kommer jag att släppa bevakningen om inte Börsveckan skriver någonting övertygande.

Köp

Under 2017 investerade jag i två nya bolag, Pandora och Ubiquiti Networks. Pandora är en av världens största smyckestillverkare och är ledande inom fast fashion för smycken. Precis som Hennes & Mauritz finns det ett utbrett misstroende mot Pandoras förmåga att hantera detaljhandelskrisen i västvärlden. Till skillnad från H&M lyckas Pandora däremot både växa med lönsamhet (~13 % i år) och handlas dessutom till en värdering som kan rättfärdigas med en låg tillväxttakt (P/E 12,8 och 5,3 % direktavkastning). I menyn till höger finns en länk till alla inlägg om Pandora (direktlänk) och Jesper på Henriksons aktieblogg har skrivit en bra uppdatering i mellandagarna (länk).

Ubiquiti Networks är ett amerikanskt bolag som tillverkar utrustning för trådlösa nätverk och internetuppkopplingar i glesbygd. Bolaget är extremt ingenjörsorienterat och det har varit en rejäl oro kring bolaget under hösten baserat på en analys från en amerikansk blankningsspecialist. Det var ganska mycket att gå igenom kring anklagelserna men eftersom min investering i Ubiquiti baserades på en hel del Lynchande var det för mig ganska enkelt att konstatera att anklagelserna var orimliga vilket innebar att jag kunde fylla på min position . Även mina Ubiquiti-inlägg finns sammanställda till höger (direktlänk).

Första inköp
Bolag
Avkastning
Utv till årsskiftet
2017-06-13
Pandora
7,9%
5,2%
2017-04-18
Ubiquiti Networks
41%
45,5%

Försäljningar

Under våren rensade jag ut två av mina ”stora och trygga” bolag som en del i renodlingen av min portfölj. Sainsbury har därefter fortsatt nedåt medan Millicom haft en trevligare utveckling även om Ubiquiti har varit en bättre investering. Under hösten gjorde jag även en mindre omallokering då jag sålde 14 % av mitt innehav i Atea.

Utöver dessa tre försäljningar fick RenoNorden historien sitt slut med att jag sålde mina aktier och räddade cirka 25 % av det investerade kapitalet. Hela investeringen var ett episkt fiasko och jag tycker att min serie av inlägg om RenoNorden (direktlänk) är en extremt bra beskrivning av hur man som investerare kan göra bort sig med stress och övertro till experter/bolagsledningar.

Köpdatum
Transaktionsdatum
Bolag
Avkastning
Utv till årsskiftet
14-09-17
17-02-02
Sainsbury
0,06%
-7,4%
13-01-30
17-04-18
Millicom
-6,70%
15,7%
16-08-04
17-05-09
RenoNorden
-213%
-100,0%
14-02-05
17-09-25
Atea (14 %)
104%
10,5%

Sammanfattning & planering inför framtiden


Givet det gigantiska fiaskot med RenoNorden är jag ganska nöjd med att få en positiv avkastning på 9,5 % under året. Däremot har jag inte lyckats leva upp till mina föresatser om mer systematiskt investeringsarbete som var målet inför 2017 (länk). Men givet ett extremt intensivt år med föräldraledighet och disputation är jag  nöjd med 2017 som ett mellanår. Även 2018 kommer att vara ett ganska lugnt år investeringsmässigt för mig och ärligt talat tänker jag allt mer på nästa konjunkturcykel. 

Ser vi till min utveckling som investerare har det återkommande misstaget varit att jag har sålt lönsamma tillväxtbolag för tidigt (ex. CellaVision, G5 Entertainment och Boule Diagnostics). Bolagen har fått lämna portföljen efter svaga kvartal eller då värderingen gått från låg till rimlig och jag därigenom har missat en stor del av uppvärderingen. Att hantera den typen av situationer gör mig kluven då det alltid är svårt att veta när marknaden viker sig för fundamenta. Det här är särskilt svårt när en uppgång pågått under en längre tid och folk dras med i en allmän hausse utan förmåga att göra en egen analys.

Under 2017 har vi haft en riktigt Dunning-Krügerbörs där det varit lönsammare att vara trendkänslig än att vara påläst. Det är lätt att dra fel lärdomar under såna perioder och intala sig själv att man besitter förmågor man egentligen saknar. Därför ser jag nästan lite fram emot hårdare tider då optimismen avstår och jag bättre kan utvärdera vilka investeringar som byggt på solida fundamenta snarare än tajmande av uppvärderingar.

Portföljen just nu:


7 kommentarer:

 1. Väl skrivet och håller helt med dig om att man ska avvakta sin utvärdering tills ett bra tag efter en krasch för att få den totala bilden. Finns många som i flera år omedvetet har tagit en för hög risk och riskerar att bränna sig om/när en kraftig korrigering kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, i nästa börscykel kommer jag troligen att vara lite mer risktagande med avseende på att behålla aktier som drar iväg väldigt mycket. Det är hopplöst klurigt med säljandet och med aktier som Doro och Byggma hade jag kunnat tjäna en hel del på att sälja vid rätt tillfälle. Rent statistiskt har jag hittills missat mer avkastning genom att sälja för tidigt än för sent. Däremot måste sånt här räknas över en hel börscykel så jag tänker inte ändra min strategi särskilt abrupt just nu genom att t.ex. köpa högt värderade högriskbolag.

   Radera
  2. Jag har lyckats hitta ett par riktiga mega vinnare under denna börscykeln som jag även ha rejält stora positioner i. Tänker då främst på Fortnox som jag köpte på 2 kr och sålde på mellan 12-13 samt Hansa Medical som jag köpte på 23 kr och sålde mellan 100-120 kr. Svårt att dra lärdom av få fall men tror dock att det går att göra här och jag ska försöka hålla kvar i vinnare. Eller i vartfall inte sälja ut allt som jag gjort tidigare. Alltså se det mindre svart eller vit utan kanske endast minska ner i de fall jag tycker att en aktie som jag har är för dyr.

   Gott nytt år!

   Radera
 2. Kloka tankar! Jag tycker att du gör ett gediget jobb men verkligen haft en del stolpe ut. Instämmer i att du får avvakta med utvärderingen.

  En tanke om portföljen inför 2018. Finns det någon risk för samvariation i Data Respons, Atea och eWork? Och bedömer du storbolag och mindre bolag annorlunda på något sätt (t.ex. mer contrarian-case för större bolag som Pandora?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just samvariationen mellan Data Respons, Atea, Ework samt i viss mån även Byggma/Ubiquiti är det som oroar mig mest just nu. Alla bolagen är beroende av fortsatt ekonomisk utveckling och investeringar. Rent teoretiskt borde Atea vara mer resistent då man säljer IT-utrustning snarare än tjänster men mitt intryck är att om man förlänger användningstiden på företagsdatorer med ett år kommer teknikskulden inte leda till att motsvarande inköp görs nästa år. Med Ateas låga marginaler innebär det att man kan åka på en rejäl smäll vid en nedgång.

   Radera
 3. Har har din årliga genomsnittliga utveckling varit historiskt?

  Intressant blogg!

  SvaraRadera