Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

fredag 21 juli 2017

Väldigt kort om Data Respons, Atea, Ework och Judges Scientifics kvartalsrapporter

Data Respons levererade en bra rapport som indikerar att min tidigare förutsägelse om en vinst på ca 75 MNOK fortfarande är rimlig (länk) vilket är en ökning på 69 % jämfört med 2016. Orderingången ökade samtidigt med 13 % vilket innebär att man fortsätter växa samtidigt som P/E-talet är cirka 13.

Atea levererade en rapport där en kraftig nedgång i Danmark kompenserades av ökande marginaler på övriga marknader. Nedgången i Danmark visar på hur snabbt Ateas lönsamhet kan falla då marginalerna är låga men man har även kapacitet att skala ned verksamheten för att återställa lönsamheten ganska fort. Atea handlas omkring P/E 20 men det underliggande kassaflödet är starkt vilket innebär en fortsatt hög utdelning. Om man dessutom fortsätter med sin tillväxt kombinerat med den senaste tidens lönsamhetsökningar börjar Atea påminna en del om Warren Buffets investering i See's Candy som 40 % 20 år skrev om för väldigt många år sedan (länk).

Ework ser ut att bibehålla sin tillväxtkontakt på 20-25 % men tyvärr fortsätter "övriga externa kostnader" och personalkostnader att öka vilket innebär att hävstången i verksamheten inte kickar in som vi skulle önska. Frågan är hur mycket av detta som är av övergående natur kopplad till tillväxten och digitalisering av verksamheten eller om man helt enkelt får en allt högre teknisk/administrativ overhead vilket pressar marginalerna.

Judges Scientific är ett investmentkonglomerat med 16 dotterbolag verksamma inom extremt specialiserade nischer med fokus på forskning, utbildning och utveckling. Investeringen plockade jag upp ifrån Finansnovis i Värdepappret (länk till min analys) och efter ett småtrist år ser det nu ut att lossna för bolaget vars specialitet är att återinvestera kassaflödet i bolag värderade till 4-6 gånger EBIT men i år även ser ut att visa tvåsiffrig organisk tillväxt. Under det första halvåret är orderingången 28,1 % högre än tidigare men totalt för året lär tillväxten bli lägre då många beställningar förskjutits till det andra halvåret under perioden 2014-2016 vilket inte verkar vara fallet i år..

3 kommentarer:

 1. Hej
  Jag har äger Data Respons,sålde ATEA för ett tag sedan.. och tycker att riskerna är större än i en jätte som ATEA. Men tror på drivet som finns i Data Respons och att på något är det nog en väldigt bra värdeinvestering. ATEA hade jag i min utdelningsportfölj fick utgå pga jag ville ha en större del i Investor vid det tillfälle. Tack för ditt utlägg kring för mig intressanta aktier. Mvh E-K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du uppskattar det.


   På kort sikt tycker jag också att Atea är det mest riskfyllda bolaget eftersom de har låga marginaler och är beroende av andra bolags investeringar. Det innebär att i en finanskris kommer de att ta rejält med stryk då bolag minskar ned sina investeringar medan Atea sitter med personalkostnader o.s.v. Efter ett tag kan Atea däremot anpassa organisationen till ny efterfrågan och kunderna måste även förr eller senare uppdatera sin hårdvara även vid kriser.

   Data Respons arbetar på längre kontrakt och inom ett strategiskt viktigt område för många företag. En nedgång lär därför vara långsammare men till skillnad från Atea har man inte samma fördel att företag för eller senare måste köpa deras produkter för att hantera den underhållsskuld som uppkommer om investeringarna är för låga.

   Ser man till utdelning och värdering verkar båda bolagen kunna växa med omkring 10 % per år där jag ser Data Respons tillväxt som säkrare medan Atea har fördelen att de har börjat räkna hem marginalförbättringar. Data Respons har ett P/E på omkring 13 och Atea har ett P/FCF i samma område även om P/E är högre p.g.a avskrivningar. Sammantaget har det här inneburit att jag äger båda även om jag är lite orolig för konjunkturnedgångar för båda bolagen.

   Radera
  2. Tack du gav mig bättre insikt!

   Radera