Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

söndag 31 juli 2016

Smakprov från Gaius Marius - Romarrikets Donald Trump

Jag läser sällan romaner med historiskt tema eftersom de oftast bara består av en tunn fernissa av historia där karaktärerna ändå i grund och botten drivs av moderna västerländska värderingar. Cristofer "Sofokles" Andersson på bloggen Fermentum vitae har däremot haft andra ambitioner då han skildrar en tid då ett liv utan heder och rykte sågs som värre än döden.


Flera andra aktiebloggar har även skrivit om Sofokles projekt för att crowdfunda boken med kickstarter (du kan stödja projektet här). Men jag tyckte det kunde vara lämpligt att även presentera ett smakprov från boken och fick Cristofers tillstånd att publicera följande utdrag från prologen.

Skulle detta bli hans sista natt? Var det här hans liv skulle ändas, en stormig natt i detta öde landskap. Om det var gudarnas vilja accepterade han det. Dock var han fast besluten att ta med sig så många som möjligt av fienden på sin färd till Pluto, en fiende som var i full gång med att förbereda en attack mot hans castrum. 
Han sneglade över sin vänstra axel och såg sina legionärer vara i full färd med att befästa valla och portae i den mån de kunde med de fåtal medel som fanns att tillgå. De var alla väl medvetna om situationens allvar och visste med sig att de på förhand var dömda. Omringade och utan förnödenheter var det bara en tidsfråga innan fästningen skulle falla och de skulle alla antingen stupa eller bli tillfångatagna. Om det sistnämnda inträffade var sannolikheten stor att de skulle utsättas för en grym tortyr för att sedan, om deras utmärglade kroppar och sinne överlevde prövningen, säljas som slavar i någon avlägsen gruva. Ett öde värre än det som med största sannolikhet väntade på slagfältet - döden. 
Aulius var fast besluten att alternativ nummer två var uteslutet. Hellre skulle han ta sitt liv än låta sin lekamen utstå de hemskheter som figurerade i hans sinne. Att vara slav var ett öde värre än döden och han var säker på att många i hans decimerade styrka delade denna övertygelse. 

För den som vill läsa mer har Cristofer nu valt att publicera baksidetexten, ordlistan och hela prologen i sin helhet här.

Personligen tycker jag dessutom att boken är särskilt intressant eftersom Gaius Marius är en karaktär vars karriär man kan dra paralleller till även i dagens samhälle. Cristofer har valt den smickrande titeln "Roms tredje grundare"för att beskriva sin huvudperson. Men under sin levnad var Gaius Marius en fruktad person som byggde upp ett enormt inflytande i Romarriket omkring år 100 f.Kr. När Gaius Marius började sin karriär led republiken av enorma problem då Roms styrande patricier lade mer kraft på att bekämpa varandra än att tjäna staten som makthavare. Genom att distansera sig från dessa människor och hetsa mot dem kunde Gaius Marius bygga upp sin maktposition där han kanaliserade folkets ilska mot en korrumperad och inkompetent överklass.

Men genom att ge sig själv makt nog att kontrollera Roms utveckling la han även grunden till de inbördeskrig som därefter kom att plåga Rom under de följande hundra åren. Innan Gaius Marius kunde en framgångsrik fältherre eller konsul alltid räkna med att avundsjuka senatorer skulle begränsa hans inflytande eller ta tillbaka kontrollen över hans armé när tillfälle gavs. För att undvika detta öde och öka tillgången på soldater reformerade Gaius Marius den Romerska armén till det legionärsbaserade system som vi identifierar med Romarriket. Denna krigsmaskin kom att bli en av historiens mest framgångsrika men var även en långsiktigt katastrof för Romarriket då soldaterna i en legion var mer lojala mot dess befälhavare än mot staten.

12 kommentarer:

 1. Fråga: Du tar upp Donald Trump. Är det i positiva ordalag? Paralleller till dagens samhälle. Vad menas med det?

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar upp Trump i medvetet tvetydiga ordalag. Människor skildras i populärlitteraturen och att kontrastera epitetet "Roms tredje grundare" med "Romarrikets Donald Trump skapar en kontrast i syfte att få människor att undra vem Gaius Marius är och varför någon skrivit en bok om honom.

   Gällande paralleller till dagens samhälle tycker jag att de sista meningarna i paragrafen där det nämns påminner en hel del om hur t.ex. Moderaterna försökt tvinga regeringen att ta dumma beslut med stöd av vänsterpartiet i syfte att öka sina egna chanser till makten i valet 2018.

   Radera
 2. Hur agerar du kring den stora nedgången i Judges?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag utlöste påfyllningen som planerat. Sen inträffade Brexit också men jag är fullinvesterad och väntar nu på H1 rapporten.

   Radera
 3. Tack för svar!

  By the way. Judges kostar väl runt 13 pund nu. Du började väl köpa runt 19 pund. Vad har Brexit med saken att göra? Verkar som de flesta glömt denna omröstning. Jobba vidare.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brexit skapade temporärt ett ännu bättre köpläge. Hade varit kul att göra påfyllningen ytterligare 8% billigare.

   Radera
  2. Hur har du gjort med Novo Nordisk och H&M förresten? Tidigare vill jag minnas att du var ganska kategorisk om att sälja aktier som går ned. Hur gjorde du där under våren?

   Radera
 4. @Aktieingenjören

  Mitt Gav i Novo är så lågt att aktien ligger tryggt i portföljen. När det gäller HM rådde jag visst Kenny att köpa minns inte kursen men var visst runt 300kr. Jag hade räknat med en utdelningshöjning till 10kr. Det skedde inte och som jag skrev sålde jag. Jag hade fel. Det har jag ofta.

  Som jag ser det är detta att lära sig ta förluster oerhört viktigt, om man skall lyckas med aktiehandel.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag tycker om att försöka få ett grepp av hur olika personer tänker och vilka kriterier de tycker är viktiga vid en investering (eller efter en investering i detta fall). Med kommentatorer är det svårare eftersom det är en mer responsiv roll att kommentera än att skriva. Jag tror t.ex. aldrig att en bloggare skulle kunna förvåna mig lika mycket som när du köpte Boston Pizza, inte därför att jag har en specifik åsikt om bolaget utan helt enkelt eftersom jag inte har en helhetsbild av vad du söker i dina bolag.

   Radera
 5. Hej Sir/fru,
  Jag är herr konusi de France JIONE jag letar efter lån av pengar för flera månader jag har varit 6 gånger offer för bedrägeri med dem har till långivare som har mig rune Jansson gjorde ett försök av självmord på grund av dem. Eftersom jag hade skulder och räkningar att betala. Jag trodde det var över för mig n har känsla av levande. Men lyckligtvis jag har sett rekommendationer görs av många människor på Ms. Mariana DAUBINE, som jag kontaktade honom för mitt lån betala mina skulder och mitt projekt. C är med Fru Mariana DAUBINE än livet, mitt leende igen. Det är en enkel och mycket förståelse hjärta Lady. Akta dig du från långivare i Afrika eftersom det finns verkligen personliga långivare här i Frankrike om du behöver finansiering. lån av pengar eller någon it-projekt har inse, denna dam kommer hjälpa dig en inse och stödja er ekonomiskt
  Kontakter: marianadaubine@gmail.com

  SvaraRadera
 6. Kära Herr / Fru  Gott nytt år! Bästa hälsningar för dig och din familj.  Jag är glad att ge dig information om hur du kan få lån utan förseningar, jag skulle vilja presentera vårt företag och produkter till dig, hoppas att vi kan etablera affärsrelationer i framtiden.

  Vi har specialiserat oss på Lånförsäkring för mer än 16 år, vi har avancerad utrustning hemma och utomlands. Det kan vara klart att ELITE FINANCE COMPANY ger lån med lågaste instans på 2% till låntagare, välkommen att kontakta oss, email: ELITEFINANCE2000 @ GMAIL.COM, ELITE_FINANCE@OUTLOOK.COM, Telefonnummer: +16328584522 Om du är intresserad, vänligen meddela mig så att jag kan ge dig mer detaljerad information. Jag är glad att tjäna dig.

  Vänliga hälsningar,

  James Elite

  SvaraRadera
 7. Lånet erbjuder förtroende och allvar. Jag är en naturlig person som erbjuder lån mellan individer och företag, för all annan information, kontakta oss på: elenanino0007@gmail.com

  SvaraRadera