Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

onsdag 2 mars 2016

Utdelningsportföljen, Avanzabloggarna, Börsveckan och kanske en läsarportfölj?

Utdelningsinvesteringar verkar vara vinterns stora trend och Avanza har hakat på genom att fråga sina favoritbloggare om vilken utdelningsaktie de skulle rekommendera sina läsare (länk). Jag undviker att ge råd men passande nog genomförde jag precis en analys av NGS Group och Dedicare som båda två kvalificerar sig som utdelningsaktier enligt Börsveckans definition för utdelningsportföljen (minst 4 % direktavkastning) men tyckte att NGS direktavkastning var lite väl låg för att kallas en utdelningsinvestering. Personligen är jag lite skeptisk till konceptet utdelningsinvesteringar och tycker att fokus bör ligga på den långsiktiga avkastningen snarare än att optimera den på kort sikt (vill jag ha pengar nästa år hör de hemma på bankkontot). Men en hög direktavkastning korrelerar ofta med prisvärda bolag så det är helt klart relevant att titta på högavkastande bolag.


Förutom Avanzabloggarna publicerar Börsveckan en utdelningsportfölj varje år och jag är säker på att bloggens läsare också skulle kunna ställa upp med en intressant portfölj. Därför har jag satt samman ett Google-dokument (länk) med Avanzabloggarnas och Börsveckans senaste utdelningstips samt en utdelningsportföljs baserad på läsarnas tips. Börsveckan balanserar om sin utdelningsportfölj under året och vi vet inte vilken tidsram som gäller för bloggarnas tips så det blir ingen bra tävling, men det är alltid intressant att se hur olika portföljsammansättningar utvecklar sig jämfört med index.

Avanzabloggarnas portfölj

Svenska aktier dominerar i portföljen men bara två bloggare valde samma aktie och Castellum får därför dubbel vikt i indexet. I mitt blogginlägg på temat kommenterade jag att jag tyckte att en direktavkastning under 5 % är lite lågt om man ska kalla det utdelningsportfölj och eftersom jag föredrog NGS Group framför Dedicare (9,2 % direktavkastning i år) tipsade jag därför utdelningssugna läsare om att de borde läsa på om eWork och Atea vilka därför också får en plats i jämförelseportföljen. 

Avanzabloggarna
Bolag
Pris
Direktavkastning
Petrusko
Castellum
131,9
3,71%
Spartacus
Beijer Alma
209,5
4,53%
Gustav
NortWest Healthcare
9,16
8,74%
Aktieingenjören
NGS
158
3,96%
Trygg Framtid
Castellum
131,9
3,71%
Snåljåpen
Betsson
124,4
3,20%
Stefan Thelenius
Boston Pizza Royalties
18,62
7,41%
Finansmamman
Investor
289,5
3,45%
Aktieingenjören
eWork
71
4,58%
Aktieingenjören
Atea
75,75
8,58%
Snitt
5,19%

Börsveckans portfölj

Börsveckan har en fantastisk historik med sina utdelningsportföljer även om de brukar få vissa fördelar av att omallokera pengarna under året. Lite intressant är att Börsveckan föredrar Dedicare framför NGS och att den genomsnittliga direktavkastningen räknat på gårdagens kurs är exakt densamma som för Avanzabloggarna trots att endast två av bolagen finns i båda portföljerna.


Bolag
Pris
Direktavkastning
Börsveckan
Nobina
35,5
7,04%
Börsveckan
Bilia
172
4,36%
Börsveckan
Skanska
185,1
4,05%
Börsveckan
Beijer Alma
209,5
4,53%
Börsveckan
MQ
43
4,07%
Börsveckan
Tele2
72,55
7,37%
Börsveckan
Haldex
64,25
3,11%
Börsveckan
DGC One
123,75
4,04%
Börsveckan
Modern Times Group
237,5
4,84%
Börsveckan
eWork
71
4,58%
Börsveckan
Dedicare
44,3
9,03%
Snitt
5,19%


Läsarportföljen

En fördel med att blogga är att jag får en hel del idéer från insatta läsare och därför känns det självklart att fråga om lite tips även från läsarna även i den här frågan och sammanställa en tredje tabell. Jag tänkte ta ett bolag från varje läsarkommentar (det förstnämnda eller tydligt rekommenderade) och lägga in det i en tredje portfölj som vi utvärderar nästa år tillsammans med Avanzabloggarna och Börsveckanportföljerna.

Portföljerna finns tillgängliga i Google docs med följande länk: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Z7ngKiya8262jKw72ujWtxJCKfHxbHtbb2ZTQPmzRF8/edit?usp=sharing

18 kommentarer:

  1. Vilken kul idé! Ska bli spännande att följa :-)

    Antar att du använder Google spreadsheet så att du får allt automatiserat med kurser etc, om inte så kan jag hjälpa till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, fanns en länk i den löpande texten men jag lägger in en i botten av inlägget också.

      Radera
  2. Jättekul! Hade dock varit lättare för någon vecka sedan, nu har alla kurser stuckit 10-15% från mina inköpskurser. WPC (REIT) ligger relativt nära fortfarande beroende på osäkerheten kring om och hur bolaget skall styckas. Löser dem det på ett bra sätt så kommer kursen att rusa. Inom norden är jag sugen på Tikkurila (var nere och vände under mitt inköpspris för någon dag sedan men jag väntar på ny allmän sättning innan jag köper) och SEB (samma där, har ingen brådska att handla banker i år även om jag nästan säkert kommer göra det)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag trodde att börsen skulle gå ned mer och är lite förvånad att den gick ned till en "normalvärdering" men aldrig föll ned till riktigt billiga nivåer. Är det alltså W.P. Carey Inc. REIT med tickern NYSE:WPC jag ska lägga till?

      Radera
    2. Ja jag med men jag tror det vänder ner igen och att vi inte sett botten. Precis det var den jag menade hade dock som sagt varit bättre för facit om jag fått lägga in den när kursen var nere och vände under 53 dollares. Fint bolag men precis som alla andra är jag osäker på om styckning är en jättebra ide för värderingen. Själva poängen har ju hittills varit deras diversifiering USA/EU. Jaja den som lever får se

      Radera
    3. Hade väldigt svårt att välja mellan den och NYSE:MBT.. Stabilt bolag jag ägt sedan förra året i instabilt land. Instabilt kurspris men med stora kassaflöden och nära 10% utd. Inte hittat någonting som tyder på att de skulle gå dåligt de närmsta åren och kommer öka om de närmar sig 6 dollar igen.

      Radera
  3. Kul med listor och att det sedan blir en uppföljning!

    När jag läste detta inlägg fick jag en idé till en ny lista med tanke på det du skriver om att alla vill ha utdelningsportföljer. Ofta pratar man om enskilda aktier och deras utdelning men vem har bästa portföljen?
    Alla vi som är nya på detta läser om dem som har varit igång länge och fått till en bra pengamaskin som genererar mer eller mindre stora summer till portföljen. Det som får stora summor kan vi bara gratulera att de började i tid medans vi andra får kämpa vidare och jobba oss uppåt. Jag tänkte nu försöka få till en lista som som oberoende av portföljens storlek kan visa och rangordna allas våra utdelningsportföljer.
    Kan detta vara något?
    http://minekonomiskaframtid.blogspot.se/2016/03/topplista-utdelningsportfoljer.html

    SvaraRadera
  4. Intressant, ser ut som du borde lägga till ÄMT nilörngruppen i avanzaportföljen också :)

    Själv lobbar jag väl för Main Street Capital (NYSE:MAIN) så får vi väl se hur det ser ut om ett år :)

    SvaraRadera
  5. Inveteringside tjek min fond på www.wikifolio.com søg på Lex Invest Global. Hører gerne forslag og kommentarer

    SvaraRadera
  6. 1. Bilia
    2. Handelsbanken
    3. IAR Systems
    4. Investor
    5. Clas olsson

    Det blir mitt bidrag. En blanding mellan stort och smått, teknik och basvaror, konsumtion och export.

    /CC

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara en per person!

      Men jag kan norpa IAR.

      /peter

      Radera
    2. Jag har fått nöja mig med mobilen ett tag nu. Men uppdaterar listan ikväll så vill någon mer läsare lägga till ett bolag så finns det tid.

      Radera
  7. Eftersom börsen är stängd i helgen kan jag uppdatera fram till måndag. Men nu är listan uppdaterad.

    GustavR W.P Carey INC REIT
    Ruter Main Street Capital
    G. Tele2
    Truck Biotage
    Sussie Ratos
    CC Bilia
    peter IAR
    Gunilla Ratos

    SvaraRadera