Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

fredag 22 november 2013

Medel P/E för börsen just nu är ca 15,3


Det här inlägget blir extremt kort men det är siffror jag sökt länge.

Dagens P/E tal för börsen som helhet är 15,3 enligt Dagens Industri (onsdag) och vid nyår var P/E talet 12,9. Vilket innebär en värderingsökning med 18,6 % som bör ställas i proportion till årets börsutveckling som ligger på  ca +18 % för OMX30 och OMX Stockholm PI.

Snitt P/E för börsen under de senaste 10 åren har enligt artikeln varit 12,9 men den värderingsnivån har egentligen endast hållits under perioden 2003-2006. Eftersom P/E-tal släpar efter var P/E talen under finanskrisen extremt låga (under 10) för att under 2009 istället hamna extremt högt (P/E 20). Under 2010-1012 har det varit en aning stabilare med P/E tal omkring 12 och vi har nu rört oss till värderingsnivåer som ligger utanför normalnivåerna för båda de ”stabila” nivåerna.

Jag vet inte riktigt hur jag ska ställa mig till dessa siffror. Dels eftersom Dagens Industri inte specificerade om siffrorna var TTM (12 månader rullande som uppdateras kvartalsvis vilket jag i dagsläget antar) . Men även eftersom vi sett en kraftig kreditexpansion i världen vilket tillsammans med låga räntor innebär att det finns mer kapital för att köpa aktier för än tidigare. Så jag kan förstå om vi hamnar på en nivå där aktiepriserna pressas upp av investerare som har svårt att få avkastning på sitt kapital.

Vissa kvalitetsbolag som Beijer Alma (TTM P/E på 18 med en delvis väderdriven lönsamhet från chassifjädersegmentet) känns däremot definitivt väldigt högt värderade i dagsläget.

9 kommentarer:

  1. Intressant, har även jag varit nyfiken på liknande siffror. Du vet ingenting om hur snittmarginalerna ser ut (TTM) jämfört med historiskt? Jag upplever det - efter att ha tittat på en extremt liten del av börsbolagen - att marginalerna ofta historiskt sett är höga. Gäller det rent generellt blir P/E-talet lite dopat trots att det inte syns vid en snabb anblick.

    SvaraRadera
    Svar
    1. så är det åtminstone i USA, vinstmarginalerna är rekordhöga

      Radera
    2. Artikeltips
      http://www.economist.com/news/finance-and-economics/21588901-american-corporate-profits-seem-have-defied-gravity-margin-error

      Radera
    3. Jag håller med er två och tack för artikeln.

      Radera
  2. Intressant, vore kul om man kunde se börsens genomsnitts P/E på nasdaqs hemsida eller något sånt, det har jag velat ha länge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Börsdata.se borde kunna erbjuda den statistiken om användarna visar tillräckligt intresse.

      Radera
  3. Rent generellt är det svårt att hitta siffror och statistik från OMXS jämfört med all information om t.ex. Dow Jones.
    Gissar att det inte finns tillräckligt många fristående analytiker som gör dessa analyser för OMXS.
    (De seriösa finansanalytiker som finns behåller nog sina egna värden för sig själva eller för sina kunder.)

    NASDAQ/OMX har inget intresse av att ge ut för mycket info, det skulle antagligen inte se så bra ut i jämförelse med andra börser.(Det finns mycket skräp på småbörserna...)

    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om jag vill kalla analytiker som får betalt för "seriösa". I dagsläget känns det som alla vill sälja något som får mig att förlora pengar.

      Radera
  4. Jag skulle vilja ha ett släpande värderingsmått, typ Schiller-P/E som baseras på tio års vinster. Tio år är nog lite långt och tre år lite kort, så fem eller sju års vinster kanske kan vara rimligt. Detta P/E5 eller P/E7 på index borde vara en smal sak att beräkna med hjälp av börsdata och det är något jag kommer göra när jag planerar att göra en börsdata-räd. Kanske i vinter?

    SvaraRadera