Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

tisdag 18 april 2017

Sålt telekomjätten Millicom och satsar på WiFi istället

Efter att ha tänkt över Millicoms roll i min portfölj under påsken har jag valt att avyttra mitt innehav vilket jag skrev om i min extra portföljutvärdering. Beslutet att sälja beror på ett flertal faktorer och även på att jag sedan något valt att ha en lite mindre andel av mina tillgångar i aktier men att i aktieportföljen fokusera på lite mindre bolag där det är viktigare att utvärdera bolaget ur ett entreprenöriellt perspektiv än ett redovisningsmässigt vilket jag diskuterade i samband med min EM-elva förra året. Att jag valt att sälja just nu handlar mycket om att Millicom har gått upp en del sedan botten och även om direktavkastningen är 5 % blir den i praktiken 4,25 % på grund av utländsk källskatt (Millicom har sitt säte i Luxemburg) och en värdering på över P/E och P/FCT på omkring 20 är svårt att räkna hem i en så trög bransch som Telekom även om det finns bättre tillväxtmöjligheter i Sydamerika och Afrika där Millicom är aktivt än i Europa.


Som ersättare har jag istället valt Ubiquiti som tillverkar WiFi-utrustning med en disruptiv affärsmodell där etablerade konkurrenter har svårt att konkurrera prismässigt. En analys är på gång men Värdepappret har redan analyserat bolaget (länk, kräver prenumeration) och för den som är intresserad av Ubiquitis produkter (eller att bygga det optimala hemmanätverket) rekommenderar jag den här bloggen.

Totalt blev (inklusive utdelningar) det en förlust motsvarande 4,5 % av inköpskostnaden på mina Millicom aktier som jag ägt sedan 2013. I dagsläget är mitt intresse för telekombolag väldigt svalt men följande inlägg kan vara intressanta för de som söker mer konjunkturstabila bolag.

 Nyckeltalsanalys av telekombolag (2013)
Fördjupad analys av de svenska telekombolagen Telia, Tele2 och Millicom (2013)
Analys Millicom (2013)
Telekombolag i Afrika och Mellanöstern (2014)
Djupdykning i afrikanska telekombolag (2015)


6 kommentarer:

 1. Kul att få sällskap i Ubiquitis ägarlista! Jag tror bolaget har en ljus framtid. Finns ju även en gammal analys på min blogg :) Samt massor med bra artiklar på Seeking Alpha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har missat analysen på din blogg. SeekingAlpha-artiklar tycker jag är lite väl ensidigt positiva men de är helt klart värdefulla.

   Radera
  2. Absolut, det gäller att ha koll på vem som skriver analyserna.
   Mingran Wang är en gammal Apple-ingenjör som numera lever på sina investeringar, vi har en hel del mailkontakt och han är väldigt vettig och ganska paranoid över nedsidan i affärsmodellen, men han har som mig en stark tro på bolagets framtid.

   Radera
  3. Han har faktiskt tagit en liten position i Protector efter våra diskussioner, men han gillade inte Judges Scientific och deras förvärvsmodell :)

   Radera
 2. Intressant! Jag ser fram emot analysen. Själv har jag deras market day presentation på att läsa listan. Tyvärr har väl bristen på utdelning gjort att det inte blivit prioriterat framför annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag flyttade upp dem på listan efter att ha frågat om tips på router. Deras AP-lösning för företag är så billig att den konkurrerar med konsumentprodukter. Hade jag inte bott i ett så lätthanterligt hus hade jag köpt den.

   Radera