Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

fredag 24 mars 2017

Kort uppdatering om RenoNorden

RenoNorden vinstvarnade nyligen för det första kvartalet då man räknar med att EBITDA-marginalen blir 4 procentenheter lägre än föregående år. Räknat på förra årets omsättning innebär det ett tapp på ca 17 MNOK vilket ska sättas i jämförelse med helårsvinsten på 27 MNOK (exklusive nedskrivningar och engångskostnader).

Dessutom har man aviserat att EBITDA-marginalen* kommer att påverkas negativt under resten av året men i mer begränsad skala. Jag har för att få en grov uppskattning gjort två beräkningar räknat på utfallet 2016 i syfte att approximera ett worst case scenario:
 • -4 procentenheter EBITDA hela året: -38 MNOK.
 • Samma nedgång i Q1 men därefter EBITDA-marginal i nivå med fjolåret: 15 MNOK.

När jag gjorde mina beräkningar innan vinst-varningen räknade jag med kostnadsförbättringar som skulle öka resultatet med cirka 23 MNOK och den delen av analysen har inte förändrats. Ett av skälen till att EBITDA-marginalen ligger under den önskade är de återkommande uppstartskostnaderna på kontrakt. Omsättningen de kommande kvartalen kommer därför att öka så förhoppningsvis kan vi se en liten ökning därifrån också.

Katastrofscenariot ligger alltså på omkring -15 MNOK och ett scenario där den lägre EBITDA-marginalen kompenseras av ökad omsättning hamnar på 38 MNOK. Innan vinstvarningen handlades RenoNorden på P/E 10 för mitt förväntade resultat och efter vinstvarningen handlas RenoNorden till P/E 10 på mitt reviderade resultat. Däremot är förtroendet för den nya ledningen nu skadat med tanke på vad de påstod i samband med nyemissionen.


*Jag räknar sällan på EBITDA-marginalen men i RenoNorden fungerar årsredovisningen så att den lokala verksamheten levererar en lönsamhet på ”EBITDA-nivå” och dessa intäkter ska sedan täcka gemensamma kostnader och avskrivningar. 

4 kommentarer:

 1. Tack för uppdateringen. Äger du bolaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns även en hel del inlägg om det längre tillbaka. Tumregeln är att jag utvärderar mitt innehav efter 2-3 år men RenoNorden räknar jag på kontinuerligt nu.

   Radera
 2. Jag äger inte aktier i Renonorden men kag har nyligen fått dem som leverantör hemma och jag kan meddela att de sköter sitt uppdrag bra iaf. Mycket bättre än tidigare leverantörer!

  /Aktiepappa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi han precis flyttat till område med RenoNorden och har också bara bra erfarenheter hittills. Jag jag bevakat dem noga under föräldraledigheten.

   Radera