Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

fredag 3 februari 2017

Enkelt verktyg för att följa RenoNordens värdering

Verktyget i form av ett excelark kan laddas ned via den här länken. Oslobörsen finns tyvärr inte med på Google Finance men tack vare den fantastiska LillaEkonomen (länk till hans inlägg) finns det i dokumentet ett litet script som automatiskt hämtar data från Yahoo Finance för att visa ett relativt färskt pris på aktierna (scriptet uppdateras var 4:e timme). Priset på teckningsrätterna måste dock uppdateras manuellt då Yahoo Finance inte följer priset på teckningsrätterna, priset kan hämtas på t.ex. Avanzas hemsida (länk).

Tillägg: iframen har ibland svårt att hantera att data hämtas från Yahoo Finance. Står det "laddar" eller "loading" så beror problemet på att hämtningen tagit för lång tid. Själva dokumentet fungerar däremot bra och finns tillgängligt här. Ljuslila fält är ingångsvärden jag rekommenderar att användaren själv korrigerar och gröna fält är resultatet av beräkningarna.Själv köpte jag en del teckningsrätter för 0,29 NOK igår då jag tyckte att priset blev för lågt på årets förväntade vinst. Vi får se om jag tecknar de aktierna eller om priset på teckningsrätterna kryper upp mot det nuvarande aktiepriset.

14 kommentarer:

 1. Vet du hur många teckningsrätter krävs
  För att teckna en aktie? Och hur länge pågår handel med dom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En teckningsrätt per aktie. Datumen har jag inte i huvudet.

   Radera
 2. Ett riktigt bra tips. Tack för det Ingenjören!

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Nu har jag inte mer än slötittat på siffrorna ovan, men vadan denna höga direktavkastning? Är inte det en ringande varningsklocka? Vad är det jag missar?

  Vänliga hälsningar

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte det faktum att bolaget genomför en nyemission nog med varningsklocka? :-)

   RenoNorden har en i grunden kapitaleffektiv verksamhet med hög belåning och låga marginaler. När man räknat fel på vissa kontrakt har det inneburit att man är på gränsen att bryta de lånevillkor som gäller för att de ska bibehålla en mkt förmånlig ränta (2%).Därför måste nettoskulden nu minska samtidigt som marknaden är orolig för framtida lönsamhet.

   Jag har skrivit om min syn på det här: http://aktieingenjoren.blogspot.se/2016/12/nyemission-i-renonorden.html?m=0

   Radera
 4. Du fick mig lite intresserad och jag läste vidare lite om caset. P/S på 0.09 är väldigt lågt. Men sedan tänkte jag på ordspråket att man ska inte slänga goda pengar efter dåliga, vilket folk tenderar att göra. Loss aversion finns det något som heter. Renhållningsbranschen verkar vara en ganska korrupt bransch. Lite maffiavarning, dålig magkänsla.
  Så det känns ganska bra att inte ligga med stor förlust och vara mer eller mindre tvingad att deltaga i nyemissionen för att försöka eventuellt nå breakeven nån gång i framtiden. Det finns gott om andra investeringsmöjligheter att välja på istället. Det går inte att teckna in i Avanza KF eller ISK heller. Kanske bra det om man vill kunna kvitta eventuella förluster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har räknat på det både en och två gånger. Branschen är strulig snarare än korrupt då lagen om offentlig upphandling i princip förbjuder långsiktighet i relationen mellan kommun och utförare.

   Går förövrigt utmärkt att teckna i KF på Avanza vilket jag gör. Däremot behöver du köpa teckningsrätter för att få tilldelning.

   Radera
  2. Om det går att teckna i KF kanske det är värt en liten chanspost trots allt. Men på Carnegies hemsida talas det om att skicka in Subscription Form och på Avanzas sida finns inget formulär. "Via bolagets anmälningssedel kan du endast teckna dig på ett aktie- och fondkonto hos oss". Vore snopet att handla TR i sin KF och se dem bli värdelösa..

   Radera
  3. Avanza skickade ut informationen om hur man gör både företag teckning och överteckning så det bör innehålla vara något problem där.

   Radera
  4. Ja du har rätt nu syns länken hos Avanza. Lykke til med Reno framgent.

   Radera
 5. Teckningsrätterna dumpas till 5 öre som lägst idag med 1 dag kvar tills emissionen stänger. Om man tyckte det var billigt på 29 öre är det tidernas köptillfälle idag. Eller? Jag fegar och avvaktar, hur gör du?

  SvaraRadera
 6. Har övertecknat litegrann i emissionen men slagit i taket för hur mycket jag är villig att investera i ett bolag som Reno.,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Däremot alltid lite retligt när det blir billigare.

   Radera