Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

söndag 11 september 2016

Tvångsinlösen av Transmode och utvärdering av Infinera-affären

Förra året analyserade jag Transmode som är ett fantastiskt företag med fokus på teknik för att öka bandbredden i fiberoptiska nät (länk till analys). Företaget hade en svacka 2013-2014 men återhämtade sig under hösten 2014 och hade goda förutsättningar att vara en av vinnarna på fiberutbyggnaden i Europa som äntligen börjat ta fart hela vägen ut till konsumenterna.

Tyvärr offentliggjorde det Amerikanska bolaget Infinera ett bud på Transmode innan den första kvartalsrapporten släpptes och jag missade tyvärr en fantastisk affär. Däremot tyckte jag att budet var på tok för dåligt i jämförelse med Transmodes historiska intjäningsförmåga och köpte därför ändå aktier i till ett pris i nivå med kontantbudet på aktien vilket var ca 10 % under värdet på ett bud som kombinerade kontanter med Infinera-aktier. De två alternativen för säljare var enligt nedanstående men min förhoppning var att budet skulle nobbas då P/E 20 för ett bolag med Transmodes kvalitéer var för lågt.


 • Att sälja sina Transmode-aktier för 110 SEK per aktie.
 • Att för 26,2 % av aktievärdet erhålla en kontant betalning om 107,05 SEK per aktie. Samt för 73,8 % av aktierna erhålla 0,6376 Infinera-aktier som är noterade i USA. Värdet var under budperioden ca 123 kr minus courtage om man antog budet och sålde Infinera-aktierna.
Tyvärr gick budet igenom och Infinera valde att inte förlänga anbudstiden utan istället kräva tvångsinlösen vilket var lite irriterande men inte helt ekonomiskt ofördelaktigt. Tvångsinlösen  innebär att inlösenpriset sätts av en domstol samt att säljaren erhåller en fast ränta (2 % + statslåneräntan) från tidpunkten då tvångsinlösen påkallas till dess att pengarna betalats ut. Förhandlingarna pågår fortfarande mellan Infinera och Transmode-ägarnas ombud men Infinera har valt att göra en delbetalning på 122,25 kr som då utgör den lägsta ersättning som domstolen kan förväntas besluta om. Därutöver kan det komma ytterligare ersättning beroende på det slutgiltiga beslutet.

Utvärdering av Infineras bud i efterhand

I samband med ville huvudägaren POD Investment (dotterbolag till Latour) sälja medan placerare som Jonas Elofsson från Affärsvärlden och Carnergie var negativa. Den enda utomstående aktör som var positiva till budet av Aktiespararna som retade upp mig tillräckligt mycket för att de skulle få ett eget inlägg (länk). Aktiespararna som vid sin senaste föregående analys hade en riktkurs på 110 kr för Transmode rättfärdigade nämligen den låga budpremien med att Transmodes aktie på sista tiden hade gått upp mycket och att budpremien därför borde jämföras med den historiska värderingen. 

Det Aktiespararna däremot missade med den analysen var att Infineras aktie gått upp ännu mer under samma period trots att man till skillnad från Transmode saknade en historik av lönsamhet.


Budpremie
Transmode
Infinera
7 dagar
18%
7%
3 månader
49%
48%
6 månader
90%
117%
9 månader
38%
131%
12 månader
0%
145%
24 månader
44%
186%


Efter affären har Infinera-aktien dessutom fallit med 60 % vilket innebär att jag nog inte var helt fel ute när jag hävdade att det var fel att värdera Infinera till P/S över 5 trots att bolaget var olönsamt. För investerare som valde Infinera-aktier och att behålla dessa innebär det att värdet på budet nu har fallit till 62,6 kr.

Sammantaget innebär det här att jag är irriterad över affären trots att jag fått minst 10 % avkastning till låg risk. Transmode var specialiserade på metro-nät vilket var den del av fiberoptiken som växte fortast och hade sin starkaste position i Europa vilket enligt alla branschanalyser var den marknad som hade störst potential för tillväxt. Trots det sålde man Transmode i utbyte mot aktier i ett bolag med sämre utsikter och långt högre värdering (länk till min analys om det). De personer som tajmade köp och sälj i Transmode 2014-2015 dubblade sina pengar. Men investerare som under samma period investerade i Adva som är grovt jämförbart med Transmode har under samma period nästan tredubblat värdet på sitt innehav och har dessutom kvar aktierna i ett bolag som är rimligt värderat.

Infinera (orange) och Advas (blå) aktiekurser med budperioden för Transmode utmarkerad.3 kommentarer:

 1. Källa till 122.25kr siffran?

  Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt Avanzakonto, det är priset som är registrerat på mitt transaktionskonto.

   Radera
 2. Bra att du tog upp detta ämne igen. Har hoppats att du skulle göra det :-) och som sagt så har priset verkligen rasat på infinera aktie. Kändes rejält upppressad tidigare.

  SvaraRadera