Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

tisdag 2 september 2014

Telekombolag i Afrika och Mellanöstern

Gustav har tidigare skrivit om Safaricom och i det här inlägget kommer jag att ignorera dem eftersom jag främst vill skriva ned lite korta anteckningar om andra afrikanska telekonmbolag som jag snubblat över. Jag kommer antagligen inte att investera i något av bolagen men utveckling för mobiltelefoni är intressant och eftersom jag äger aktier i Millicom är det bra att ha koll på marknaden i Afrika..

MTN Group (ADR i New York 22, 78 USD, P/S 3,1, P/E 16,6, P/B 3,8, dir 5 %)

Ett sydrafikanskt telekombolag baserat i Sydafrika och med verksamhet i Afrika, Mellanöstern och på Cypern. Sydafrika är MTN:s största marknad men man växer snabbt i Nigeria där mobilpenetrationen är lägre (~70%) och MTN är marknadsledande. Räknat på lönsamhet är MTN billigare än Millicom men Millicom satsar stort på "digital lifestyle" vilket pressar lönsamheten och P/S är därför lägre för Millicom.

Bharti Airtel (374,95 INR, P/S 1,72, P/E 46,18, P/B 2,47 dir 0,48 %)

Världens näst största telekombolag efter China Mobile och baserat i Indien. Bolaget har dock expanderat till Afrika och driver både delade master och operatörsverksamhet med dålig lönsamhet i Afrika. Jag var trött och tänkte att NSE stod för New York Stock Exchange (NYSE) när jag kollade på Google Finance vilket gjorde mig intresserad av bolaget, men tydligen innebär akronymen National Stock Exchange i Indien.

Lönsamheten är som sagt dålig men ett gigantiskt telekombolag helt inriktat på tillväxtländer är  intressant att följa.

American Tower Corp (98,6 USD, P/S 11,62, P/E 55,21 P/B 11,02, dir 1,38 %)

American Tower Corp köper mobiltelefonmaster från operatörer och gör dem tillgängliga för "shared hosting" vilket innebär att flera mobiltelefonoperatörer kan köpa tillgång till samma mast. Jag misstänker att någonting är fel med nyckeltalen från Google Finance men bolaget har gjort mig nyfiken då de köpt en hel del master i Afrika från bland annat MTN Group.

Etihad Etisalat Company (92,75 SAR, P/S 2,77, P/E 11,09, P/B 2,92, dir 5,34 %)

Förenade Arabemiratens mäktigaste bolag och en av Afrikas största mobiltelefonoperatörer. Etiskt är bolaget oerhört tvivelaktigt då man bidrar till religiöst rättfärdigad mobiltelefonövervakning. Men räknat på nyckeltal och exponering mot olika marknader är bolaget intressant.

Slutsatser och kommentarer

Inget av bolagen är i dagsläget aktuellt för en investering men värderingarna ger mig lämpliga nyckeltal för en framtida jämförelse med Millicom. Någonting som förvånar mig är att Millicom handlas oerhört lågt räknat på omsättningen vilket troligtvis beror på att Millicoms lägre marginaler på börsen inte anses vara rimliga i förhållande till framtida intökter för satsningar på nya tjänster och en "digital livsstil".

Av courtage-skäl ligger MTN Group närmast till hands för en investering då deras ADR i New York minskar courtagekostnaderna. Men jag kommer inte att prioritera bolaget för en framtida analys om inte något oväntat inträffar eller läsare kommer med nyttiga kommentarer.

4 kommentarer:

 1. Intressant vilken pessimism som smyger signal i texten när klockan är tre på morgonen och man är förkyld.

  SvaraRadera
 2. Vodafone har via Vodacom (Sydafrikas största operatör) + kringliggande länder. De e också stora i Egypten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tittat på Vodafone tidigare och avskrivit dem (http://aktieingenjoren.blogspot.se/2013/01/nyckeltalsanalys-av-telekombolag-har.html) men i det här sammanhanget är det helt klart ett bolag som bör tas upp.

   Radera
 3. Hej, har kollat lite på MTN group utan att gräva djupt, men får känslan att de fokuserar på telefoni och inte lika mycket på kringtjänster som t.ex. Safaricom. Tror att Safaricom är bättre på att skapa lojalitet och inlåsning (t.ex. M-pesa). De är också mer koncentrerade till en viss region medan MTN är mer utspridda. Samtidigt är deras position i Nigeria himla intressant, och man kan kanske tala om "first mover" i att etablera sig där.

  Skulle hellre köpa Safaricom trots allt. Men tråkiga nyheter: Det går inte! Avanza har inte längre den möjligheten - mer om det i inlägg framöver :-(

  SvaraRadera