Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

lördag 16 februari 2013

Lite semesterbilder från H&M, Zara och andra klädbutiker

När jag har tråkigt så brukar jag ofta låta tankarna vandra och börja fundera på olika former av affärsverksamhet. Eftersom jag tror stenhårt på konceptet "Lynchning" (se tidigare inlägg här) brukar jag även försöka använda en dötid på min arbetsresor till att utvärdera konsumentföretag.

Ett naturligt mål för detta är klädgiganter såsom H&m och Zara eftersom deras lokaler i A-läge ligger placerade strategiskt på promenadstråk nära kollektivtrafiken. Här kommer därför lite bilder och kommentarer från München och Barcelona där jag passerat med kameran i högsta hugg.

MünchenH&M ligger i typiskt A-läge och hade en intensiv trafik genom dörrarna.

New Yorker butiken var klart mindre och även om det var en del folk såg jag klart färre kassar bland kunderna.


Jag har inte insett att Jack & Jones är ett stort internationellt varumärke men trafiken i butiken imponerar inte trots att läget var ekvivalent med H&M och New Yorker

Jag tror att det här är Zara butiken i München men det jag definitivt kommer ihåg är att den hade näst mest trafik efter H&M.


Barcelona

H&Ms butik utefter huvudgatan söder ut från Pl Katalonya. Var ekvivalent med Zara i både läge (grannar) och kundtrafik. Någonting jag däremot reagerade på var att en stor andel av kunder lämnade den ena butiken för att gå direkt in i den andra. Det finns en viss risk för confirmation bias men jag tycker det är ganska tydligt att H&M och Zara har ett klientel som gillar att gå i båda butikerna (finns även en diskussion om detta i kommentatorsfältet på Gustavs aktieblogg här).
Zaras butik som ligger granne med H&M.

Desigual butiker är vanliga i Barcelona men trots gigantiska reaskyltar med 50 % rabatt så är kundtillströmmningen urusel.
 Jack & Jones har inte lyckats få ett butiksläge på huvudgatan och det verkar även synas på kundtillströmmningen som är signifikant lägre än för H&M och Zara.

New Yorker ligger granne med Jack & Jones men hade även de än dålig kundtillströmmning.

Slutsatser

Det här är självfallet bara punktinsatser jag har gjort i samband med att jag haft dötid på resor i jobbet men jag tycker att tre saker är tydliga.
 • Zara och H&M lockar fler kunder än konkurrenterna.
 • Zara och H&M har både större butiker och ofta finare lägen
 • Zara och H&M delar på samma kunder. Men konkurrensen är inte överdrivet hård då kunderna går mellan butikerna även efter inköp.
På det stora hela tror jag därför att Zara och H&M kan fortsätta expandera utan att tära på varandra. Den stora frågan är snarare om klädmarknadens lågprissegment är tillräckligt attraktivt för att andra aktörer såsom Cubus kommer att ge sig in på marknaden i fler länder vilket kan innebära att lågprismodekakan måste fördelas på fler aktörer.

6 kommentarer:

 1. Tack för att du delar dina semesterbilder med oss! :) Visste inte heller att Jack & Jones fanns utanför Sverige, intressant.

  Håller med dig om att det är roligt att vara ute på "span" när tillfälle ges.

  SvaraRadera
 2. Kul läsning och bra bilder. Får hoppas du vågar dig på en klippning på Essanelle vid tillfälle!

  Tror också på "Lynchning" som modell!

  Mvh
  Gustav

  SvaraRadera
 3. Intressanta betraktelser. Håller tummarna för fler "lynchningar"!

  SvaraRadera
 4. Intressant att se liknande beteende-mönster här i Sverige som utomlands. Dvs antalet kunder som besöker olika butiker.

  SvaraRadera
 5. Hej! Tack för en intressant blogg. Skulle vara intressant att veta hur du ser på senaste kvartalsrapporten från Millicom som inte motsvarade ställda förväntningar.

  SvaraRadera
 6. Tack till alla!

  Millicom kommer jag att titta på när jag lite senare men när jag jämför Q4 med meddelad information så är jag förvånad. Det var inga riktiga överraskningar.

  SvaraRadera