Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

söndag 2 december 2012

Copy and paste från Börsdata.se

Det här är inget djupare inlägg men jag fick en fråga i ett av mina tidigare inlägg som är relevant och enkel att svara på.

Frågan var i princip "hur tar man data på ett bra sätt ifrån börsdata.se?" och det är så enkelt att åtminstone en läsare har missat det.

Man markerar helt enkelt de rader som man är intresserad av kopierar (Ctrl + C eller högerklicka och välja kopiera)), öppnar Excel och markerar den cell som man vill ha som övre vänstra hörnet. Sedan kopierar man (Ctrl + V eller högerklicka och välj klistra in) och allting lägger sig snyggt i Excel som en tabell (se bilder för exempel).Det här är inlägget blir tyvärr inte mer spännande än så här. Men jag tänkte att det är bra att svara på frågan på ett sådant sätt att det syns. Dessutom är det ett bra tillfälle att ge lite cred till Henrik som byggt hemsidan tillsammans med George (40 % 20 år). Jag har kodat en del själv och har lärt mig att uppskatta webutvecklare som har kompetens nog att använda standardlösningar.

Det här med standardlösningar är även någonting som jag har insett att många svenska företag brukar vara duktiga på att utnyttja. Axis som tillverkar nätverkskameror är ett bra exempel på ett sådant företag då de gått från ett mycket litet företag till att bli topp 5 inom marknaden för nätverkskameror och hela tiden hållit sig till öppna standarder. Att låsa in kunderna kan ge högre inkomster på kort sikt då man skapar kraftfulla "moats" via patent. Men i längden så straffar det sig ofta då gemensamma standarder tenderar att leverera större kundvärde. Därför föredrar jag i allmänhet företag som är bäst på en öppen teknik framför företag som kan generera höga marginaler på en egen teknik. Det här har bland annat Microsoft fått lära sig då Internet Explorer version 6 och 7 har tappat enorma marknadsandelar till Mozilla, Safari, Opera och Google Chrome som allihopa har varit bättre på att följa standarder vilket gjort dem enormt smidiga att arbeta med för oss webutvecklare.

2 kommentarer:

 1. Hej
  Det var jag som hade de problemen. Jag gjorde enligt ovan men det funkade inte. Sedan kom jag på att det berodde på webbläsaren. Jag hade Explorer och det funkade inte. Men jag bytte till Opera och då gick det fint. Jag har påtalat detta för George.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att det fungerade och ett bra exempel på hur uselt Internet Explorer är.

   Hela screenern är definierad som en HTML tabell så jag kan verkligen inte förstå varför IE inte bryter ned den på samma sätt som Webkit läsarna (Opera, Safari och Chrome) eller Mozilla.

   Radera