Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

fredag 27 juli 2018

Inköp Gravity Co

Den återstartade bloggen Alpha researcher har grävt upp ett riktigt intressant case i form av den Koreanska speltillverkaren Gravity Co som har en japansk huvudägare (positivt då jordägande och korruption i Sydkorea hör det svårt att förstå sig på industri i landet).

Gravitys huvudsakliga intäktskälla består i rättigheterna att göra spel av den tecknade serien Ragnarok som är en typisk anime där man slaktar lite Europeisk mytologi (jfr Seven  deadly sins på Netflix) och gör något helt nytt och vansinnigt men ändå charmigt.

Rapporten släpps idag och jag har bara mobilen tillgänglig så Alpha Researchers inlägg är varmt rekommenderat. Mitt köpbeslut grundar sig på tre faktorer.

  • Det är billigt (EV/Ebit omkring 5,5 på årets förväntade resultat).
  • Snöbollseffekten på mobilspel är massiv och Gravity äger ett starkt IP till 2030ish
  • Man verkar ha lärt sig av ett antal floppar på datorn och har nu pivoterat till mobil där spelet gått bra i Taiwan och Sydkorea. Taiwan har historiskt varit Ragnaroks största marknad men givet ranking på Google plats/Appstore kan Sydkorea med sin större marknad bli viktigare.



6 kommentarer:

  1. Har AktieIngenjören någon åsikt om ägarbilden i Gravity?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japanerna verkar ha ett positivt inflytande på deras IR. Har några aktiekompisar som varit i kontakt med båda bolagen.

      Radera
    2. Blev störd i skrivandet. Svarar bättre sen.

      Radera
    3. Ok, tack! Intressant case, ser så extremt billigt ut! Det enda som gör mig lite osäker är just ägarbilden men jag har inte lyckats hitta något som tyder på att Gungho skulle ha eller kommer agera ohederligt.

      Radera
    4. Huvudägaren är Gungho som är ett japanskt spelbolag som köpte Gravity and andra Japanska investerare 2008. Jag ser det som väldigt positivt då regelefterlevnaden är högre i Japanska bolag än Sydkoreanska och de dessutom äger aktierna via ADR i USA precis som alla andra.

      Gungho är redan sen innan förvärvet förläggare av vissa Gravity-spel i Japan och från bekanta som varit i kontakt med båda bolagen är Gungho ofta lättare att prata med. Båda bolagen svarar på mejl men det blir lätt lite goddag yxskaft från Gravity då deras engelska är så dålig.

      Radera
    5. Jag hade faktiskt missat att Gunhhos VD förutom sitt eget arbete är yngre bror till Softbanks grundare
      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Taizo_Son
      https://www.forbes.com/sites/forbesasia/2018/05/02/serial-entrepreneur-taizo-son-has-a-welcoming-laboratory-for-his-high-tech-ideas/#632620996820

      Radera