Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

måndag 19 mars 2018

Sverige, en liten del av världen men utmärkt utgångspunkt för svenska investerare

Framtidsinvesteringen har skrivit om varför han inte har några svenska aktier i portföljen (länk). Jag gillar hans aktieportfölj och strategi men jag tror rent generellt att det är mer effektivt att utgå från Sverige som bas och därefter expandera vid behov. Olika länder har helt enkelt väldigt olika förutsättningar för investeringar och Sverige utmärker sig positivt på ett flertal områden gentemot andra marknader (varje påstående har en länk med källa).
  1. Vi har låg korruption inom näringslivet och manipulerade resultaträkningar är relativt ovanliga.
  2. Svenska bolag är enligt experter bland världens mest välskötta.
  3. Sverige är ett av världens mest innovativa länder.
  4. En mycket stor andel av näringslivet är börsnoterat vilket ger god tillgång på bolag

Dessutom har vi utifrån ett rent svenskt perspektiv flera egenskaper som jag uppskattar eftersom jag främst investerar i lite mindre bolag. Den första är att näringslivet är relativt okomplicerat. I Sverige har vi en tradition av entreprenörsdrivna bolag som växer av egen kraft medan man i länder som USA gärna ser att olika specialister förvaltar bolaget i olika faser. Med tanke på att hela FANG (Facebook, Apple, Netflix och Google) har drivits till världsherravälde under ledning av sina grundare kan det här kanske förändras framöver, men generellt är amerikanska bolag rätt mycket rörigare än svenska bolag. Justerade GAAP (Generally Accepted Accounting Principles) döljer ofta, tillsammans med relevanta justeringar, stora incitamentsprogram för nuvarande ledning som har små egna innehav och det är svårt att avgöra ett bolags egentliga värde. Ägarna och ledningens mål är ofta att förädla ett bolag snabbt och sälja det vidare i värdekedjan vilket innebär att investeringar blir av förhoppningskaraktär snarare än understödda av stabila intäkter.

Den andra parametern som gör att jag föredrar Sverige är att vi är en väldigt liten och öppen marknad. Branschtidningar som Computer Sweden och Ny Teknik ger en god inblick i hur även ganska små bolag utvecklas och man har en helt annan känsla för lokala förhållanden än utomlands. När t.ex. TCO kampanjade för att avskaffa RUT var det ganska enkelt för mig (se analys) att både utvärdera deras påståenden och hur mycket politiskt inflytande de har. I jämförelse är det ganska tidskrävande att försöka identifiera de politiska skiljelinjerna i Macquarie Harbour på Tasmanien som är centrum för mycket av regionens laxodling.

Varför halva min portfölj ändå är utländsk

Som vanligt har jag vissa invändningar mot mitt eget resonemang och det finns två punkter som bidragit till att lite drygt halva min portfölj  består av utländska innehav.
  1. Diversifiering
  2. Tillgången på bra bolag
Relationen mellan ett bolags lönsamhet och utvecklingen i dess hemland är långt ifrån enkel. Om jag äger aktier i ett amerikanskt bolag och den svenska kronan stärks i förhållande till dollarn innebär det att jag i praktiken förlorar pengar eftersom utdelning/försäljningspris ska konverteras till svenska kronor. Samtidigt kan det faktiskt vara ännu värre att äga aktier i ett svenskt bolag som exporterar mycket till USA om de har stora kostnader i svenska kronor och saknar möjlighet att höga priset gentemot sina kunder. Att dessutom försöka räkna på makroekonomiska effekter ligger utanför min förmåga och därför nöjer jag mig med en väldigt enkel serverkalkyl över Sveriges framtid i kombination med en ganska diversifierad portfölj.

Sedan valet 2014 har den svenska kronan slaktats gentemot euron och dollarn. Som ett handelsberoende högkostnadsland med låg BNP-tillväxt per capita samtidigt som de offentliga kostnaderna ökar på grund av en ohållbar immigrationspolitik och bristande politisk styrning känns det inte jättekul att vara beroende av den svenska ekonomin just nu. Samtidigt innebär kronfallet att utländska bolag redan nu är 15-20 % dyrare än förut och frågan är hur mycket av sämre framtidsutsikter som redan prisats in.

Den svenska kronan har förlorat 21 % gentemot dollarn (orange), 16,4 % gentemot euron (blå)och ökat med 5,4 % gentemot den norska kronan (röd) de senaste 5 åren och till och med tappat 13,7 % gentemot det brittiska pundet (ej i bild) där Brexit fortfarande är en massiv cirkus. 

Jag har tidigare använt Norge som "nödutgång" eftersom jag tycker att den svenska börsen blivit väldigt dyr (länk till inlägg) och istället köpt norska aktier i Data Respons, Byggma och RenoNorden. Vilket hittills givit mig en succé med mer än 100 % uppgång, ett okej resultat i Byggma och en rejäl käftsmäll med RenoNorden som jag beskrivit på bloggen och hoppas andra kan dra lärdom av (läs gärna historien här).

Sedan dess har även den norska börsen uppvärderats en hel del och jag är rätt öppen för idéer över hela världen. Inom överskådlig framtid kommer det att vara de nordiska börserna via Börsdata som jag själv bevakar mer aktivt och fokus ligger i dagsläget mer på exportbolag än på bolag som är beroende av den svenska ekonomin som helhet, vilket delvis bidragit till att jag sålt Atea som är noterat i Norge men har Sverige som sin största marknad (länk). Hittar jag lämpliga tips från resten av världen följer jag däremot upp dem och i dagsläget innehåller portföljen både Ubiquiti Networks och brittiska Judges Scientific som Finansnovis skrivit om i Värdepappret. 

Aktieingenjörens portfölj. Judges Scientific finns också i portföljen men räknas i Avanza som övriga värdepapper vilket innebär att de uteblir från sammanställningen, bolaget utgör egentligen ca 10 % av portföljen.

20 kommentarer:

  1. Ytterligare två anledningar till att ha huvuddelen av sina investeringar i sitt eget land är dels att man har sin tillgångs- och inkomstsida och sin utgifts- och (ev) skuldsida i samma valuta, dels att det är lättare att få löpande information om bolagen då svensk press och svenska finanssajter är rätt så provinsiella i sin nyhetsbevakning.

    Att flytta pengar mellan olika länder i ett försök att förutse vilka ekonomier som håller på att vända upp eller ned tycker jag däremot låter som en tämligen futil sysselsättning. Även om du lyckas med det (och det kommer du inte att göra i längden) så är det inte säkert att aktierna reagerar på det sätt som du tror.

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Personligen föredrar jag att följa svenska branschtidningar framför nyhetsmedia och finansmedia när det gäller aktier. I kombination med Aktietwitter fångar det inte det mesta av de finansnyheter jag är intresserad av både lokalt och globalt.

      Radera
    2. Jag har en bakgrund inom fastigheter och det är en av anledningarna till att jag har en stor andel i den sektorn - jag tror mig helt enkelt förstå den bättre, hur jag ska hitta relevant information och utvärdera den. Så din approach när det gäller informationskällor låter helt rätt tycker jag.

      Men det finns också en finansiell sida av nyhetsbevakningen som inte är så intressant för de flesta branschmedier, och den är svårare att hålla koll på där. Även om jag inte ger så mycket för vad journalisterna och 'experterna' på de stora tidningarna tycker alla gånger, så vill jag känna till vad de tycker för det hjälper mig att förstå hur andra på marknaden ser på aktierna, företagen, branscherna etc.

      Mvh Mattias

      Radera
    3. Fastigheter är nästan antitesen till vad jag investerar i. Delvis har jag kanske undervärderat potentialen men framförallt känns det som en bransch där så många är duktiga på vad de gör och det tar ganska många år innan man ser vilka som inte är det. Eftersom jag kör väldigt mycket nedifrån och upp är finanstidningar ofta vad jag vänder mig till efter att jag hittat ett bolag och då tycker jag det fungerar rätt bra att hitta information utomlands när man vet vad man letar efterm för fastigheter och investmentbolag skulle jag däremot nog inte ha samma syn på saken eftersom det finns fler publika parametrar att värdera (bestånd, ledningar osv)

      Radera
  2. Märkliga innehav du har...

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://smbc-comics.com/comic/honest-discussion

      Radera
  3. Går det att förklara växelkursen för kronan med enstaka faktorer? Har det det inte med bostadsmarknad, penningpolitik, finanspolitik och diverse andra faktorer att göra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det håller jag med om och jag menade inte att mina orospunkter är varför kronan har faillit. Det jag försökte göra var att:

      1) Säga att kronan fallit.
      2) Konstatera saker som oroar mig just nu.
      3) Konstatera att jag inte vet om fallet hittills har tagit höjd för den typen av problem.

      Så jag håller med om att valutakurser är en svår fråga och brukar tänka på det som en utmaning där man kan gissa vilka parametrar som är viktiga men aldrig vara säker.

      Radera
  4. Svenska och finska börsen har fullkomligt utklassat alla andra om man ser till de senaste 50 åren (om artikeln stämmer)https://www.google.se/amp/s/svenska.yle.fi/amp/7-1237901

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant artikel, och intressant slutsats att vårt välfärdssystem bidragit positivt. Sverige har helt klart presterat bra, och även om man ser över ett drygt århundrade ligger vi bra till, dock några före då och Sydafrika i topp. Intressant rapport om man vill grotta i frågan: https://www.credit-suisse.com/media/assets/corporate/docs/about-us/media/media-release/2018/02/giry-summary-2018.pdf

      Radera
    2. Haha, jag tänkte också länka den =).

      Radera
    3. Spännande "artikel" får läsa i helgen men misstänkte att den första artikeln inte tog hänsyn till inflationen. Skulle vara intressant men ett inflationsjusterat 50-årsresultat å lite teorier kring detta:)

      Radera
  5. Vad kul att det blev replik som ett inlägg! Håller helt med om Sverige har många styrkor; innovativt, låg korruption etc. Även vi ju på inget sätt är unika där. Det som verkar skilja oss mest är hur vi ser på värdet av att utgå från inhemsk info Branschtidningar kan säkert ha ett stort värde, men väljer jag rätt bransch kan jag få nog så mycket information även på andra sidan jorden.

    Tar ett exempel. Äppelodlaren mm Scales från Nya Zeeland som du också kikade på. I den analys jag gjorde hade jag tagit del av en rad rapporter om äppelodling, fruktbranschen på NZ som låg öppna. Och jag hittade en rad läsvärda artiklar. När jag nu äger bolaget kan jag på samma sätt löpande följa företag och bransch som får sägas vara välbevakade. Och så har jag fylliga rapporter och en mycket bra info från den Nya Zeeländska börsen där jag löpande genom pressmeddelanden kan följa t ex företagsledningens aktieaffärer. Jag prenumererar också på nyhetsbrev från deras motsvarighet till DI, som även om den är låst ger en lista över aktuella artiklar, så jag kan söka vidare. Vad missar jag mot här hemma? Väder och politik skulle jag säga, eller närmare bestämt, jag måste aktivt söka redan på sådant som jag skulle få per automatik här hemma. Det krävs lite mer av mig, men jag kan äga ett bolag jag aldrig hittar här hemma. Och till då en riktigt bra värdering.

    Skulle kunna ta fler exempel, t ex är det bolag där jag alla kategorier fått mest info från kanadensiskt (CanaDream, tyvärr avnoterat), där jag mailväxlade med en mycket aktieägarvänlig vd.

    Jag menar att det är tillgången på information som är avgörande, och hur transparent företagsledningen är. Sen om jag läser det på svenska eller engelska tycker jag är mindre intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast när fick du reda på 25 % regeln, minns jag fel eller kom den inte ganska sent i processen?

      Jag lutar åt att skillnaden ännu mindre. I mitt fall scannar jag Börsdata och spontangooglar företag som jag läser om medan jag väntar på dina och Gustavs söndagsinlägg =).

      Radera
  6. Intressant inlägg. Jag har också börjat falla tillbaka till att se fördelen med att ha övervikt i Sverige. Visst är Sverige lite dyrare än övriga världen i dagsläget, men man får också se till fördelen med insikt i bolag etc. Att läsa en svensk årsredovisning är klart mycket enklare än att gå igenom en amerikansk 10K. Plus att man har mer inblick i svenska bolag. Också när man letar undervärderade bolag kan det vara lättare att hålla sig till sin hemmamarknad och Sverige är så pass liten att i mindre bolag är inte konkurrensen speciellt hög. Exempelvis har rent mekaniska strategier gett högre avkastning i Sverige, troligtvis på grund av just den anledningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gissar på att det i slutändan är lättare för en mekanisk metod att fungera i en miljö där företagens bedömda värde ligger i närmare deras fundamentala data. I de bolag jag tittat på via Seeking Alpha får man ofta gissa på fundamental utveckling under X år och vad någon annan tycker den då är värd. Jag kan tänka mig att den typen av volatilitet passar bra för net-nets då fler okej bolag katastrofklassas men att det blir svårt för de flesta andra metoder?

      Radera
  7. Kul att du äger 24sevenoffice. Har du någon längre analys skriven på dem?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, noteringsspekulation som blev kvar lite längre än tänkt. Ska analysera det djupare när mer tid finns tillgänglig.

      Radera
  8. Kloka tankar även om jag inte resonerar likadant själv. Men det är såklart olika vad man är bekväm med för investeringsstil och vad som passar. Här kommer en slags försenad replik!
    http://gustavsaktieblogg.blogspot.co.id/2018/03/intervju-om-att-investera-utomlands.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är bra på mycket men inte det här med uppehåll...

      Min kapitalförsäkring är tungt viktad mot Norge som du nämner men Danmark förekommer och Nya Zealand/Australien är ju på tapeten med lax och äpplen...

      Radera