Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

måndag 13 mars 2017

Dags att sålla spännande small/micrcoaps på Londonbörsen

Ett av mina mål är att förenkla mina bevakningslistor och balansera den effektivitet som jag får i analysen av Nordiska bolag tack vare Börsdata.se med ett mått av internationell diversifiering. En börslista som jag i det arbetet följer extra noga är London AIM via portalen Interactive Investor vilket ger en hel del intressanta uppslag för Brittiska micro caps.

En stor del av charmen med den här listan är att man får se bolag som fungerar enligt andra premisser än de vi är vana med i Sverige. Sverige är jämfört med de flesta länder en ganska liten marknad och det innebär att om man har en nischad produkt ligger fokus antingen på att snabbt internationalisera sin verksamhet eller bli uppköpta. Storbritannien är en större marknad med fördelaktig geografi vilket gör det attraktivt att bygga upp företag även inom väldigt specifika nischer och det finns även en uppsjö av gamla företag som är börsnoterade men har renodlat sin verksamhet till väldigt specifika områden.

Därför tänkte jag passa på att göra ett uppsamlingsheat där jag nämner några av de bolag jag fått upp ögonen för under min läsning, presenterar de bästa casen för att se om någon vill plocka upp bevakningen av diverse bolag och publicerar en lista som automatiskt uppdaterar P/E-talen för framtida bruk. Fler bolag finns i själva listan som förutom nedanstående är en blandning av tips från Interactive Investor samt listan över bolag som fick pris på deras årliga gala.

Spännande micro caps (börsvärde)

Experter på nischade tekniklösning med ett fokus på sjöfart, flygindustri och försvarsindustri dör man utvecklar luftreningssystem för ubåtar, värmeväxlar, tryckkärl samt hanteringen av dessa. Vände till vinst 2016 och har en stark orderbok.

Crimson Tide (1,5 MGP) http://www.iii.co.uk/articles/396767/trio-aim-growth-shares-your-isa
IT-företag med fous på mobilt kontorsarbete. Har redan säkrat ett stort kontrakt med ett detaljhandelsbolag som kraftigt kommer att öka lönsamheten under 2017

Dewhurst (4,8 MGP) http://www.iii.co.uk/articles/396774/ten-long-term-holds-isa-portfolio%3A-part-1
Ledande tillverkare av "vandalsäkrade hissknappar" vilket minskar kostnaderna för underhåll i utsatta hissar. Den övergripande trenden i dagsläget är attman ersätter knappar med LCD-displayer och Dewhurst arbetar därför med att bredda sortimentet till belysningsarmaturer och hela kontrollpaneler också.Tillverkar pålitliga strömadaptrar till sjukvård och industriella applikationer.

FW Thorpe (37,1 MGP) http://www.iii.co.uk/articles/396774/ten-long-term-holds-isa-portfolio%3A-part-1

Tillverkar armaturer för LED-belysning vilket är en växande marknad. Hela LED-sektorn befinner sig i en massiv boom och armaturer kan vara en vinnande nisch då armaturernas livslängd är opåverkad medan LED-lampor byts mer sällan än sina traditionella motsvarigheter.
Google Finance är inte uppdaterat, P/E ca 22 på årets vinst och intäkterna ökat under året med 41 %. Företaget är specialiserat på service för dokumenthantering vilket inkluderar transporter, scanning och dokumentförstöring där man är marknadsledande med över halva marknaden för advokatbyråer, revisorer, börsnoterade företag och UK National Health Trusts (73-90 % av respektive marknad).

Producerar alkoholfri dryck och drinkmixers för premiumsegmentet. Företagets grundkoncept var att tillhandahålla premiumtonic för premium-Gin men affärsverksamheten har utökats även till andra produkter. Mycket hög värdering men fantastisk tillväxt och jag hade tänkt mig bolaget som hemläxa för att få mer av ett Fundamentanalysbloggenperspektiv på saker och ting.

Levererar marknadsanalys och reklamtester byggda på kvantitativa modeller med hög automatiseringsgrad. Bolaget hamnade på radarn på grund av en analys av Småbolag & Undantag i Värdepappret och jag ångrar att jag inte köpte till P/E 13, till P/E 25 känns det svårare även om tillväxten för deras produkter är god och skalbarheten bättre än för traditionella konsulter.

Säljer relativt unik teknologi för att skapa jämna stora betongytor vilket Gustav skrivit om.

Investmentkonglomerat specialiserat på uppköp av entreprenörsdriva företag för nischad laboratorie och undervisningsutrustning. Jag äger aktier i bolaget efter att ha läst om företaget i Värdepappret och även gjort min egen analys.

Lista med uppdaterade P/E och Market cap värden

Bolagen i listan har ett flertal olika källor men de bolag jag nämnt specifikt här ovan ligger längst ned medan de första raderna är baserade på en årlig tävling där bolagen nominerats i olika kategorier. Jag har inte läst särskilt mycket om bolagen i den första listan men publicerar listan så att intresserade läsare kan följa länken och själva identifiera intressanta bolag.

I dagsläget lutar jag åt att förutom BrainJuicer och Somero även titta närmare på Restore och Crimson Tide vilka båda har en explosiv tillväxt med lönsamhet i dagsläget men jag kan ha missat flera guldkorn i listan så alla tips uppskattas. Dessutom räknar jag iskallt med en ingående analys av Dewhurst från Gustavs aktieblogg då "ledande tillverkare av vandalsäkrade hissknappar" bör ha samma lockelse för honom som "Nakenchock på Melodifestivalen" har på Sveriges samlade nöjesredaktörer.

6 kommentarer:

 1. Haha! Det var ett gäng intressanta uppslag, och nog blir jag intresserad av hissbolaget, du sålde in det fint :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hoppas adoptera bort så många bolag som möjligt genom att attrahera andra intressenter och här såg jag min chans ;-).

   Radera
 2. Hur mycket betalar du i kurtage för att handla dessa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 19gbp eller 0,25 % på Avanza. Men äger bara Judges och var snubblande nära på Brainjuicer men avstod bl.a pga av att jag prioriterade Sverige.

   Radera
 3. Spännande, vad skulle man göra utan börsdata. Kul att du också har ingenjörsbakgrund som mig. Man är lite lätt analytiskt lagd :)

  https://vardeinvesteraren.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror vi är fler ingenjörer än ekonomer som hur aktiebloggar. Mitt intryck är att ekonomer gärna ser det som ett ämne där man ska vara lite hemlig och ha okänd kunskap/talang medan ingenjörer ser det som en sport att tolka det via genom modeller och testa dessa.

   Radera