Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

lördag 25 februari 2017

Kort uppdatering om NGS och Dedicare

Förra året analyserade jag de två börsnoterade vårdbemanningsbolagen NGS och Dedicare. Bolagen är i dagsläget relativt likvärdiga med avseende på storlek men NGS har vuxit snabbt genom förvärv medan Dedicare fokuserat på organisk tillväxt.

Vinstmarginalen utläses på höger Y-axel och övriga värden på vänster Y-axel.


Under det senaste året har rollerna däremot varit delvis omvända. Organiskt har Dedicare vuxit med 13,4 % vilket i kombination med en kraftigt förbättrad rörelsemarginal inneburit en resultatökning på 77,5 %. Aktien har däremot ökat med 175 % vilket innebär att P/E nu ligger nära 20.


NGS har under samma period ökat omsättningen med 16 % varav 4 % organisk tillväxt och resten via förvärvet av bolaget Human Capital som hyr ut ekonomer. Givet Human Capitals höga rörelsemarginal (23,4 % i år) är det en besvikelse att rörelsemarginalen i NGS inte har ökat under året även om affärsområdet endast står för 11 % av omsättningen.

Att utvecklingen i två så likartade bolag verkar i huvudsak bero på tre faktorer:

 • Utvecklingen inom affärsområde skola  är negativ då det är svårt att rekrytera lärare till bemanningsuppdrag på en mycket het arbetsmarknad.
 • Inom övriga affärsområden har uthyrningen av socionomer och sjuksköterskor utvecklats mycket positivt under året medan läkaruthyrningen påverkas negativt av läkarbrist.
 • Dedicare bedömer sig vara Sveriges största uthyrare av sjuksköterskor och socionomer medan NGS har en högre andel läkaruthyrning.
Med tanke på att båda koncernerna har ett långsiktigt mål om en rörelsemarginal på 7 % och jag tror det finns en överhängande risk att Dedicares nuvarande rörelsemarginal endast är ett temporärt lyft. Konkurrensfördelarna inom branschen är små och med en rörelsemarginal så högt över historiska medelvärden känns P/E 20 som en mycket aggressiv värdering.

Även NGS aktiekurs har utvecklats bra sedan min analys (+32 %) vilket ökat värderingen samtidigt som ledningen reviderat sina tillväxtmål till 10 % via en  kombination av organisk och förvärdvard tillväxt.

Givet förutsättningarna innebär det att jag tycker NGS har gått ifrån billigt till okej värderat medan Dedicare har gått från billigt till dyrt sedan min senaste analys.


NGS Dedicare
P/S 0,74 1,7
P/E 13,2 20,5
P/B 2,6 8,9
Direktavkastning 3,4% 6,6%


Förra året analyserade jag båda bolagen (länk) och gjorde även en marknadsanalys samt riskbedömning av vårdbemanningsbranschen (länk) som fortfarande är relevant. 

4 kommentarer:

 1. Instämmer i att prislappen på Dedicare är långt ifrån billigt i nuläget. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är man djävulens advokat kan man kanske se dem mer som konsultmäklare än konsultbolag men jag tror som sagt på marginalpress framöver.

   Radera
 2. Tack för bra analys.
  Svårt väl att säga om Dedicare ligger för högt - kursen av idag ger en direktavkastning på ca 7% på kommande utdelning. Och ser man framåt om en fortsatt gynnsam utveckling på omsättning och lönsamhet så är den kanske lågt prissatt ??


  SvaraRadera
  Svar
  1. Man delar ut 36 % mer än resultatet för 2016 och nästan exakt hela kassaflödet exklusive den ökade mängden rörelsekapital man binder. Man behöver alltså antingen låna eller effektivisera rörelsekapitalet kraftigt innan utdelning.

   I ett bolag utan stora avskrivningsbara tillgångar och nyinvesteringar är 1/PE ett bra mått på hållbar direktavkastning eftersom resultatet speglar det utdelningsbara kassaflödet.

   Radera