söndag 15 februari 2015

Analys: Serendipity preferensaktie


I en lågräntemiljö som den nuvarande blir preferensaktier intressanta eftersom de ger en fast intäkt (precis som lån) men med en jämförelsevis hög avkastning. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att den här extra avkastningen beror på ett ökat risktagande då en preferensaktieägare är en aktieägare istället för långivare vilket är en långt mer riskfylld sits. För den som vill läsa mer om min syn på preferensaktier (och högavkastande räntebevis) har jag skrivit en serie på ämnet (inlägg 1, inlägg 2, inlägg 3). Värderingarna i inläggen är gamla men logiken kvarstår och Xperimentinvest släpper veckovisa uppdateringar av priset i dagsläget (senaste uppdateringen) vilket gör området intressant. Jag har även noterat att Petrusko handlar en hel del i aktieslaget så hans blogg är också värd att följa.

Eftersom preferensaktier främst är attraktivt i bolag där både avkastningen och risken är låg satte jag nästan morgonkaffet halsen när jag såg att Serendipity Innovations skulle släppa en preferensaktie. Jag har haft koll på Serendipity under lång tid eftersom de är en välskött företagsinkubator med engagemang i bland annat OrganoClick där Mårten Hellberg är VD och Anders Wall en av huvudägarna. Därför blev jag oerhört förvånad över att se Serendipity släppa en preferensaktie då de snarare är att betrakta som ett högriskbolag där en preferensaktie snarare drar tankarna till Eniro än till ansvarsfulla preferensaktieutgivare såsom Balder.

Dessutom har Serendipity Innovations nyligen förvärvat flera firmor för hissservice i Stockholmsområdet vilket ligger väldigt långt ifrån deras huvudsakliga verksamhetsområde som är kommersialisering av innovationer inom bioteknik, medicinteknik och kemiteknik. Med tanke på hur väl man skött verksamheten hittills skulle det vara oerhört trist om det hela visade sig vara ett upplägg för att lura småsparare, media och investeringsgiganter såsom Latour. Så även om jag är måttligt intresserad av preferensaktier så blev det dags för en utredning av ägarförhållanden och syften. 

Serendipity är en ganska svår koncern att sätta sig in i vilket beror på att man i flera steg har tagit in investerare i olika delar av verksamheten.

Kontrollbolaget i koncernen är Rootberg AB vilket ägs av Saeid Esmaeilzadeh (forskare i materialkemi på Stockholms universitet) och Ashkan Puoya (entreprenör/ekonom) som tillsammans grundat Serendipity Inoovations. Rootberg AB kontrollerar i sin tur Serendipity Innovations som står för det nuvarande erbjudandet om preferensaktier. Men man erhåller även utdelningar ifrån Serendipity Ixora där man tillsammans med flera andra ägare har preferensaktier som inte har något att göra med de nu emitterade aktierna. 

Serendipity Innovations utgör navet i koncernen och är även centrum för Serendipitys inkubatorverksamhet. Om bolagen visar potential genomför man en investeringsrunda där Serendipity Ixora och externa investerare köper bolaget från Serendipity Innovations. Kopplat till det här navet finner vi följande verksamheter.
  • Hisservice, en kassako som jag beskriver senare (helägt).
  • Venture management och Corporate service, konsultverksamhet som hjälper innovationsbolag i utbyte mot ersättning (helägt).
  • Serendipity Ixora som investerar i mer mogna bolag tillsammans med andra ägare. Serendipity Innovations kontrollerar bolaget men preferensaktieägare tar del av eventuella utdelningar enligt enligt ett upplägg där stamaktieägarna får 20 % av vinsten och preferensaktieägarna delar på 80 % av vinsten.

Ritar vi upp koncernstrukturen som ett diagram får vi följande koncernstruktur där preferensaktierna i Serendipity innovations är listade i övre vänstra hörnet.


Att räkna på värdet i Serendipity Innovations är alltså svårt och det blir extra komplicerat då Serendipity Ixora i dagsläget kraftigt påverkar det redovisade resultatet i Serendipity innovations utan att tillföra något kassaflöde (vinster ökar substansvärdet men återinvesteras i bolagen).

Men som preferensaktieägare finns det egentligen bara tre saker vi behöver bry oss om.
  1. Kan Serendipity Innovations generera kassaflöde nog för att täcka våra utdelningar?
  2. Hur sannolikt är det att Serendipity Innovations går i konkurs?
  3. Hur viktigt är Serendipity Innovations för Rootberg AB, kan de lägga ned bolaget på bekostnad av preferensaktieägarna?

Serendipity Innovations utgör navet i koncernstrukturen. Om Serendipity faller innebär det att Rootberg förlorar kontrollen över både Serendipity Ixora och de helägda verksamheterna. Om bolag i Ixora utvecklas som man hoppas kommer en del av utdelningen fortfarande gå till Rootberg AB men man kommer att tappa kontrollen över bolagen till långivarna och förlora lite drygt hälften av intäkterna.

Det är alltså svårt att se några rationella incitament för Rootberg AB att låta Serendipity Innovations gå i kurs (läs gärna mitt tidigare inlägg om rationella incitament). Däremot är inkubatorverksamhet och tidiga investeringar alltid en riskfyllda bransch och även ärliga entreprenörer kan misslyckas.

Därigenom har vi svar på punkt 2 och 3 och vi kan räka med att Serendipity Innovations är oerhört viktigt för huvudägarna vilket minskar risken för externa investerare. Det innebär att det är dags att titta på kassaflödesfrågan vilket även förklarar var hisservicen kommer in i bilden.

Serendipitys förvärv av hisservicebolag

Förutom högteknologiska bolag har Serendipity förvärvat ett antal hisservicebolag som klarar av att hantera det virrvarr av gamla hissmodeller som finns i centrala Stockholm. Det här är små verksamheter som knappast kommer att växa eller utgöra grunden för framtida teknik. Däremot har man kunnat förvärva dem billigt och man räknar med att de ska ge ett stabilt kassaflöde då marknaden knappast attraherar storskalig konkurrens.

Den här stabiliteten är precis vad en preferensaktieägare efterlyser och gör man en grov kalkyl kan vi räkna med följande (i miljoner kronor).


Preferenskostnad Hissintäkter Förvärvskostnad Emissionsvolym Låneutrymme Netto
8
80 100 100 +120
14 16 80 175 175 +270

Serendipity Innovation kan alltså genom förvärvet och den efterföljande emissionen av preferensaktier frigöra mellan 20 och 95 Mkr som kan återinvesteras i inkubatorsverksamheten samtidigt som preferensaktieägarna kompenseras via intäkterna från hisservicen.

Därutöver kan Serendipity om de vill säkra ytterligare lån från bankerna där eget kapital i form av hisserviceverksamheten utgör säkerhet. Totalt innebär det Serendipity tillförs kapital på 120-270 Mkr samtidigt som det i princip är preferensaktieägarna som står för säkerheten i utbyte mot en avkastning på 8 %.

Slutsats

Att köpa preferensaktier i Serendipity Innovations motsvarar i princip att ställa ut ett lån på obestämd tid med 8 % ränta och utan säkerhet. Kassaflödet framstår som relativt säkert men om Serendipity Innovations går i konkurs kommer antagligen långivare att ta kontroll över både hissvervicen och Ixora.

Dessutom faller inlösenspriset för Serendipitys aktie snabbt till 105 kr vilket innebär att uppsidan på preferensaktien är liten. Som aktieägare kan vi alltså räkna med en avkastning på max 8 % per år och vi är helt och hållet beroende av Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Puoyas förmåga att driva Serendipity.

Jag är mycket imponerad av Saeid och Ashkan som entreprenörer och rent finansmässigt tycker jag att affären med preferensaktier och hissbolagen är riktigt snygg. Däremot är jag som alltid skeptisk till preferensaktier och det finns fortfarande bra bolag där vi kan räkna med 4-8 % i direktavkastning utan att vara låsta till en viss utdelning. Det är svårare att hitta dessa bolag i tider där kapital pressas in på aktiemarknaden. Men noggrannhet och en villighet att satsa internationellt är i mina ögon bättre än att satsa på osäkra preferensaktier. Hade det handlat om stamaktier skulle jag ha varit sugen på att investera så jag tror på Saeid och Ashkan men med preferensaktier handlar det om att inte förlora snarare än att hitta vinnare.

14 kommentarer:

  1. Tack för en mycket bra analys, kände mig tveksam innan när jag skummade igenom prospektet men detta bekräftar risken.

    SvaraRadera
  2. Tackar! Jag hade mina aningar, nu kan jag släppa grublandet.
    Bra sida för övrigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du uppskattar underlaget och jag hoppas att du använder det som grund för ett självständigt beslut. Jag äger 0 preferensaktier så jag har uppenbarligen lite andra prioriteringar än de som köper preferensaktier.

      Radera
  3. Läste bolagsordningen i s-ixora en gång och fick en stark känsla av att Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Puoyas inte hade en känsla för att behandla minoriteter i bolagets ägarkrets på ett bra sätt. Komplicerade strukturer där det inte behövs om man är seriös företagsutvecklare. S-innovations bolagsordning har jag inte läst men s-ixornas exempel gör att jag definitivt avstår för att läsa på mig...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hittade inga större tvivelaktigheter. Däremot är det tydligt att investerarna har satsat hårt på att de är kompetenta och ärliga vilket jag tycker passar bättre som onoterat än noterat.

      Radera
  4. Tack för en bra analys.

    SvaraRadera
  5. Tack för en bra analys, speciellt viktigt för företag man aldrig hört talas om!

    SvaraRadera
  6. Tack för en bra analys och du satte ord på mina befarade aningar.

    SvaraRadera
  7. Tack för all uppskattning!

    Det kommer nog att komma en uppdatering om inlägget om ett tag men vad det innehåller blir en överraskning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ser jag starkt fram emot,

      Radera
    2. Grymt spännande läsning och väldigt pedagogiskt förklarat!
      Man undrar spänt, vad var uppdateringen om?

      Radera
    3. Det var om jag minns rätt VD som hörde av sig och bjöd in mig. Men jag hade inte tid och frågade om han kunde komplettera på mejl. Tyvärr svarade han aldrig.

      Radera
  8. Tackar för en mkt bra & intressant sida

    SvaraRadera